FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 13. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

VILNIUS - Ministri financija eurozone u petak su na sastanku u Vilniusu pozvali članice da učine iskorak prema uspostavi bankovne unije i usuglase stavove o krucijalnim reformama koje će ojačati bankovni sektor. Među glavnim su temama neformalnog sastanka uspostava jedinstvenog nadležnog tijela za restrukturiranje odnosno likvidaciju propalih banaka te načini financiranja tih intervencija. Njemački ministar financija Wofgang Schaeuble potvrdio je da i dalje postoje velike razlike u stajalištima, no ustrajao je da je želja svih da se rješenje nađe što je prije moguće, i to prije završetka mandata aktualnog sastava Europskog parlamenta u svibnju. Upozorio je da su ministri pod velikim pritiskom što se tiče vremenskog okvira za uspostavu zajedničkih nadležnih tijela za restrukturiranje i likvidaciju propalih banaka. Vlade moraju do prosinca postići kompromis oko kompleksne legislative, kazao je čelnik skupine ministara financija, nizozemski ministar Jeroen Dijsselbloem. Ako ne uspiju u tome, zakoni neće moći ukloniti sve nužne prepreke prije travnja kada će se zahuktavati izborna kampanja za Europski parlament, upozorava. "Jako je važno da se držimo tih vremenskih odrednica", naglasio je.

LUXEMBOURG/ZAGREB - Broj zaposlenih u eurozoni ponovno se smanjio u drugom tromjesečju ove godine, ali nešto sporjim tempom, dok je u Europskoj uniji stagnirao, izvijestio je europski statistički ured. Zaposlenost u 17 zemalja eurozone ro pala je u razdoblju od travnja do lipnja za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada se smanjila 0,3 posto, objavio je Eurostat. U cijeloj EU zaposlenost je u drugom tromjesečju stagnirala u odnosu na tromjesečje ranije kada je pala za 0,2 posto. Tako je u drugom tromjesečju ove godine u EU zaposleno bilo 221,8 milijuna građana, od čega njih 145 milijuna u eurozoni. Na tromjesečnoj je razini najveći rast zaposlenosti među zemljama za koje su bili dostupni podaci zabilježila Estonija, gdje je broj zaposlenih porastao 1,5 posto. Slijede Litva i Portugal, gdje je zaposlenost uvećana po 0,8 posto. Najveći je pad zaposlenosti bilježi Cipar, za 2,1 posto, te Španjolska, za 0,5 posto. Na godišnjoj razini zaposlenost je u drugom tromjesečju u eurozoni smanjena za jedan posto, istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca. U EU pala je za 0,4 posto, nakon 0,5-postotnog smanjenja u prethodnom tromjesečju. Eurostat je objavio i podatke za Hrvatsku, prema kojima je zaposlenost u drugom tromjesečju pala za 1,6 posto u odnosu na isto tromjesečje 2012. U prva tri ovogodišnja mjeseca smanjena je na godišnjoj razini za 1,1 posto.

VILNIUS - Portugal se treba pridržavati zacrtanog smanjenja proračunskog manjka koji je dogovorio s međunarodnim zajmodavcima u sklopu programa pomoći, kazao je u petak čelnik skupine ministara financija eurozone Jeroen Dijsselbloem. "Smatram da je važno pridržavati se onog što smo dogovorili u sklopu toga programa, uključujući tako i ciljane razine manjka", kazao je Dijsselbloem novinarima pred današnji sastanak ministara financija eurozone u Vilniusu. Time se referirao na ovotjedne izjave potpredsjednika portugalske vlade Paula Portasa da bi zacrtani manjak za iduću godinu trebao biti 4,5 posto BDP-a a ne četiri posto kako su dogovorili s međunarodnim zajmodavcima. "Mislim da nije dobar signal ako se i dalje raspravlja o tome trebaju li zacrtani manjkovi biti viši ili manji. Javnost mora shvatiti da su Portugal i njegova vlada predani onome što treba učiniti, što je dogovoreno. To će pomoći zemlji da izađe iz programa što je prije moguće", dodao je čelnik eurogrupe pred početak sastanka ministara financija.

BERLIN - Skupina maloprodajnih kompanija i odjevnih brendova nije se uspjela sinoć dogovoriti oko osnivanja fonda za isplatu odštete stradalima u industrijskim nesrećama u Bangladešu i njihovim obiteljima. Kompanije su u Ženevi pod predsjedateljstvom Međunarodne organizacije rada (ILO) raspravljale o osnivanju fonda za isplatu odšteta stradalima u nesreći u Rana Plazi, gdje je u travnju u urušavanju zgrade poginulo 1.129 radnika, te u Tazureenu gdje je u požaru u studenom prošle godine poginulo 112 radnika. Razočarao je odaziv na sastanak u Ženevi – sudjelovalo je samo devet od ukupno 28 brendova koji se opskrbljuju u radionicama u Rana Plazi. Neki od izostalih poručili su da preferiraju izradu vlastitog plana za isplatu odšteta a nekima se nije svidjela plaftorma na kojoj je skup održan. U sindikalnom udruženju IndustriAll koji je koordinirao razgovore konstatirali su da su sudionici sinoćnjeg saastanka postigli dogovor o uplati doprinosa u zajednički fond. Zakazan je novi sastanak, za dva tjedna, na kojem će biti donesena odluka o osnivanju fonda, u koordinaciji s vladom Bangladeša i poslodavcima.

SAN FRANCISCO - Društvena mreža Twitter odlučila je slijediti primjer Facebooka i uvrstiti dionice u burzovnu kotaciju, ali uz kontrolu pred-IPO publiciteta kroz "povjerljivu" proceduru. Aludirajući na službenu dokumentaciju potrebnu za uvrštenje kompanije u burzovnu kotaciju, kompanije je 'twitnula': "U povjerenju smo američkoj Komisiji za vrijednosnice (SEC) dostavili obrazac S-1 za planiranu početnu javnu ponudu (IPO)". Twitter nije objavio kada će točno IPO biti održan niti koja će biti početna cijena dionica. Prema propisima objavljenim na internetskoj stranici SEC-a, kompanija može dostaviti povjerljiv prospekt za IPO ako je klasificirana kao "kompanija u usponu", s prihodima manjim od milijardu dolara. Nakon što kompanija dostavi odgovarajuću dokumentaciju američkom regulatoru, nastupa razdoblje 'pred-IPO šutnje' u kojem ne smije komunicirati s medijima. Takvom procedurom Twitter očigledno želi izbjeći grešku koju je napravio Facebook, stvorivši veliku medijsku buku i odredivši visoku početnu cijenu dionica, uz vrijednost IPO-a od čak 16 milijardi dolara. U međuvremenu je njegova tržišna kapitalizacija više nego prepolovljena.

BERLIN - Najveći europski proizvođač automobila grupa Volkswagen (VW) izvijestio je danas o tek slabašnom rastu prodaje u kolovozu zbog "teških prilika" na ključnom europskom tržištu. VW-ove su isporuke u prošlom mjesecu porasle 0,1 posto i isporučeno je 720.400 automobila. U osmomjesečnom razdoblju zaključno s krajem kolovoza uvećane su 4,5 posto, uz isporučenih 6,17 milijuna automobila, objavio je danas proizvođač automobila sa sjedištem u Wolfburgu. Slabašni rast u kolovozu najslabiji je mjesečni rezultat grupe u ovoj godini. Grupa inače obuhvaća i proizvođača luksuznih automobila Audi i proizvođača sportskih automobila Porsche. Prodaja u Europi pala je u osmomjesečnom razdoblju za 3,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 2,39 milijuna automobila, navode u VW-u.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Ulagači na europskim tržištima dionica bili su danas suzdržani u očekivanju odluke američke središnje banke o vrijednosti poticajnih mjera za gospodarstvo a poticaj su pružile tek aktivnosti spajanja i preuzimanja u sektorima zdravstvene njege i medija. Londonski FTSE pao je 0,17 posto na 6.576 bodova, frankfurtski DAX porastao za 0,11 posto na 8.505 bodova, dok je pariški CAC stagnirao na 4.108 bodova. Cijene dionica njemačkog lanca bolnica Rhoen-Klinikum skočile su 11 posto nakon objave da će prodati imovinu Freseniusu za 3,07 milijardi eura. Ta vijest potaknula je također rast cijena dionica Freseniusa, za 4,3 posto. Kabel Deutschland dobio je na vrijednosti 5,9 posto nakon vijesti da je Vodafone osigurao dovoljan broj dionica u toj njemačkoj kompaniji da osigura uspjeh 7,7 milijardi eura vrijedne ponude za preuzimanje. Val preuzimanja i spajanja, uglavnom u tehnološkom i telekomunikacijskom sektoru i u medijima, podupro je u posljednjim tjednima europske dionice, potpirivši očekivanja o novim sličnim aktivnostima kako se prilike u gospodarstvu budu popravljale.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, drugi dan zaredom, jer su ulagači oprezni uoči sjednice Feda idućega tjedna na kojoj će se odlučivati o poticajnim monetarnim mjerama. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju pale između 0,1 i 1,0 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,7 posto, oslabivši drugi dan zaredom. Taj je indeks neprestano rastao 10 dana, ojačavši u tom razdoblju gotovo 8 posto, pa su ulagači jutros odlučili povući dio dobiti s tržišta. Kako je splasnula bojazan od američkog vojnog napada na Siriju, u fokus ulagača ušao je Fed. Idućega bi tjedna čelnici američke središnje banke mogli smanjiti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno. Fedovi programi tzv. kvantitativnog popuštanja monetarne politike godinama su podržavali rast cijena dionica, pa se ulagači plaše da bi njihovim smanjenjem tržište izgubilo veliku podršku.

NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks blago pao, nakon sedam dana neprestanoga rasta, a zbog pada cijena sirovina, pod najvećim su pritiskom bile dionice rudarskih kompanija. Dow Jones oslabio je 25 bodova, ili 0,17 posto, na 15.300 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,34 posto, na 1.683 boda, a Nasdaq indeks 0,24 posto, na 3.715 bodova. Nakon što je u prethodnih sedam dana S&P 500 porastao 3,4 posto, jučer su se ulagači odlučili na predah. "Svjedoci smo blage dobitonosne prodaje, nakon snažnog rasta cijena dionica od početka rujna", kaže Michael Sheldon, strateg u tvrtki RDM Financial, ističući kako trenutačno nema razloga ni za kupnju, ni za prodaju dionica. Najviše je, 1 posto, pao S&P indeks rudarskog sektora, što je posljedica pada cijena sirovina. Ministri vanjskih poslova SAD-a i Rusije John Kerry i Sergej Lavrov pregovaraju o planu da se kemijsko oružje u Siriji stavi pod međunarodnu kontrolu, pa bi se tako izbjegao vojni napad SAD-a na Siriju. "Nada da će se postići dogovor u vezi Sirije izazvala je pad cijena sirovina", kaže Bryant Evans, portfelj menadžer u fondu Cozad Asset Management.

(Hina) xmkuz ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙