FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: trub
ZAGREB, 20. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović večeras je izjavio kako mu nije jasno zašto Vlada inzistira na odgodi primjene europskog uhidbenog naloga, jer rok primjene, naglasio je, ne mijenja funkcionalnost zakona. "Razlozi, barem meni, nisu do kraja jasni, jer rok ni u kom slučaju ne mijenja funkcionalnost ovog zakona. Pitanje je samo hoće li osoba 'a, b ili c' ući u postupak predaje prema uhidbenom nalogu koji mjesec prije ili poslije", rekao je Josipović u razgovoru za RTL Danas.

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas da je spreman za obnovu socijalnog dijaloga i pregovore sa sva tri reprezentativna sindikata u zdravstvu. Na današnji poziv predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića da tijekom vikenda sjedne sa sindikalcima za pregovarački stol, Ostojić je ponovio kako je uvijek otvoren za pregovore. "Što se mene tiče, socijalni dijalog možemo nastaviti i tijekom vikenda, i tako ćemo postupiti", rekao je Ostojić.

ROVINJ - Komunikacijska savjetnica Aleksandra Kolarić, protiv koje je Predsjedništvo SDP-a pokrenulo postupak isključenja iz stranke, izjavila je danas sudjelujući u panel-diskusiji "Politički dos & don'ts" na rovinjskome Weekend Media Festivalu kako je nepojmljivo da nijedan SDP-ov zastupnik nije upozorio premijera Milanovića da svojim inzistiranjem na 'lex Perković' može nanijeti štetu državi i stranci.

VUKOVAR - Kroz IPA prekogranični program Hrvatska - Mađarska povučeno je 47 milijuna eura, rečeno je na pristupnoj konferenciji tom programu koja se u povodu Dana europske suradnje održava danas u Vukovaru. Na konferenciji sudjeluje oko 200 hrvatskih i mađarskih stručnjaka angažiranih na programima europske teritorijalne suradnje.

OPATIJA - Potpredsjedica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić pozvala je danas na otvorenju Međunarodne znanstvene konferencije "Petar Šarčević" u Opatiji akademsku zajednicu da se aktivno uključi u izradu novoga Obiteljskog zakona. Konferencija s temom "Obitelj i djeca: europska očekivanja i nacionalna stvarnost" održava se treći put i nosi ime Petra Šarčevića, pokojnog profesora riječkoga Pravnog fakulteta. Ministrica Opačić ocijenila je da obiteljski zakon pokriva vrlo osjetljivo područje te da bi o njemu trebali raspravljati svi mjerodavni instituti.

SPLIT - Na današnjoj raspravi u Splitu o unapređenju udomiteljstva u Hrvatskoj istaknuto je kako je potrebno zakonskim sredstvima ojačati ulogu udomitelja djece radi poticanja razvoja udomiteljstva. Današnju raspravu u Splitu organiziralo je Ministarstvo socijalne politike i mladih, a u sklopu Twinning Light Projekta „Unapređenje udomiteljstva za djecu i mlade u Republici Hrvatskoj“ koji je s gotovo 211.000 eura financiran kroz program Europske unije za Hrvatsku IPA 2010. „Zakoni u Hrvatskoj ne idu na ruku potpori udomiteljima djece“, istaknula je voditeljica projekta Olga Zechner.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je primio izaslanstvo Saveza društava "Naša djeca" koje ga je upoznalo s aktivnostima te organizacije koja djeluje već preko šezdeset godina. Za svoje djelovanje koje obuhvaća velik broj programa, akcija i aktivnosti u cijeloj Hrvatskoj "Naša djeca" dobila su niz priznanja na međunarodnoj razini i predstavljaju primjer u brizi za djecu i njihov razvoj, priopćio je Ured predsjednika.

ZAGREB - Vodstva HSP-a dr. Ante Starčević i HČSP-a danas su na radnom sastanku razgovarali o usklađivanju programa i modelu zajedničkog izlaska na izbore u sklopu, kako je nazivaju, domoljubne koalicije koju već čine HDZ, HSP AS, HSS, BUZ i HDS. HČSP je priopćio kako su, temeljem rezultata koje je "pravaško-starčevićanska koalicija HSP AS–HČSP" ostvarila na prošlim parlamentarnim izborima, stvoreni preduvjeti da se takva suradnja nastavi i digne na višu političk razinu.

ZAGREB - Hrvatski zaštitari ocijenili su danas da je njihov materijalni položaj potrebno poboljšati budući da su im plaće znatno ispod hrvatskog prosjeka iako rade opasne poslove i izloženi su mnogim opasnostima. Na obilježavanju Dana zaštitara i blagdana njihova zaštitnika Sv. Mateja - 21. rujna u organizaciji Hrvatskog ceha zaštitara njegov predsjednik Damir Funčić upozorio je kako je prosječna plaća zaštitara s 3200 kuna pala na 3000 kuna, a satnica s 38 kuna ispod 30 kuna, što dovodi u pitanje isplatu i takvih plaća.

ZAGREB - Pod nazivom "100% zagorsko" danas je na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića otvorena dvodnevna prodajna izložba ekoloških i integriranih poljoprivrednih, turističkih i tradicionalnih proizvoda i usluga Krapinsko–zagorske županije. Na otvorenju je istaknuto da je ta priredba najveći izlog raznovrsne i bogate ponude zagorske hrane, vina i prirodnih pića, kulture i tradicije kojom se Zagorje želi prikazati kao regiju koja njeguje tradiciju i koja je u mnogo čemu sačuvala izvornost.

ZAGREB - Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) u povodu Dana europske baštine organizira program stručnih vodstava pod nazivom "Arhitektura s potpisom" kojim želi skrenuti pozornost na vrijednu zagrebačku arhitektonsku baštinu i upozoriti na njezino današnje stanje. Od 23. do 27. rujna u 17 sati pod stručnim vodstvom građani će moći obići zgrade koje Zagrebu daju vizualnu prepoznatljivost i čine njegov identitet grada Zagreba, a projektirali su ih brojni arhitekti koji su se nastavljali na radove svojih prethodnika, gradeći skladnu arhitekturu u stilu vremena u kojem su djelovali.

VUKOVAR - U vukovarskome prigradskom naselju Sotinu danas je svečano otvoren dječji vrtić u čiju je obnovu i opremanje uloženo 960.000 kuna, a novac je najvećim dijelom osiguran darovnicom pokojne splitske dobrotvorke Ljeposave Dobrile Vojnović. Ta je Splićanka oporukom odredila da se stan nakon njezine smrti proda, a novac od prodaje uloži u korist građana Vukovara.

RIJEKA - U Ornitološkom kampu u Parku prirode Učki ove je godine prstenovano oko 700 ptica iz 35 vrsta, a dva puta uočen je prelet triju crnih roda, u Hrvatskoj rijetkih gnjezdarica, izjavio je danas za Hinu Vedran Lucić iz Udruge za biološka istraživanja – BIOM. Lucić je istaknuo da je ove godine zbog lošeg vremena prstenovano nešto manje ptica nego prošlih godina, ali, dodao je, kamp još traje. Rekao je i kako je zamijećeno i nešto manje vrsta, ali tek će se vidjeti je li uzrok tome samo lokalne prirode ili je širi.

ZAGREB - Zbog održavanja kvartovskog događanja Trnjeraj! u subotu 21. rujna Ulica Ljerke Šram na zagrebačkoj trnjanskoj Savici bit će zatvorena za sav promet od 7 do 20 sati, priopćili su organizatori. Trnjeraj! je malo kvartovsko događanje u sklopu europskog projekta Akupunktura grada Društva arhitekata Zagreba usmjerenog na oživljavanje javnih prostora.

ZAGREB - Nekoliko osoba popodne je ozlijeđeno u prometnoj nesreći dvaju automobila koja se nešto prije 17 sati dogodila u mjestu Zejinci kod Zaprešića, izvijestila je zagrebačka policija. Do nesreće je došlo u Zagrebačkoj ulici u 16,50 sati, a u njoj su sudjelovala dva osobna automobila, potvrđeno je Hini iz PU Zagrebačke. Točan broj ozlijeđenih, kao ni kvalifikacije njihovih ozljeda još nisu poznati, a svi su prevezeni u bolnicu na daljnju obradu.

RIJEKA - Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci zatražilo je istragu protiv 36-godišnjeg predsjednika jednog dobrovoljnog društva jer ga sumnjiči da ga je oštetio za 500.000 kuna, priopćeno je danas na stranicama DORH-a. U priopćenju se ne navodi sjedište društva, prebivalište osumnjičenika ni razdoblje u kojem je počinio kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih poslovnih knjiga za koja ga se sumnjiči.

DUBROVNIK - U Žitnici Rupe večeras je otvorena izložba nizozemskog fotografa Berta Teunissena "Domaći krajolici: Hrvatska u Europi". Impresioniran jednostavnošću običnih ljudi, nizozemski fotograf Teunissen na projektu “Domaći krajolici” radi već punih 16 godina, ulazi u domove diljem Europe i fotografira ljude u intimnom kućnom ozračju.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙