FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB mora uvažiti specifičnosti talijanskih banaka – guverner Visco

Autor: gple
RIM, 11. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Europska središnja banka (ECB) mora pri ocjeni rizičnosti poslovanja voditi računa o specifičnim računovodstvenim metodama koje primjenjuju talijanske banke, upozorio je guverner Banca d'Italia Ignazio Visco.

Prije no što preuzme dužnost središnjeg bankovnog regulatora u eurozoni, ECB će iduće godine analizirati bilance zajmodavaca i provesti testove kako bi utvrdio njihovu sposobnost da se nose s eventualnim šokovima.

Talijanski guverner Primjećuje razlike u mjerenju nenaplativih kredita i relativno niske razine zaduženosti talijanskih banaka i upozorava da u tim provjerama ECB mora voditi računa o različitim računovodstvenim metodama koje se primjenjuju u Italiji.

"Procjena bilanci mora uvažiti radikalne razlike u računovodstvenim i nadzornim praksama među pojedinim zemljama, posebno kada su u pitanju definicija i mjerenje nenaplativih kredita", kazao je Visco u jučerašnjem govoru u Rimu.

Tako talijanske banke klasificiraju kredit kao nenaplaćen čak i ako je u cijelosti pokriven jamstvom, dok u ostalim velikim europskim bankama to nije slučaj, pojašnjava talijanski guverner.

Talijanske su banke također manje zadužene od konkurencije i ne bilježe "nijedan ozbiljan slučaj zloupotrebe ni narušavanja tržišne utakmice kakvi su narušili ugled nekih njihovih korespodentnih banaka u inozemstvu", naglasio je.

Te razlike "moraju na primjeren način biti uzete u obzir", zaključuje.

Napominje ipak da podupire fer pristup predstojećoj ocjeni bilanci, ne umanjujući rizike s kojima se suočava talijanski bankovni sustav.

Banco d'Italia provela je prošle jeseni inspekciju u 20 talijanskih banaka, prisilivši nakon toga nekoliko njih da stavljaju na stranu veće iznose za pokrivanje nenaplativih zajmova. U srpnju je središnja banka objavila da je proširila reviziju na cijeli kreditni portfelj osam banaka.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙