FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar oštro pao naprema funti i jenu, stagnirao prema euru

Autor: mpuk
LONDON, 7. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara oštro je oslabio danas na međunarodnim valutnim tržištima prema britanskoj funti i jenu, dok je prema euru stagnirao, i dalje poduprt izjavama dužnosnika Feda o mogućem skorašnjem smanjivanju programa poticajnih monetarnih mjera.

Britanska valuta danas je porasla 0,7 posto prema američkoj, na 1,5446 dolara, što je njezina najviša razina od kraja lipnja, nakon što su izjave guvernera britanske središnje banke Marka Carneya investitori ocijenili manje agresivnima nego što su se pribojavali.

Britanska središnja banka, naime, najavila je da će ključne kamatne stope zadržati na 0,5 posto, osim ako inflacija ne izmakne kontroli ili se povećaju rizici za financijsku stabilnost. Carney je poručio i da je spremna povećati iznose za kupnju državnih obveznica, ako će gospodarstvu biti potrebni novi poticaji.

Takva najava novost je u radu Bank of England, ali je u skladu s novim trendom među središnjim bankama u svijetu koje objavljivanjem svojih budućih planova nastoje potaknuti snažniji oporavak gospodarstava od nedavne financijske krize.

Dolar se pao i u odnosu na jen i to za 0,5 posto na 97,29 jena, najnižu razinu u sedam tjedana. Posljedica je to očekivanja da će japanski investitori povećati potražnju za jenima uoči Obon praznika sredinom kolovoza, jer oko toga vremena pritječu u Japan veliki dolarski iznosi na ime kamata po američkim trezorskim zapisima, kao i zarade od dividendi po američkim dionicama u njihovu vlasništvu.

Unatoč padu naprema jenu i funti, dolar je danas pronašao potporu prema euru, i to zbog jučerašnje izjave predsjednika podružnice Feda u Chicagu Charlesa Evansa da će američka središnja banka, ovisno o situaciji u gospodarstvu, vjerojatno kasnije ove godine, a moguće već u rujnu, početi smanjivati poticajne monetarne programe. Tako je euro danas stagnirao prema dolaru na 1,33 dolara.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙