FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stišane zabrinutosti u vezi Sirije pritisnule japansku valutu

Autor: vmom
LONDON, 2. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na međunarodnim deviznim tržištima zadržao blizu najviše razine u mjesec dana prema jenu jer su se stišale zabrinutosti u vezi moguće vojne intervencije protiv Sirije, smanjivši potražnju za japanskom valutom, inače smatranom sigurnim utočištem u nemirna vremena.

Dolar je u takvim okolnostima poskočio prema jenu 0,9 posto, na 99,24 jena. Ranije se nakratko popeo i do 99,435 jena, što je njegova najviša razina od 2. kolovoza.

Na znatnijem dobitku prema jenu bila je i jedinstvena europska valuta, poskočivši 1,1 posto, na 131,14 jena. Prema dolaru je pak blago oslabila, za 0,17 posto, na 1,3210 dolara.

Jen inače dobiva na vrijednosti u razdobljima tržišnih previranja a u posljednje je vrijeme jačao jer su ulagači izbjegavali rizike zbog jačanja napetosti u Siriji i rješavali se imovine tržišta u nastajanju, polako se pripremajući za početak ukidanja monetarnih poticaja u SAD-u.

Odgoda moguće vojne akcije protiv Sirije nakon što je američki predsjednik Barack Obama odlučio zatražiti 'zeleno svjetlo' američkog Kongresa smanjila je napetosti na tržištima i potražnju za jenom. Ohrabrujući podaci iz Kine o snažnoj tvorničkoj aktivnosti poduprli su pak valute koje prate makrogospodarske pokazatelje, poput australskog dolara.

"Uočavamo poboljšanje u pogledu sklonosti ulagača riziku, s obzirom na popuštanje zabrinutosti u vezi Sirije. Usto, kineski podaci o PMI-ju ključni su pokretač jer su pomogli ublažiti pesimizam ulagača u vezi prognozi kineskog rasta", kazao je Lee Hardman, valutni ekonomist u Bank of Tokyo Mitsubishi.

"Sve to ohrabrivat će ulagače da se ovog tjedna ponovno okrenu rizičnim ulaganjima", dodao je.

Ohrabrujuće vijesti stigle su i iz gospodarstva eurozone. Aktivnosti u tamošnjim tvornicama u kolovozu su zabilježile najsnažniji rast u posljednje više od dvije godine, pokazalo je najnovije izvješće londonske tvrtke Markit.

Američka tržišta danas nisu radila zbog državnog praznika, no analitičari kažu da će kretanje valutnih tečajeva vjerojatno diktirati novi niz gospodarskih pokazatelja, uključujući izvješće s američkog tržišta rada koje se očekuje u petak.

Dan prije fokus tržišta bit će usmjeren ovotjednim redovnim mjesečnim zasjedanjima britanske i središnje banke eurozone.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙