FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik ECB-a ponovio da kamatne stope u eurozoni ostaju niske kroz dulje vrijeme

Autor: vmom
FRANKFURT, 5. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Ključne kamatne stope u eurozoni ostat će na niskim razinama kroz dulje vrijeme, ponovio je danas čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi, obzirom na tek započeti oporavak u 17-članom gospodarstvu.

Ujedno je ustvrdio da pokazatelji o povjerenju u eurozoni potvrđuju poboljšanje rasta širom Europe. Čini se da je općenito poboljšanje na financijskim tržištima od prošlog ljeta postupno pronašlo svoj put i do realnog gospodarstva, kazao je Draghi na današnjoj tiskovnoj konferencija po završetku redovnog mjesečnog zasjedanja.

ECB je danas očekivano zadržao postojeće rekordno niske kamatne stope od 0,5 posto, a poboljšao je i gospodarske prognoze za ovu godinu, dok ih je blago snizio za 2014.

Poboljšana je tako gospodarska prognoza za ovu godinu prema kojoj se sada očekuje da će pad 17-članog gospodarstva eurozone u ovoj godini iznositi 0,4 posto, nasuprot padu od 0,6 posto koliko je prognozirano u prijašnjoj procjeni. Blago su pak snižene prognoze rasta za iduću godinu, kada bi gospodarstvo trebalo porasti za jedan posto, čime je prvotna prognoza snižena za 0,1 postotni bod.

Draghi je tržištima također poručio da je ECB spreman smanjiti kamatne stope ili ubrizgati dodatnu likvidnost bude li potrebno, kako bi se spustile kamatne stope na tržištu novca i podupro oporavak gospodarstva.

"Očekuje se da će gospodarska aktivnosti bilježiti spori oporavak, prije svega zahvaljujući postupnom poboljšanju domaće potražnje, uz podršku popustljive monetarne politike", prognoziraju u ECB-u. Napominju ipak da i dalje prijete rizici slabljenja gospodarstva.

Prema podacima statističkog ureda Eurostata, eurozona je u drugom tromjesečju izašla iz recesije, zabilježivši 0,3-postotni rast u odnosu na prethodna tri mjeseca, nakon šest uzastopnih tromjesečja pada.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙