FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: dmak
ZAGREB, 28. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak-Taritaš najavila je da će model najma stanova, za koji vlada veliki interes, biti gotov do kraja godine, prije čega će se utvrditi koliko stanova ima država u svojem portfelju. Nedavno iznajmljivanje 78 stanova u zagrebačkom naselju Sopnica-Jelkovec, za što se prijavilo više od 400 građana, pokazuje da je Hrvatska zrela za najam stanova, no pokretanje toga projekta ne ovisi samo o Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja, rekla je Hini Mrak-Taritaš. Treba vidjeti koliko stanova ima država, jer je dosta tih stanova opterećeno sudskim sporovima, a u najam također trebaju ići stanovi na tržištu koji se nalaze u portfeljima građevinskih tvrtki ili banaka. Ako je takvih stanova premalo, treba razmisliti o modelu izgradnje stanova za najam, izjavila je Mrak-Taritaš koja će tu problematiku razmotriti s Ministarstvom financija. Podsjetivši da je Ministarstvo graditeljstva odlučilo iznajmiti 78 stanova u Sopnici-Jelkovec kako ti stanovi ne bi bili državi na teret, napomenula je da u istom naselju Grad Zagreb ima oko 500 stanova koji zjape prazni, pri čemu se za svaki stan mora plaćati pričuva i čuvarska služba.

ZAGREB - Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) podržala je danas sindikate liječnika i medicinskih sestara i oštro napala zdravstveni sindikat koji se ne želi priključiti njihovu štrajku, kao i ministra zdravlja Rajka Ostojića. HURS u priopćenju daje punu podršku svojem članu, Hrvatskom liječničkom sindikatu, koji je zajedno s Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara i tehničara najavio štrajk u rujnu, te osuđuje "neprincipijelnu koaliciju ministra i poslušnih demagoga u sindikalnim redovima", pri čemu cilja na Spomenku Avberšek, predsjednicu Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske. Na spominjući joj ime, HURS Avberšek naziva osobom "koja je donedavno sindikalnim čelnicima zamjerala nedostatak žustrine u obračunu s vlasti prozivajući ih za ikakav dijalog s vladajućima", a sada "odlučno inzistira na pregovorima nastojeći minirati najavljeni štrajk uz objašnjenje da ne želi da radnici u zdravstvu ostanu bez kolektivnog ugovora". Također je optužuje da je "svome članstvu i njihovima kolegama priuštila život s manjim plaćama i rad bez kolektivnog ugovora".

ZAGREB - Postupanje premijera Zorana Milanovića vezano uz primjenu europskog uhidbenog naloga štetno je za Hrvatsku koju se uvlači u nepotreban sukob i brutalno kompromitira, ocjenjuje "Glas koncila" u komentaru objavljenom u zadnjem broju tog tjednika. U komentaru pod naslovom "Kompromitiranje ili izdaja Hrvatske?", glavni urednik "Glasa koncila" Ivan Miklenić piše kako je Milanović svojim postupanjem vezanim uz Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, kolokvijalno nazvanim 'lex Perković', odnosno preuzetim obvezama o europskom uhidbenom nalogu Hrvatskoj nanio "štetu kakvu je jedva itko ikad dosad nanio". Slaže se stoga s onima "koji smatraju da bi zbog takvoga ponašanja i predsjednik Vlade i sama Vlada trebali podnijeti ostavku". "Razumijevanje stvarnoga značenja postupanja predsjednika Vlade, i to isključivo s pravnog aspekta, usporedivo je npr. s ugovaranjem različitih komitenata kredita kod iste banke u različita vremena i potpisivanjem ugovora o tim kreditima te je apsolutno jasno da svaki komitent mora poštivati ono što je osobno potpisao, bez obzira na to je li netko drugi ili treći dobio povoljniji kredit. Ponašanje predsjednika Vlade je usporedivo s ponašanjem komitenta koji je sklopio s bankom nepovoljan kredit, i to vlastoručno potpisao, a onda se naknadno sjetio da je možda mogao dobiti povoljnije uvjete kredita", piše Miklenić.

(Hina) xdm ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙