FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Viši PDV neće naškoditi gospodarstvu – japanski guverner

Autor: gple
TOKIO, 21. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Vladin plan o povećanju stope PDV-a neće naškoditi gospodarstvu ali ako se to ipak dogodi, guverner središnje banke poručio je danas da neće oklijevati s prilagodbom monetarnog ublažavanja.

Vlada na čelu s premijerom Shinzom Abeom planira postupno povećati PDV u iduće dvije godine. Tako bi iduće godine stopa PDV-a trebala biti podignuta na osam posto, sa sadašnjih pet posto. U 2015. PDV bi trebao biti dodatno povećan, na 10 posto.

Neki ekonomisti strahuju da bi taj plan mogao omesti oporavak gospodarstva.

"Vlada je najavila da će nastaviti s provedbom fiskalnih strukturnih reformi. Pozivam vladu da odlučno provodi u djelo svoje planove", kazao je guverner Haruhiko Kuroda u danas objavljenom razgovoru za Mainichi Shimbun.

Gospodarstvo vjerojatno neće usporiti zbog povećanja stope PDV-a ali ako se to ipak dogodi, monetarna politika bit će prilagođena. "Neću oklijevati", naglasio je.

Središnja je banka u travnju objavila više milijardi dolara vrijedan program kupnje imovine, nalik onome koji provodi američki Fed. Cilj je programa poticanje gospodarskog rasta i suzbijanje deflacije.

Taj je program ključni dio premijerove ekonomske politike i smatra se da je pritisnuo tečaj jena i potaknuo izvoz.

Ekonomisti su ipak podijeljeni u ocjenama programa, koji ne predviđa rješavanje problema ogromnog japanskog javnog duga. Instrument za njegovo smanjenje trebao bi biti veći PDV.

Japanski javni dug više je nego dvostruko veći od BDP-a, što je najveći takav omjer u razvijenom svijetu, a trebao bi se i dodatno povećati s obzirom na naglo stanje populacije.

Većina je duga u vlasništvu domaćih ulagača, pa Tokio uspijeva izbjeći kritike kakvima su izložene zemlje eurozone, uključujući Grčku.

Ovog je mjeseca Međunarodni monetarni fond (MMF) pozitivno ocijenio plan japanske vlade o povećanju PDV-a.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙