FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 25. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

NEW YORK - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je u utorak navečer u New Yorku da će se rješenje "lex Perković" naći u srijedu i četvrtak. Pusić je komentirala izjavu povjerenice Europske komisije za pravosuđe Viviane Reding o tome da kompromis oko europskog uhidbenog naloga nije postignut. "Rješenje će se naći u srijedu i četvrtak, tada se realizira taj dogovor i taj problem smo riješili na jedan zadovoljavajući način za sve, to će se vidjeti koncem tjedna", rekla je Pusić. Time je neizravno potvrdila sastanak Reding i hrvatskog ministra pravosuđa Orsata Miljenića. Reding i Miljenić će se, po izvorima iz Europske komisije, sastati u srijedu u Bruxellesu kako bi pokušali pronaći kompromis o primjeni europskog uhidbenog naloga u Hrvatskoj.

ISLAMABAD - Broj poginulih u razornom potresu u jugozapadnom Pakistanu, gdje su u zabačenom planinskom području srušene stotine kuća, u srijedu je narastao na najmanje 208, izvijestili su lokalni dužnosnici. "Počeli smo zakapati mrtve", kazao je Abdul Rašid Gogazai, zamjenik povjerenika Avarana, najpogođenijeg područja u provinciji Balučistan. Dodao je da su najmanje 373 osobe ozlijeđene. Američki institut za geološki nadzor objavio je da je potres snage 7.8 pogodio trusno podučje Balučistana, uz pakistansko-iransku granicu.

NAIROBI - Kenija je počela obilježavati tri dana nacionalne žalosti nakon završetka četverodnevne opsade islamskih militanata u trgovinskom centru Westgate u Nairobiju. U poruci na televiziji predsjednik Uhuru Kenyatta rekao je da je među 67 smrtno stradalih osoba bilo šest pripadnika snaga sigurnosti. Proglasivši opsadu završenom, rekao je da su ubijena petorica militanata a 11 je osoba uhićeno. S raščišćavanjem trgovinskog centra, očekuje se da će broj mrtvih narasti.

NEW DELHI - Indijski premijer Manmohan Singh objavio je u srijedu da će se susresti s pakistanskim kolegom Navazom Šarifom u okviru Opće skupštine UN-a u New Yorku. Napetost između dvije zemlje vrti se oko Kašmira, poprišta čestih sukoba. "Tijekom posjeta New Yorku radujem se bilateralnim razgovorima koje ću voditi s čelnicima susjednih zemalja, među kojima Bangladešom, Nepalom i Pakistanom", rekao je Singh u priopćenju na odlasku za SAD. Prema indijskom tisku, razgovor će se održati tijekom vikenda.

MOSKVA - Trideset članova posade Arctic Sunrisea, broda Greenpeacea koji je prošlog tjedna presrela ruska obalna straža i optužila za "piratstvo", nalazi se u pritvoru, objavila je u srijedu ta nevladina organizacija. "Premješteni su u centre za privremeni pritvor" nakon što su dovedeni na kopno u Murmansku na ispitivanje, izjavila je aktivistica Greenpeacea s lica mjesta Evgenija Beljakova. Ruske vlasti pokrenule su istragu protiv aktivista Greenpeace, protiv kojih će biti pokrenut proces neovisno o njihovim državljanstvima, zbog akcije na platformi Gazproma na Arktiku. Ledolomac Greenpeacea došao je na Arktik došao kako bi javno osudio projekte bušenja naftnih izvora u tom području.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙