FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 31. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Tijelo za koje se pretpostavlja da pripada davno stradalom hrvatskom gorskom spašavatelju i alpinistu Nenadu Čuliću pronađeno je u ledu na Kavkazu, priopćio je sinoć Vinko Prizmić iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). Nenad Čulić je zajedno s još trojicom hrvatskih alpinista stradao prije punih 39 godina u ledenoj lavini pod Križom Ušbe na Kavkazu. Dvojica alpinista Ante Bedalov i Urso Vrdoljak pronađeni su odmah dok su Viktor Tabaković i Nenad Čulić ostali duboko pod ledenim nanosima. Sva četvorica bili su pripadnici HGSS-a i to je najveća tragedija hrvatskog alpinizma. Analizom kretanja ledenjaka i položajem tada pronađenih predmeta i tijela Viktora Tabakovića, HGSS je zaključio da se tijelo Nanada Čulića vjerojatno nalazi u dubljim slojevima leda, te da je za očekivati da usred topljenja ledenjaka i ono uskoro pojavi na površini. HGSS ističe kako je s gruzijskim alpinistima dogovoreno da oni periodično pretraže ledenjak, te da o eventualnim nalazima obavijeste HGSS. To je prije nekoliko dana rezultiralo pronalaskom tijela i djelova opreme za koje se gotovo sa sigurnošću može govoriti da se radi o Nanadu Čuliću, navodi HGSS i dodaje kako je tijelo već spušteno u dolinu te da je HGSS u stalnom kontaktu s gruzijskim vlastima, kako bi se ubrzao postupak konačne identifikacije i procedure da bi zaslužnog kolegu vratili kući i dostojno mu se odužiti za ono što je učinio za GSS i hrvatski alpinizam.

ZAGREB - HEP grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila konsolidiranu neto dobit od 762,3 milijuna kuna, što je značajno poboljšanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je grupa imala gubitak od 320 milijuna kuna, podatak je iz konsolidiranog financijskog izvješća HEP grupe objavljenog na Zagrebačkoj burzi. HEP je objavio i nekonsolidirano izvješće za matičnu kompaniju, Hrvatsku elektroprivredu (HEP) koja je u prvih šest mjeseci imala neto dobit od 971 milijun kuna, dok je u istom razdoblju lani neto dobit iznosila 97,8 milijuna kuna.

ZAGREB - Zagrebački Teatar Exit sinoć je u Muzeju za umjetnost i obrt otvorio drugi blok svojeg ljetnog programa u tome muzeju premijerom predstave "Izložak br. 49", zabavne satirične monodrame u izvedbi hrvatskoga kazališnog, televizijskog i filmskog glumca Damira Poljička. Riječ je o scenskoj adaptaciji kratke priče "Nipple Jesus" (Isus od bradavica) britanskog pisca Nicka Hornbyja, jednog od najuspješnijih britanskih književnika današnjice koji u svojim romanima kroz teme nogometa, glazbe, osjećaja društvene alijenacije i opsesivnih priroda svojih junaka gradi složenu sliku međuljudskih odnosa u modernom društvu, u kojoj se postupno razotkrivaju pažljivo razrađeni hologrami osobnosti pojedinaca koji ga čine.

ZAGREB - Film "Tango Libre" redatelja Frederica Fontayna, dobitnik je glavne nagrade na Avvantura film forum festivalu, a svečanim proglašenjem pobjednika ujedno je i zatvoren festival na starom rimskom Forumu, zadarskoj Poljani pape Ivana Pavla Drugog. Nagrade za najbolju žensku ulogu osvojile su Nermina Lukač i Sharon Pasha, dok su nagrađeni za najbolje muške uloge Sitthiphon Disamoe i Mateusz Banasiuk. Posebna nagrada "Tomislav Pinter" za izniman doprinos filmskoj umjetnosti dodijeljena je poznatom japanskom skladatelju i gostu festivala Shigeru Umebayashiju, inače skladatelju glazbe za Kar-waijev film "Veliki meštar", hongkongški povijesno-borilački spektakl kojime je otvoren festival.

DUBROVNIK - U sklopu glazbenoga festivala "Dubrovnik u pozno ljeto" sinoć je u atriju Kneževa dvora nastupio Dubrovački simfonijski orkestar, kojim je ravnao austrijski dirigent Christoph Campestrini. Campestrini je dirigent koji je ravnao s više od 100 orkestara diljem svijeta, među kojima i onim najpoznatijim kao što su Londonski simfonijski orkestar, njemački simfonijski orkestar Berlin, Simfonijski orkestar Moskovskoga radija i drugi. Solistica na koncertu bila je svjetski priznata hrvatska mezosopranistica, Dubrovkinja, Dubravka Mušović Šeparović, dobitnica brojnih prestižnih nagrada kao što su nagrada Milka Trnina i Orlando. Izvedena su djela Mendelssohna, Haydna i Wagnera.

ZAGREB - Izložba "Umjetnik na odmoru_2013.", na kojoj su predstavljeni radovi jedanaest umjetnika stvarani tijekom srpnja i kolovoza u hotelima Valamar u Istri, otvorena je sinoć u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Projekt se drugo ljeto odvija za redom u Hrvatskoj u organizaciji Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i uz partnerstvo tvrtke Valamar. Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorili su izložbu i zahvalili svima koji su je omogućili, a najviše umjetnicima koji dolaze iz cijelog svijeta i pripadaju cijelom svijetu.

ROVINJ - U rovinjskom kazalištu Gandusio sinoć je otvoreno prvo izdanje festivala BLITZ – Međunarodni dani izvedbenih umjetnosti. Osnovna ideja BLITZA jest osigurati Rovinju, gradu s dugogodišnjom kulturnom tradicijom vizualnih, glazbenih i odnedavno, filmskih umjetnosti, jedan visoko kvalitetan program izvedbenih umjetnosti.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙