FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 3. rujna 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

ŽENEVA - Broj sirijskih izbjeglica prešao je dva miljuna objavilo je u utorak Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) u Ženevi. Broj muškaraca, žena i djece koji su prešli sirijske granice u bijegu pred oružanim sukobom narastao je deset puta u posljednih godinu dana, upozorava UNHCR. Prosječno 5000 ljudi dnevno prelazi granice Sirije bježeći pred sukobom. Unutar Sirije raseljeno je 4,25 milijuna ljudi. "Sirija je postala velika tragedija ovog stolječa - sramotna humanitarna katastrofa uz patnje i raseljavanje neviđeno u bližoj povijesti, naglasio je visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres

u izjavi. UN procjenjuje da je u sukobu u Siriji ubijeno više od 110.000 osoba.

PEKING - Kineske vlasti smijenile su čelnika agencije za upravljanje državnom imovinom Jianga Jiemina, izvijestila je u utorak kineska novinska agencija Xinhua, dva dana nakon objave da je protiv Jianga pokrenuta istraga zbog sumnje u korupciju. Jiang je "osumnjičen za teška kršenja discipline", objavio je državni mediji u nedjelju upotrijebivši izraz kojim se kineske vlasti obično služe kako bi opisale korupciju. Jiang je u ožujku postavljen na mjesto čelnika Povjerenstva za nadzor i upravljanje imovinom (SASAC), tijela na ministarskoj razini kojim upravlja kineska vlada, a koje je izravno odgovorno za više od stotinu velikih državnih tvrtki.

TOKIO - Japanska vlada obećala je u utorak skoro 500 milijuna dolara za dekativiranje nuklearne elektrane Fukushime koja je oštećena u katastrofalnom potresu 2011. godine. "Svijet gleda možemo li izvesti sanaciju nuklearne elektrane Fukushime, uključujući u to i rješavanje pitanja kontaminirane vode", rekao je premijer Shinzo Abe ministrima koji su se sastali kako bi odobrili plan. "To je pitanje javne sigurnosti, zato država mora preuzeti vodeću ulogu i to što je brže moguće. Poslije ćemo vidjeti tko će snositi trošak", rekao je na konferenciji za novinare ministar gospodarstva Akira Amari. Na drugoj konferenciji za novinare državni tajnik Yoshihide Suga rekao je da će vlada potrošiti 47 milijardi jena (473 milijuna dolara), od čega će 32 milijarde biti za igradnju velikog podzemnog zida od smrznute zemlje oko reaktora kako bi se zaustavilo istjecanje podzemnih voda i 15 milijardi jena za poboljšanje sustava pročišćavanja vode kako bi se smanjila radioaktivnost.

LONDON - Zapovjednik NATO-a u Afganistanu upozorio je da je sadašnja stopa poginulih među afganistanskim vojnicima i policajcima "nepodnošljiva", u intervjuu koji je u utorak objavio Guardian. Američki general Joseph Dunford, na čelu NATO-a u Afganistanu, izjavio je dnevniku da bi afganistanskim snagama sigurnosti moglo trebati dodatnih pet godina zapadne podrške prije nego budu u stanju s punom odgovornošću izvršavati svoje zadaće. "Smatram da je stanje ozbiljno, a tog su mišljenja i svi ostali zapovjednici", kazao je general Dunford glede stope žrtava koja često dosiže stotinjak mrtvih tjedno. Pripadnici sigurnosnih snaga, njih 350.000, doživljavaju veliki porast napada unazad nekoliko tjedana a broj poginulih u afganistanskoj vojsci i policiji porastao je za 15 do 20 posto od 2011., rekle su vlasti.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙