FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ubrzan pad kreditiranja privatnog sektora eurozone u srpnju

Autor: vmom
FRANKFURT, 28. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Kreditni plasmani banaka prema privatnom sektoru eurozone u srpnju su dodatno smanjeni, pokazali su danas najnoviji podaci Europske središnje banke (ECB).

Zajmovi prema privatnom sektoru u srpnju su tako smanjeni za 1,9 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, stoji u današnjem priopćenju ECB-a. Time je njihov pad na godišnjoj razini ubrzao, budući da su u lipnju prema istom razdoblju godine ranije bili smanjeni za 1,6 posto.

Daljnje usporavanje kreditiranja uteg je tek započetom oporavku u gospodarstvu eurozone, te održava pritiske na Europsku središnju banku (ECB) da zadrži popustljivu monetarnu politiku.

Pad plasmana veći je od očekivanja ekonomista iz Reutersove ankete koji su u prosjeku prognozirali njihovo smanjenje za 1,6 posto.

Banke su u srpnju nefinancijskim kompanijama odobrile 21 milijardi eura manje zajmova nego u prethodnom mjesecu, pokazali su podaci usklađeni za prodaju i sekuritizaciju. Usporedbe radi, u lipnju su kreditni plasmani prema tim kompanijama bili smanjeni za 12 milijardi eura, a u svibnju za 18 milijardi, podaci su iz ECB-ova izvješća.

U uvjetima recesije kojom je zahvaćena većina zemalja u perifernom dijelu eurozone, slaba potražnja prigušuje interes za ulaganjima i potrošnjom, a banke istodobono ograničavaju kreditiranje kako bi popravile svoje bilance. Takva kombinacija čimbenika prijeti anemičnim i neujednačenim oporavkom unutar zone primjene jedinstvene europske valute.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙