FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar blago ojačao prema euru, čeka se objava Fedova zapisnika

Autor: gple
LONDON, 21. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je danas blago ojačao prema euru i jenu na međunarodnim tržištima valuta u očekivanju objave zapisnika s prošlomjesečnog sastanka utjecajnog odbora za monetarnu politiku američke središnje banke.

Euro je prema dolaru oslabio 0,3 posto, na 1,3380 dolara. Jučer je prema Reutersovim podacima dosegnuo najvišu razinu od 14. veljače, od 1,3452 dolara.

Zelena je novčanica bila na istom postotnom dobitku i prema jenu, pa se njome trgovalo po 97,50 jena.

Fed će objaviti zapisnik s prošlomjesečnog sastanka večeras. Spekulacije da će američka središnja banka u rujnu početi smanjivati svoj 85 milijardi dolara mjesečno vrijedan program kupnje imovine poduprle su danas dolar i podigle prinose na američke državne obveznice na najvišu razinu u dvije godine.

"Očekujemo da će Fedov zapisnik danas iskazati potporu rujanskom početku ukidanja poticaja, pod uvjetom da podaci i dalje budu u skladu s očekivanjima. Također će vjerojatno ponoviti da će kamatne stope dulje vrijeme ostati na sadašnjoj razini", ističe Camilla Sutton iz Scotia Banka.

"Očekujemo da će to u konačnici poduprijeti dolar na širokoj osnovi", dodaje Sutton.

Analitičari ističu da će Fedovi dužnosnici i ulagači posebno pozorno pratiti podatke o zapošljavanju u SAD-u u kolovozu, koje će vlada u Washingtonu objaviti 6. rujna, kako bi procijenili je li poboljšanje na tržištu rada dovoljno snažno da opravda smanjivanje poticaja.

Današnji je rast dolara ipak bio ograničen jer neki upozoravaju da bi Fedov zapisnik mogao razočarati.

"Bude li Fed makar u naznakama iskazao zabrinutost zbog niske inflacije ili poručio da priželjkuje dodatno poboljšanje na tržištu rada prije no što počne smanjivati poticaje, dolar bi mogao oslabiti", tumači Kasper Kirkegaard iz Danske Banka.

Eventualno osjetnije jačanje eura koče pak signali iz Europske središnje banke da namjerava zadržati ključne kamatne stope na rekordno niskih 0,5 posto kako bi nastavila podupirati gospodarstvo.

Jen je pak oslabio nakon što je guverner japanske središnje banke Haruhiko Kuroda izjavio da neće oklijevati s dodatnim monetarnim poticajima bude li gospodarstvo izloženo pojačanim rizicima koji bi mogli usporiti njegov rast.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙