FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: dmak
ZAGREB, 27. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

RIJEKA - Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt izjavila je danas kako u vezi s tzv. lex Perkovićem Ministarstvo pravosuđa ostaje principijelno kod želje da Hrvatska kao članica EU ima jednak tretman, da pravila za sve članice budu ista. Smatramo da postoji prostor da se o jednakom tretmanu dogovaramo, rekla je zamjenica ministra pravosuđa. Taj tretman se odnosi na preuzimanje obveza koje proizlaze iz okvirne odluke o izručenju s obzirom da smo je mi preuzeli tako kao što su je preuzele i neke druge europske zemlje, s vremenskim ograničenjem, rekla je Artuković Kunšt. Na upit da komentira tvrdnje koje dolaze iz EK da Hrvatska štiti kriminalce i ubojice, Artuković Kunšt je rekla kako pravnici ne govore u tim kategorijama. "Ne štitimo ubojice nego mi djelatnici ministarstva i vlade u cjelini želimo principijelni i pravedni pristup. Želimo uspostaviti pravila jednaka za sve, ako je to moguće", odgovorila je. Istaknula je da je jednak tretman za sve članice bit EU. Ako ima iznimaka, one trebaju biti ili barem unaprijed poznate ili racionalnim pravnim razlozima obrazložene. Moramo ustrajati na tome da barem dobijemo objašnjenje zašto se postupanje od jednih zahtjeva na jedan način, a od drugih na drugi, kazala je zamjenica ministra pravosuđa.

ZAGREB - Nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor ocijenila je danas kako je ograničenje primjene europskog uhidbenog naloga (EUN) na zločine počinjene poslije kolovoza 2002. pogrešno te je u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU kojim predlaže ukidanje tog ograničenja. "Radi se o pogrešci koju je lako ispraviti", poručila je Kosor na konferenciji za novinare u Hrvatskome saboru. Kosor je podsjetila da je zakon o EUN-u donesen 2010. nakon promjena Ustava RH, kojima je omogućeno izručivanje hrvatskih državljana, a ograničenje je "izmjenama zakona na prijelog Vlade saborska većina prihvatila krajem lipnja ove godine, doslovce nekoliko sati prije nego što smo postali 28. članica EU". Predlažemo ukidanje tog ograničenja kako bismo konačno zaustavili sve prijepore i neugodne trenutke koji se iz dana u dan povećavaju, rekla je predsjednica Kluba koji čini s HGS-om. Izrazila je očekivanje da će to biti prva točka na početku jesenskog zasjedanja Sabora kako bi "što je moguće prije izašli iz problema u kojima jesmo". "Mislim da se Hrvatska sada vrti u krugu. Nije najgora stvar i tragedija pogriješiti, tragedija nastaje onog trenutka kad se pogreška ne želi priznati i kad se ne želi, ne može ili neće ispraviti", poručila je.

ZAGREB - Način komunikacije Europske komisije (EK) zbog ograničenja primjene europskog uhidbenog naloga (EUN) vrsta je ideološko-političke kampanje i hladnoratovske retorike u kojoj nije poštivana ravnopravnost Hrvatske kao članice Europske unije, ocijenio je danas Milorad Pupovac, zastupnik SDSS-a i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora. Vladajuća koalicija što prije treba razgovarati i pronaći rješenje problema vezanog uz EUN, rekao je Pupovac novinarima u Hrvatskome saboru, no ton EK-a je takav "kao da je Hrvatska iza željezne zavjese i štiti komunističke zločince".

"Svaka članica EU, pa i Hrvatska treba poštivati odredbe acquisa, ali jednako tako u poštivanju tih odredaba mora biti zaštićena ravnopravnost svake članice. To su dvije vrijednosti koje se moraju podjednako poštivati", naglasio je Pupovac. Hrvatska kao nova članica EU, nema nikakve sumnje, ima interesa poštivati acquis svugdje gdje to dosada nije uspjela, tako i u slučaju procesuiranja zločina, i to svih vrsta zločina, ne samo onih koji su politički motivirani nego i ratnih zločina, među kojima je bilo i politički motiviranih zločina, kaže Pupovac.

ZAGREB - Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić rekao je danas da će, nakon što zaprimi odluku Ustavnog suda kojom je ukinuto rješenje o zastajanju s postupkom u predmetu predstečajne nagodbe u Dalekovodu, Trgovački sud donijeti meritornu odluku o predmetu. "Odluku Ustavnog suda nisam zaprimio i nisam upoznat s njezinim sadržajem, ali s nestrpljenjem iščekujem pročitati obrazloženje odluke", rekao je Kolakušić. Sudac Kolakušić je u srpnju obustavio predstečjnu nagodbu za Dalekovod, nakon čega je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi o čemu navodno Ustavni sud još nije odlučivao. Dalekovod je pak podnio tužbu Ustavnom sudu protiv tog rješenja Trgovačkog suda, kojim je određeno zastajanje u postupku sklapanja predstečajne nagodbe. Ustavni sud je danas, kako se neslužbeno doznaje, prihvatio tužbu Dalekovoda i ukinuo rješenje kojim je zagrebački Trgovački sud obustavio predstečajnu nagodbu u toj tvrtki radi ocjene ustavnosti.

ZAGREB - Dalekovod je pozdravo odluku Ustavnog suda koji je prihvatio njegovu tužbu i ukinuo rješenje kojim je zagrebački

Trgovački sud obustavio predstečajnu nagodbu u toj tvrtki radi ocjene ustavnosti, što znači nastavak njezinog poslovanja. "Još nismo dobili ništa službeno, a ako je to tako onda pozdravljamo odluku Ustavnog suda jer to znači da smo na korak do zaključenja predstečajnog postupka", izjavila je glasnogovornica tvrtke Ivana Radić. Za Dalekovod koji ima više od 1600 zaposlenih i ugovorene poslove vrijedne 200 milijuna eura, zaključenje postupka znači nastavak poslovanja i bolju prezentaciju na domaćem i stranom tržištu, kažu u toj tvrtki. Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić je u srpnju obustavio predstečjnu nagodbu za Dalekovod, nakon čega je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Dalekovod je pak podnio tužbu Ustavnom sudu protiv tog rješenja Trgovačkog suda, kojim je određeno zastajanje u postupku sklapanja predstečajne nagodbe.

ZAGREB - Ustavni sud donio je rješenje u slučaju tužbe Dalekovoda i ukinuo rješenje kojim je zagrebački Trgovački sud prije mjesec dana obustavio predstečjnu nagodbu u toj tvrtki radi ocjene ustavnosti. Nakon što je jučer održan redoviti stručni sastanak, Ustavni sud danas je jednoglasno ukinuo rješenje Trgovačkog suda o zastajanju s postupkom u Dalekovodu i naložio nastavak sudskog postupka, neslužbeno se doznaje na Ustavnom sudu. Rješenje Ustavnog suda uskoro bi trebalo biti objavljeno na njegovim internetskim stranicama. Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić podnio je krajem srpnja zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, nakon što je nekoliko dana ranije, nezadovoljan nekim odredbama tog zakona, zaustavio predstečajnu nagodbu u tvrtki Dalekovod. Istodobno ta tvrtka s više od 1600 zaposlenih je podnijela tužbu Ustavnom sudu protiv rješenja zagrebačkog Trgovačkog suda od 22. srpnja, kojim je određeno zastajanje u postupku sklapanja predstečajne nagodbe.

ZAGREB - Ispitima iz sociologije i vjeronauka danas je počeo jesenski rok državne mature, za koji se prijavilo skoro sedam tisuća maturanata, koji nisu položili u ljetnom roku, nisu tada izašli na ispit ili nastoje popraviti ocjenu ne bi li se lakše upisali na željeni fakultet. Među 6915 prijavljenih maturanata je 984 gimnazijalaca i njih 4593 iz strukovnih programa, a ostali su završili školovanje ranije ili su se školovali izvan Hrvatske. Najviše učenika polagat će obvezne predmete, njih više od pet tisuća matematiku, a oko 2800 hrvatski jezik i oko 2600 engleski. Od izbornih predmeta najviše će izaći na fiziku (763), politiku i gospodarstvo (540) te biologiju (oko 600). Na jesenski rok izlaze učenici koji nisu položili državnu maturu u ljetnom roku, ima i onih koji žele bolju ocjenu i onih koji zbog bolesti, putovanja i osobnih razloga nisu polagali u ljetnom roku, rekla je Alenka Buntić Rogić, v.d. ravnateljica Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji provodi ispite državne mature. Po njezinim riječima, ne očekuju se gužve kao u ljetnom roku, kada je na ispite državne mature izašlo skoro 31 tisuća učenika, te još oko pet i pol tisuća kandidata izvan redovitog sustava školovanja u Hrvatskoj.

ZAGREB - Više podružnica Zagrebačkog holdinga bit će pretvoreno u trgovačka društva, a prethodnu suglasnost na pokretanje tog postupka trebala bi, na sjednici u petak, 30. kolovoza, dati zagrebačka Gradska skupština, iako iz SDP-a i HDZ-a najavljuju suzdržanost zbog "brzopletosti odluke" i uvjerenja da je to "početak rasprodaje Holdinga". AGM, Čistoća, Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo, Robni terminali, Stanogradnja, Tržnice, Vodoopskrba i odvodnja i Zrinjevac, neke su od podružnica koje bi trebale biti pretvorene u trgovačka društva, na prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, izvijestila je Davorka Pejnović iz Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo. Bandićev prijedlog su većinom glasova (tri za, dva suzdržana) danas prihvatili i članovi skupštinskog Odbora za gospodarski razvoj. "Stanje u Holdingu ne trpi odlaganje, bilo bi dobro da imamo više vremena razmotriti prijedlog, ali situacija je takva da moramo gasiti požar", ustvrdio je predsjednik tog odbora Davor Štern (Nezavisna lista Milana Bandića) na tvrdnje SDP-a i HDZ-a da se ne zna po kojim su kriterijima izdvojene baš te podružnice i što točno predlagatelj želi i smjera. Gradonačelnik Milan Bandić izjavio je danas da Holding treba hitno sanirati, a potom ići u restrukturiranje i privatizaciju. "Privatizacija nije prioritet Gradske uprave niti Uprave Holdinga. Prvo moramo sanirati stanje, a nakon toga će ići restrukturiranje", poručio je Bandić.

(Hina) xdm ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙