FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanska središnja banka poboljšala ocjenu stanja u gospodarstvu

Autor: gple
TOKIO, 5. rujna 2013. (Hina/AFP) - Japanska središnja banka danas je poboljšala ocjenu stanja u trećem po veličini svjetskom gospodarstvu, ustvrdivši da se oporavak stabilizirao nakon višegodišnjeg razdoblja slabosti.

Japansko se gospodarstvo umjereno oporavlja, konstatirali su dužnosnici središnje banke, poboljšavši time ocjenu iz srpnja kada su utvrdili da se "gospodarstvo počinje umjereno oporavljati".

Dodaju da i inozemna gospodarstva u cjelini polako kreću prema oporavku, što je dobra vijest za japanske izvoznike, primjećuju u BoJ.

Izdvajaju i poboljšane ključne makrogospodarske pokazatelje, uključujući ulaganja kompanija i osobnu potrošnju.

Stoga su se suzdržali od proširenja ionako opsežnog programa poticaja koji je po mišljenju mnogih pokrenuo gospodarski rast i pritisnuo tečaj jena, signalizirajući da će poduzeti dodatne mjere ako inflacija ne bude u skladu sa zacrtanim ciljevima. Cijene su u Japanu dugo bilježile silazni trend, što je škodilo gospodarstvu jer su potrošači odgađali kupovine.

Bančin program kupnje obveznica ključna je sastavnica plana premijera Shinza Abea koji treba potaknuti rast anemičnog gospodarstva a uključuje i opsežnu javnu potrošnju.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙