FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro blago ojačao prema dolaru i jenu

Autor: gple
LONDON, 23. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u petak blago ojačao prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima valuta, poduprt ohrabrujućim podacima iz eurozone i izjavom dužnosnika Europske središnje banke (ECB) Ewalda Nowotnyja da ne vidi razloga za dodatno snižavanje kamata.

Euro je prema dolaru blago ojačao i njime se trgovalo po 1,3365 dolara. Na skromnom je dobitku, od 0,2 posto, bio i prema jenu i dosegnuo je 132,15 jena, nakon što je nakratko zabilježio i najvišu vrijednost u mjesec dana od 132,34 jena.

Jedinstvena europska valuta dosegnula je u ovom tjednu najvišu razinu u šest mjeseci prema dolaru, od 1,3453 dolara, poduprta poboljšanim ekonomskim podacima iz eurozone. Druga je procjena njemačkog BDP-a danas potvrdila da je najveće europsko gospodarstvo poraslo 0,7 posto u drugom tromjesečju.

Danas je potporu europskoj jedinstvenoj valuti pružila izjava dužnosnika ECB-a Ewalda Nowotnyja, inače guvernera austrijske središnje banke, da ne vidi razloga za odatno snižavanje kamata, s obzirom na poboljšane podatke iz eurozone.

"Jačanje eura trenutno se čini nezaustavljivim ali smatramo da će priča o Fedovoj normalizaciji monetarne politike ipak donijeti prevagu dolaru", ističe Chris Turner iz ING-a.

Američka središnja banka najavila je da bi već do kraja godine mogla početi smanjivati monetarne poticaje za gospodarstvo, čija mjesečna vrijednost trenutno iznosi 85 milijardi dolara.

Kao mogući rok iskristalizirao se rujan, što u posljednje vrijeme potiče rast prinosa na američke državne obveznice i posljedično podupire tečaj dolara.

Fed je u srijedu objavio zapisnik s prošlomjesečnog sastanka odbora za monetarnu politiku koji nije ponudio jasne smjernice o tome kada bi banka mogla početi ukidati poticaje ali nije ni otklonio mogućnost da to bude upravo u rujnu.

Stoga je u fokusu redovnog neformalnog godišnjeg okupljanja dužnosnika središnjih banaka iz cijelog svijeta u luksuznom odmaralištu u američkom Jackson Holeu sutrašnji govor utjecajne viceguvernerke američke središnje banke Janet Yellen, poznate po sklonosti poticajnoj monetarnoj politici.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙