FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 16. rujna 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

OTOK GIGLIO

Operacija uspravljanja kruzera Coste Concordije počela je u ponedjeljak prijepodne s tri sata zakašnjenja zbog oluje koje je tijekom noći zahvatila područje otoka Giglija, prenose novinske agencije. "Sve provjere su završene i operacija je pokrenuta", rekao je novinarima drugi čovjek lokalne civilne zaštite Fabrizio Curcio, prenosi agencija AFP. Operacija je odgođena za tri sata zbog nevremena koje je tijekom noći pogodilo to područje uz toskansku obalu. Zadnji trajekt krenuo je s otoka Giglija prema talijanskom kopnu oko 6 sati kako bi operacija uspravljanja broda mogla početi. Pomorski promet uz otok bit će zabranjen sve do kraja operacije za koju se procjenjuje da bi mogla trajati 10 do 12 sati.

TOKIO

Jedini nuklearni reaktor koji je bio aktivan u Japanu sada je potpuno zaustavljen zbog održavanja, potvrdila je u ponedjeljak ujutro kompanija koja ga koristi Kansai Electric Power (Kepco). Jedinica 4 centrale Ohi je zaustavljena, Japan je ponovno bez nuklearne električne energije, kao što je bio slučaj između svibnja i srpnja 2012. Sve japanske centrale su postupno zaustavljene zbog dodatnih mjera opreza nakon nesreće Fukushime koju su izazvali potres i tsunami 11. ožujka 2011. na sjeveroistoku Japana.

ZAMBOANGA

Filipinska vojska u ponedjeljak je pokrenula zračne napade na muslimanske separatističke pobunjenike koji posljednih tjedan dana ugrožavaju Zamboangu, veliki grad na jugu Filipina, objavile su mjesne vlasti. "Traju ciljani napadi vojnog zrakoplovstva Filipina", navele su vlasti Zamboange, lučkog grada s milijun stanovnika do kojeg su stigli pobunjenici prije tjedan dana kako bi proglasili neovisnost tog područja. Vojska navodi da se stotinjak pobunjenika Islamske fronte oslobođenja Moro (MILF) još nalazi u dva mjesta pokraj Zamboange. Borci MILF-a, njih oko 200, upali su u Zamboangu prije tjedan dana i oteli više desetaka talaca koji su im služili kao ljudski štit. Vojska je mobilizirala 3000 vojnika i ubila 51 pobunjenika. Poginulo je i šest vojnika, jedan policajac i četiri civila.

VERACRUZ

Najmanje 20 ljudi je poginulo a više od 8.000 je evakuirano u Meksiku zbog snažnog nevremena koje su izazvali uragan Ingrid iz Meksičkog zaljeva i tropska oluja Manuel iz Tihog oceana, objavile su vlasti. U jakim pljuskovima, poplavama i odronima poginulo je 14 osoba u državi Guerrero na jugu i šest u državama Pueblo i Hidalgo u središtu zemlje, prema podacima vlasti. Jake kiše su padale u nedjelju u velikom dijelu zemlje pod djelovanjem tropske oluje Manuel na pacifičkoj obali i uragana Ingrid u Meksičkom zaljevu, navela je državna meteorološka služba SMN.

BERLIN

Tjedan dana uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj, Kršćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel i dalje uvjerljivo vodi u anketama, a njezin je protukandidat iz oporbene Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Peer Steinbrueck najavio žestoku borbu do kraja. Po posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, tjedan dana uoči izbora, odnosi među parlamentarnim strankama nisu se značajnije promijenili. Unija CDU/CSU bi tako mogla računati s podrškom između 39 i 40 posto glasača iza koje slijede SPD s 26-28, Zeleni između 10 i 11 te stranka Ljevica između 8 i 9 posto glasova. Koalicijski partner Unije CDU/CSU Liberalno-demokratska stranka (FDP) se nalazi na rubu izbornog praga od 5 posto, a nakon nedjeljnog debakla FDP-a na izborima u Bavarskoj, liberali na saveznoj razini strahuju od mogućeg ispadanja iz parlamenta. U tom slučaju, uniji CDU/CSU preostala bi samo koalicija sa SPD-om, a kancelarka Merkel se već jednom, od 2005. do 2009., nalazila na čelu takve "velike koalicije".

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙