FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 4. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

WASHINGTON - Razvijena gospodarstva na čelu sa Sjedinjenim Državama postupno će preuzimati ulogu motora svjetskog gospodarskog rasta dok gospodarstvima u nastajanju prijeti usporavanje ako američka središnja banka postroži monetarnu politiku, upozorava Međunarodni monetarni fond (MMF). U bilješci koju je Reuters dobio na uvid a predstavlja sastavni dio priprema skupa vodećih razvijenih i gospodarstava u nastajanju G20 u Sankt Peterburgu, MMF je zatražio da se na međunarodnoj razini pojačaju napori kako bi se oživio gospodarski rast i poboljšalo upravljanje rizicima. U posljednje su vrijeme u prvi plan istupili određeni rizici koji bi mogli zakočiti rast, upozoravaju iz međunarodnog zajmodavca. Gospodarstva u nastajanju posebno su ranjiva na moguće smanjenje američkih monetarnih poticaja pa iz MMF-a preporučuju da njihovi čelnici budu spremni nositi se s pojačanom financijskom nestabilnošću. "Dužnosnici bi trebali dopustiti da valutni tečajevi reagiraju na promjene temeljnih pokazatelja ali će možda morati uspostaviti instrumente zaštite od rizika nekontroliranih prilagodbi, uključujući i intervenciju, kako bi se prigušile prekomjerne oscilacije", tumače u MMF-u.

LONDON - Aktivnosti kompanija u proizvodnom i uslužnom sektoru zabilježile su u kolovozu najveći skok u razdoblju većem od posljednje dvije godine, zahvaljujući prvom rastu novih narudžbi od sredine 2011., pokazalo je konačno izvješće londonskog Markita, sugerirajući blagi rast gospodarstva u ovom tromjesečju. Zbirni indeks menadžera nabave (PMI), koji izrađuje londonska istraživačka tvrtka Markit a obuhvaća proizvodni i sektor usluga 17-člane eurozone, u kolovozu je tako dosegnuo 51,5 bodova, u usporedbi sa srpanjskih 50,5 bodova. To je njegova najviša razina od lipnja 2011., premda je nešto niži u usporedbi s prvotno procijenjenih 51,7 bodova, navodi Markit. Indeks novih narudžbi uvećan je na 51 bod, prvi puta nakon srpnja 2011. premašivši razinu od 50 bodova koja dijeli rast od pada. To je dobra vijest za Europsku središnju banku (ECB) koja će u četvrtak na redovnom mjesečnom zasjedanju odlučivati o monetarnoj politici. Među dvama najvećim gospodarstvima eurozone i dalje su velike razlike. Zbirni PMI za Njemačku poskočio je na 53,5 bodova, najvišu razinu u proteklih sedam mjeseci, dok je francuski PMI smanjen na 48,8 bodova, sa srpanjska 49,1 boda.

ZAGREB/LUXEMBOURG - Promet od trgovine na malo u eurozoni i u 28-članoj Europskoj uniji u srpnju je blago porastao u odnosu na mjesec ranije, i to za 0,1 odnosno 0,2 posto, dok je na godišnjoj razini smanjen, objavio je europski statistički ured Eurostat. Pritom novi sezonski usklađeni podaci ipak ukazuju na oporavak u usporedbi s prethodnim mjesecom, kada je promet u eurozoni smanjen za 0,7 posto, a u EU28 za 0,5 posto, pokazuju revidirani podaci Eurostata. On je u preliminarnim procjenama naveo da je promet u lipnju u eurozoni pao 0,5 posto a u EU u cjelini 0,3 posto, stoji u priopćenju. Na godišnjoj razini, promet od trgovine na malo smanjen je u eurozoni za 1,3 posto a u EU28 za 0,3 posto. U prethodnom mjesecu, prema također revidiranim podacima, na godišnjoj razini bio je smanjen za 1,1 posto, odnosno za 0,1 posto. U prvotnoj Eurostatovoj procjeni godišnjih stopa rasta za lipanj, objavljenoj početkom kolovoza, promet je u eurozoni bio smanjen za 0,9 posto, dok je EU28 porastao za 0,1 posto, napominju u statističkom uredu.

LUXEMBOURG/ZAGREB - Gospodarstvo 27 članica Europske unije poraslo je u drugom tromjesečju nešto brže nego što se početno procjenjivalo, izračunao je europski statistički ured, potvrdivši ujedno važeću prognozu za eurozonu. U prosjeku je gospodarstvo EU27 poraslo u drugom tromjesečju za 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, čime je Eurostat povisio početnu procjenu za 0,1 postotni bod. U prva tri ovogodišnja mjeseca aktivnosti su se smanjile 0,1 posto. Procjena gospodarskog rasta eurozone u razdoblju od travnja do lipnja potvrđena je na 0,3 posto, nakon pada aktivnosti za 0,2 posto u prvom tromjesečju. Komponente BDP-a jasno su svjedočanstvo izlaska europskog gospodarstva iz recesije. Tako je konačna potrošnja kućanstava u eurozoni i EU27 porasla 0,2 posto. U prethodna tri mjeseca zabilježila je isti postotni pad u eurozoni dok je u EU stagnirala. Bruto ulaganja u fiksnu imovinu uvećana su u eurozoni za 0,3 posto, te za 0,4 posto u EU. U prethodnom tromjesečnu smanjena su za 2,2 odnosno 1,8 posto. Izvoz eurozone uvećan je za 1,6 posto a u EU27 za 1,7 posto. Porastao je i uvoz, i to za 1,4 posto u eurozoni, te za 1,2 posto u EU27.

GENEVA - Švicarsko gospodarstvo i dalje je najkonkurentnije u svijetu, dok je Hrvatska na listi konkurentnosti 148 zemalja napredovala s 81. na 75. mjesto, pokazuje izvješće Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) za 2013. Među najkonkurentnijima ove se godine nalaze sve zemlje koje su i lani bile visoko plasirane, no drugim redoslijedom. Švicarska je zadržala titulu najkonkurentnijeg svjetskog gospodarstva petu godinu zaredom, no trebala bi manje štititi bankarski sektor kojemu trebaju promjene, poručili su iz WEF-a. Izvješće o konkurentnosti temeljeno je na procjeni desetak faktora konkurentnosti, uključujući institucije, infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, veličinu tržišta i makroekonomsko okruženje. Singapur i Finska ostale su na drugom i trećem mjestu, dok je Njemačka napredovala s lanjskog šestog na četvrto mjesto. Na peto, za dva mjesta, napredovao je SAD, zbog jačanja inovacijskih kapaciteta. Šesta je Švedska, koja je lani bila četvrta. Na sedmo mjesto napredovao je s lanjskog devetog Hong Kong, dok je osma Nizozemska koja je pala s lanjskog petog mjesta. Deveti je Japan, prošle godine deseti, a Britanija je kliznula s lanjskog osmog na 10. mjesto.

ZAGREB - Najveći europski diskontni prijevoznik Ryanair upozorio je danas da bi njegova ovogodišnja dobit mogla biti niža no što je prognozirano, prenose britanski mediji. Zbog nižih cijena karata i slabijih rezervacija za rujan, listopad i studeni u kompaniji sada procjenjuju da bi dobit mogla biti niža odnosno da bi mogla biti u donjem dijelu prognoziranog raspona od 570 do 600 milijuna eura, izvijestio je BBC. Ukazuju na veću konkurentnost prijevoznika u Velikoj Britaniji, Skandinaviji, Španjolskoj i Irskoj, na što su po vlastitim navodima bili prisiljeni odgovoriti "agresivnijom" prodajom karata. "Priopćenje iz Ryanaira predstavlja iznenađenje i u suprotnosti je s nekim objavama konkurentskih grupa, kao i porukama samog Ryanaira, upućenima u lipnju na redovnom skupu za ulagače", ističe Donal O'Neill iz Goodbody Stockbrokersa.

DAEJEON - Eksperimentalni električni automobil "Armadillo-T", koji se preklapa na pola kako bi oslobodio više mjesta za parkiranje, predstavljen je ovaj tjedan u Južnoj Koreji. Neobični mali dvosjed možda nikad neće ući u serijsku proizvodnju, ali pokazuje trend razvoja ekoloških vozila za urbane prostore. Automobil može prevaliti 100 km nakon desetominutnog punjenja na električnoj mreži, a najveća mu je brzina 60 km na sat. Kad stane na parkirno mjesto, zadnji kraj mu se preklopi preko prednjega čime mu se ukupna dužina smanji na samo 1,65 metara. "On se može parkirati doslovno bilo gdje", rekao je Suh In-soo, profesor s Korejskog naprednog instituta za znanost i tehnologiju koji je vodio razvoj automobila. Armadillo - T zasad ne može voziti po korejskim ulicama budući da ne zadovoljava sigurnose propise. Suh je rekao da bi Južna Koreja trebala ublažiti sigurnosna pravila za mikroautomobile budući da oni voze relativno malim brzinama.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice oštro su pale, pritisnute talijanskim dionicama zbog političke neizvjesnost u zemlji, a uteg su i zrakoplovne kompanije. Londonski FTSE pao je 0,42 posto na 6.441 bod, frankfurtski DAX za 0,6 posto na 8.143 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,82 posto i iznosio 3.940 bodova. Najviše je, 1,9 posto, pao talijanski burzovni indeks FTSE MIB, zbog obnovljene nesigurnosti u vezi s opstankom vlade u Rimu. Pojedini talijanski mediji objavili su da Silvio Berlusconi razmišlja o rušenju koalicijske vlade na čelu s premijerom Lettom. Dodatni su uteg za europske burzovne indekse bile zrakoplovne kompanije, pritisnute usporavanjem gospodarstva. Ryanair je upozorio na slabe rezervacije i prognozirao da će europsko zrakoplovno tržište u narednim mjesecima biti slabije nego što se očekivalo. Cijene njegovih dionica pale su 12,6 posto, a cijeli sektor je u prosjeku oslabio 2,3 posto. Aviokompanije muči i mogućnost vojne intervencije i rasta cijena nafte a analitičari Societe Generale procijenili su da će pad cijena dionica na tržištu biti ograničen u slučaju intervencije Zapada u Siriji.

NEW YORK - U utorak su na Wall Streetu cijene dionica porasle, no umjereno jer su vodeći republikanski zastupnici u Kongresu obećali podršku prijedlogu predsjednika Baracka Obame o vojnom napadu na Siriju. Dow Jones indeks ojačao je 0,16 posto, na 14.833 boda, dok je S&P 500 porastao 0,42 posto, na 1.639 bodova, a Nasdaq indeks 0,63 posto, na 3.612 bodova. Na početku trgovanja cijene su dionica porasle i više od 1 posto, zahvaljujući dobrim makroekonomskim pokazateljima.

Prema izvješću Instituta za menadžere nabave, ISM indeks industrijske aktivnosti u SAD-u porastao je u kolovozu s 55,4 na 55,7 bodova, najvišu razinu od lipnja 2011. godine. Na jačanje američkog gospodarstva ukazuje i rast potrošnje u građevinarstvu u srpnju za 0,6 posto, što je također više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali. Ubrzanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva moglo bi navesti američku središnju banku na smanjenje poticajnih monetarnih mjera već u rujnu, no ulagače trenutačno više brine sirijska kriza. Početni dobici dionica postupno su splasnuli jer su vodeći republikanci podržali prijedlog predsjednika Obame o vojnom napadu na Siriju.

TOKIO - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, nakon četiri dana rasta cijena dionica, jer ulagače zabrinjava mogućnost vojnog napada SAD-a i saveznika na Siriju, dok dolar jača jer se očekuje smanjenje poticajnih monetarnih mjera Feda. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Šangaju te Južnoj Koreji. Burzovni indeksi u Hong Kongu, Australiji, Singapuru i na drugim azijskim tržištima skliznuli su između 0,4 i 0,8 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,5 posto, nakon četiri dana rasta. Pozitivno je na azijska tržišta utjecao jučerašnji uspon cijena dionica na Wall Streetu, nakon snažnijeg nego što se očekivalo rasta industrijske aktivnosti i potrošnje u građevinarstvu u SAD-u. Međutim, ulagači su oprezni jer bi ubrzanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva moglo navesti američku središnju banku na smanjenje poticajnih monetarnih mjera već u rujnu. Zabrinjava ih i sirijska kriza.

(Hina) xmkuz ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙