FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na deviznim tržištima u fokusu gospodarski pokazatelji

Autor: vmom
LONDON, 30. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima nakon objave novih gospodarskih pokazatelja iz eurozone, a u očekivanju novih podataka iz najvećeg svjetskog gospodarstva.

U takvim je okolnostima euro prema dolaru oslabio 0,2 posto, na 1,3215 dolara.

U sličnom je postotku dolar pak bio na gubitku prema jenu, pa se njime trgovalo po 98,15 jena.

Tečaj eura spustio se nakon što je Eurostat izvijestio o procijenjenoj godišnjoj inflaciji potrošačkih cijena u eurozoni u kolovozu od 1,3 posto. To svjedoči o njezinom znatnom usporavanju u odnosu na 1,6 posto koliko je iznosila u prethodnom mjesecu, a i znatnom udaljavanju od ciljane u Europskoj središnjoj banci (ECB) od "nadomak dva posto".

Od važnijih vijesti iz eurozone još se izdvaja indeks ekonomske klime (ESI), koji je danas objavila Europska komisija, a ukazuje na osjetno poboljšana očekivanja u gospodarstvu. Manje su pak ohrabrujući najnoviji podaci statističkog ureda Eurostata o nezaposlenosti koja se u srpnju zadržala na visokih 12,1 posto.

Ulagači će po ocjeni analitičara biti oprezni s kupovinama eura pred redovno mjesečno zasjedanje ECB-a, zakazano za idući tjedan. Njezini dužnosnici vjerojatno će ponoviti svoja obećanja da će kamatne stope ostati niske još neko vrijeme s obzirom na slab rast u početnoj fazi oporavka.

"Nezaposlenost u eurozoni pokazuje da je realno gospodarstvo u teškom stanju i naglašava kako ECB mora zadržati vrlo popustljivu monetarnu politiku u godinama koje dolaze", kazao je David Brown, ekonomist u tvrtki New View Economics.

U fokusu tržišta su i najnoviji američki gospodarski pokazatelji, uključujući one o osobnoj potrošnji i industrijskoj aktivnosti, s obzirom na objavu američke središnje banke da će u slučaju stabilizacije gospodarskog oporavka početi smanjivati svoje injekcije najvećem svjetskom gospodarstvu do kraja ove godine.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙