FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara stabilan nakon četiri dana poniranja

Autor: neba
LONDON, 9. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Na valutnim se tržištima tečaj dolara danas stabilizirao, nakon što je četiri dana zaredom neprestano slabio zbog nesigurnosti ulagača po pitanju smanjenja poticajnih monetarnih mjera u SAD-u.

Cijena eura kretala se oko 11,30 na otprilike 1,3380 dolara, nakon što je jučer poslijepodne, po prvi puta nakon sedam tjedana, provirila iznad razine od 1,3400 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara porastao je na 96,65 jena, dok se jutros na azijskim tržištima kretao oko 96,45 jena.

I euro je blago ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je cijena porasla s jutrošnjih 129,10 na 129,40 jena.

Američka je valuta bila pod pritiskom još od prošloga petka, nakon slabijih nego što se očekivalo podataka s tržišta rada u SAD-u, što je izazvalo neizvjesnost po pitanju kada će Fed smanjiti poticajne monetarne mjere.

Niz dužnosnika američke središnje banke poručilo je ovoga tjedna da će Fed vjerojatno u rujnu početi smanjivati programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, ako se situacija u gospodarstvu nastavi poboljšavati.

To znači da bi Fed bio prva od najvećih središnjih banaka u svijetu koja bi počela smanjivati poticaje gospodarstvu, dok se u eurozoni i Japanu može očekivati još dulje razdoblje vođenja labave monetarne politike.

Zahvaljujući tome, danas je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao na 81,040 bodova, dok je jučer iznosio 80,868 bodova, što je bila njegova najniža razina od polovice lipnja. U prethodna četiri dana taj je indeks skliznuo 1 posto.

„Na tržištu je danas mirno, uobičajeno za ljetno razdoblje, a nestabilnost se smanjuje. Idućega tjedna bit će objavljeno nekoliko značajnih podataka iz američkog gospodarstva, uključujući promet u trgovini na malo. Ako će ti podaci biti dobri, dolar bi trebao ojačati“, kaže Kiran Kowshik, strateg u banci BNP Paribas.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙