FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banke u eurozoni spremaju se prije roka otplatiti veliki iznos ECB-ovih zajmova

Autor: mpuk
FRANKFURT, 6. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Banke u eurozoni spremaju se idućeg tjedna prije roka otplatiti značajan iznos kriznih zajmova koje im je dodijelila Europska središnja banka (ECB), što bi moglo potkopati nastojanja središnje monetarne institucije eurozone da drži troškove zaduživanja na niskoj razini.

Pet će banaka 11. rujna otplatiti ukupno 3,705 milijardi eura iz prve "operacije dugoročnog refinanciranja" (LTRO), provedene u prosincu 2011., a dvije banke 2,2 milijarde iz drugog LTRO-a, provedenog u veljači 2012., priopćeno je danas iz ECB-a.

Krediti iz prvog LTRO-a dospijevaju na naplatu tek u siječnju 2015.

Najavljeni iznos bit će najveći koji su banke vratile ECB-u od kraja svibnja i mogao bi predstavljati problem za središnju monetarnu instituciju eurozone ukoliko povlačenje gotovine iz financijskog sustava rezultira višim kamatama na tržištu. Upravo takav trend ECB nastoji suzbiti.

Tako je ECB jučer objavio da su spremni dodatno sniziti ionako rekordno niske ključne kamatne stope ili po potrebi ubrizgati više novca u gospodarstvo eurozone kako bi potaknuli pad kamata na tržištu novca.

Banke su kod ECB-a uzele više od 1.000 milijardi eura trogodišnjih zajmova u sklopu dvije "operacije dugoročnog refinanciranja" (LTRO), provedene u prosincu 2011. i veljači 2013. Sada imaju mogućnost povrata tih zajmova prije roka i već su vratile gotovo četvrtinu novca.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙