FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 3. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) odlučio je danas Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Centar bankom. Takvu odluku Savjet HNB-a donio je nakon što je utvrđeno da je izostala dokapitalizacija Centar banke u skladu s odlukom glavne skupštine banke od 16. kolovoza 2013. godine, čime je banka propustila izvršiti rješenje HNB-a. Ta je dokapitalizacija, koju je trebala provesti češka J&T banka, uz bitne promjene u načinu upravljanja bankom, te kreditnim i drugim rizicima u njenom poslovanju, bila nužan preduvjet za uspostavu zakonitosti poslovanja banke i time za nastavak njenog redovnog poslovanja. Savjet HNB-a jučer je J&T banci dao suglasnost za stjecanje kvalificiranog udjela, koji čini više od 50 posto vlasničkog udjela u Centar banci, pod uvjetom da dokapitalizacija bude provedena u skladu s odlukama glavne skupštine Banke. No, J&T banka je nakon dobivanja prethodne suglasnosti istog dana povukla zahtjev za stjecanjem kvalificiranog udjela u Centar banci. Iz HNB-a ističu i da je guverner HNB-a donio rješenje o uvođenju posebne uprave koja će, do donošenja odluke suda o pokretanju stečajnog postupka, preuzeti ovlasti nadzornog odbora i uprave kreditne institucije. Od trenutka donošenja te pa do odluke trgovačkog suda o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka, kao zakonska posljedica nastupa privremena zabrana svih plaćanja s računa banke, posljedično ni klijenti banke ne mogu dobiti isplatu sa svojih računa u banci i ne može se obavljati prijenos na teret njihovih računa, a banka ne smije više pružati platne usluge putem platnih kartica.

ZAGREB - Od danas u 14,45 sati Centar banka je, po nalogu Hrvatske narodne banke (HNB), zaustavila pružanje svih usluga svojim klijentima, doznaje se iz te banke. Češka J&T banka na svojim je internetskim stranicama danas objavila da je odustala od dokapitalizacije Centar banke, a Centar banci je u 14,45 sati stigao nalog iz Hrvatske narodne banke (HNB) da mora zaustaviti pružanje svih usluga koje obavlja, doznaje Hina od izvora u Centar banci. "Ne smijemo provesti nikakav nalog, niti obavljati bilo kakve isplate, jer imamo privremenu zabranu od strane HNB-a", kaže taj izvor. U Centar banci kažu da će se sutra vidjeti što dalje, kad u banku uđe privremena uprava koju će postaviti HNB. Prema nekim izvorima, u samoj se banci nadaju i da bi stečajni prijedlog mogao biti i povučen, ako se u roku od 30 dana uspije naći zainteresirani partner koji bi ušao u banku.

ZAGREB - Državna agencija za osiguranje depozita (DAB-a) u potpunosti je spremna za isplatu obeštećenja za osigurane depozite u slučaju otvaranja stečajnog postupka nad Centar Bankom d.d., priopćeno je danas iz DAB-a. Sukladno današnjoj odluci Savjeta HNB-a o podnošenju prijedloga za otvaranje stečajnog postupka nad Centar Bankom d.d., a nakon donošenja rješenja Trgovačkog suda o pokretanju stečaja ili rješenja HNB-a o nedostupnosti depozita, DAB-a će započeti s pripremom procesa isplate obeštećenja za osigurane depozite u zakonski propisanim rokovima, navodi se u priopćenju DAB-a. To, kako se objašnjava, znači da će svim deponentima (građanima, malim poduzetnicima i neprofitnim institucijama) čiji depoziti jesu u sustavu osiguranja depozita kod Državne agencije, biti u najkraćem mogućem roku osigurana isplata obeštećenja, a do maksimalnog iznosa osiguranih depozita koji je od 1. srpnja ove godine povećan na 100.000 eura (tj. kunsku protuvrijednost po srednjem tečaju na dan otvaranja stečajnog postupka). Fond osiguranih depozita raspolaže svim potrebnim sredstvima za isplatu obeštećenja, poručuju iz DAB-a.

ZAGREB - Centar banka odlazi u stečaj koji je mogla izbjeći da je bilo više spremnosti vlasnika i menadžmenta za pokušaje spajanja s drugim manjim bankama, a kasnije ozbiljnosti ulagača u pokušaju dokapitalizacije, smatraju u Ministarstvu financija. U Ministarstvu podsjećaju na pokušaj dokapitalizacije Centar banke putem Fonda za gospodarsku suradnju (FGS) Alternative. Ministarstvo je pritom, podsjeća izvor, iniciralo okupljanje malih banaka oko Croatia banke i stvaranje veće banke, dokapitalizacijom od strane Državne agencije za sanaciju banaka i osiguranje štednih uloga (DAB) ili bilo koga tko bi to htio. Prema zamisli Ministarstva, pored Centar banke, u konsolidaciju su trebale ući Vaba banka, Karlovačka banka, Banka Kovanica, Nava banka i Croatia banka. No, taj pokušaj nije uspio jer privatni vlasnici banaka, kažu u Ministarsstvu, nisu bili spremni prihvatiti neminovno smanjenje svoga kapitala. Tada počinju novi razgovori o dokapitalizaciji Centar banke, a pojavili su se ulagač iz Češke, J&T Banka, no izvor iz Ministarstva kaže kako se u razgovorima s novim investitorom pojavila ucjena. U Ministarstvu ističu da će DAB isplatiti sve obveze prema štedišama Centar banke koje su osigurane, a radi se o svoti od 500 milijuna kuna.

BLED/ZAGREB - Predstavnici Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Crne Gore i Makedonije potpisali su u Bledu Ugovor o osnivanju Centra za razvoj financija (CEF), s ciljem jačanja suradnje i kapaciteta u upravljanju javnim financijama i središnjem bankarstvu zemalja jugoistočne Europe. Ugovor su, na rubu Bledskog strateškog foruma, potpisali slovenski ministar za vanjske poslove Karl Erjavec, potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić te ministri financija Bugarske, Crne Gore i Makedonije Petar Pandušev Čobanov, Radoje Ugić i Zoran Stavreski. Albanija, Moldove i Bosna i Hercegovine ća se ugovoru pridružiti izmjenom diplomatskih nota, prenijela je Slovenska tiskovna agencija (STA) iz koje napominju kako se Kosovo, Rumunjska, Srbija i Turska sporazumu trenutno neće priključiti, a Ministarstvo vanjskih poslova ne isključuje mogućnost njihova priključenja u budućnosti. Radi se o regionalnoj inicijativi suradnje zemalja regije u području javnih financija i središnjeg bankarstva, a potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić naglašava kako se radi o zajedničkom projektu, a u cilju povećanja znanja i kompeticija te razmjene iskustava i najboljih praksi u upravljanju javnim financijama.

ZAGREB - Ministarstvo turizma izvijestilo je danas o dopuni program "1.000 bazena za hrvatski turizam" kojom se produljuju rokovi iz programa, pa tako ulaganja za koja su odobrena sredstva ne moraju biti završena do 30. studenog ove godine, već do 31. svibnja 2014. godine, dok se rok za dostavu konačnog izvješća produžuje do 15. lipnja 2014. Ministarstvo je odlučilo produljiti rok temeljem konzultacija sa potencijalnim korisnicima koji se žele prijaviti, a sve s ciljem osiguravanja dodatne podrške u provođenju programa i njegovoj realizaciji, navodi se u priopćenju. Poziv na natječaj traje do 30. rujna, a pojedini projekt može ostvariti maksimalnu potporu od 50 tisuća kuna. Ministarstvo turizma odobrilo je sredstva u iznosu od 600 tisuća kuna potpore za izgradnju prvih bazena, koji će biti spremni za korištenje već sljedeće godine, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebavče burze današnje su trgovanje završili u minusu, Crobex je oslabio 0,26 posto, na 1.840,85 bodova, a Crobex10 za 0,47 posto, na 1.035,97 bodova. Redovni promet dionicama iznosi nešto više od 13 milijuna kuna, a na listi milijunaša našle su se tri dionice. Najtrgovanija je danas bila dionica Luke Ploče s 1,5 milijuna kuna prometa, a zadnja joj je cijena 514,5 kuna, što je porast za 0,88 posto. Dionica Ingre ostvarila je promet od 1,2 milijuna kuna, uz pad cijene za 5,61 posto, na 4,04 kune. Milijunski promet ostvarila je još dionica HT-a koje je protrgovano za 1,1 milijun kuna, uz rast cijene od 0,83 posto, na 182 kune. Više od 669,3 tisuće kuna prometa zabilježila je dionica Hidroelektre niskogradnje čija je cijena porasla 3,99 posto, na 104 kune. Uz pad cijene od 4,36 posto, na 35,30 kuna, dionica Dalekovoda je protrgovano za 343,5 tisuća kuna. Ta je tvrtka danas izvijestila da je predsjednica Trgovačkog suda Nada Nekić Plevko odbila njezin zahtjev za izuzećem suca Mislava Kolakušića, pa će on i dalje rješavati predstečajnu nagodbu Dalekovoda. Izrazitiji pad cijene bilježe dionice Instituta IGH, za 7,90 posto, na 204 kune, uz promet od 291,7 tisuća kuna.

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙