FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: trub
ZAGREB, 2. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović pozvao je danas na poštivanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, te istaknuo obvezu i odgovornost svih političkih stranaka da objasne zašto je za Hrvatsku dobro da se poštuje dvojezičnost. Komentirajući današnji prosvjed u Vukovaru i skidanje ploča s dvojezičnim natpisima s javnih ustanova, Josipović je rekao kako "imamo zakon i politiku koja ide za punim poštovanjem prava nacionalnih manjina i upravo temeljem zakona donesena je odluka o postavljanju ploča".

ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske danas je oštro osudila nasilje koje se dogodilo u Vukovaru, kada su nasilno skinute i uništene latinično-ćirilične ploče s nekih tijela državne uprave. Oštro osuđujući današnje šovinističko nasilje u Vukovaru, Vlada poziva sve političke stranke da se nedvosmisleno distanciraju od gaženja po temeljnim vrijednostima naše demokracije, te da jasno i javno ustanu protiv širenja mržnje, kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je večeras da će policija osigurati da se na 20 zgrada u Vukovaru postave dvojezične ploče, te istaknuo kako će svi koji budu uništavali imovinu biti kažnjeni. "Svi koji budu uništavali imovinu bit će kažnjeni i od njih će se naplatiti šteta. Ponavljat ćemo to onoliko puta koliko to bude potrebno", kazao je ministar Ostojić za RTL Danas.

VUKOVAR - Pregovori između policije i prosvjednika, koji traže puštanje na slobodu petorice njihovih članova koji su popodne privedeni zbog nasilnog uklanjanja dvojezičnih ploča te ozljeđivanja četvero policajaca, večeras su opet održani u zgradi vukovarske policije, ali ponovno bez uspjeha. Predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara su u zgradu vukovarsko-srijemske Policijske uprave ušli oko 19,30 sati, ali su izašli nakon 20-tak minuta, nakon što policija ponovno nije htjela udovoljiti njihovu zahtjevu da petoricu privedenih pusti na slobodu.

ZAGREB - Puno poštovanje manjinskih prava treba biti sastavni dio svakodnevnice, a doneseni propisi trebaju se dosljedno primjenjivati, poručila je danas pučka pravobraniteljica Lora Vidović, ocjenujući neke današnje događaje u Vukovaru, gdje su se nasilno uklanjale ploče s dvojezičnim natpisima, širenjem mržnje i poticanjem nasilja. Vidović ističe kako je ostvarivanje prava i sloboda pripadnika nacionalnih manjina, koja oni uživaju temeljem postojećih zakona, važan aspekt zaštite ljudskih i manjinskih prava.

ZAGREB/OSIJEK - Dvije pravaške stranke HSP Ante Starčević i HSP u današnjim su priopćenjima najoštrije osudile postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru. Glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić navodi kako prosvjeduju protiv nasilnog postavljanja dvojezičnih ploča jer su one postavljene pod okriljem mraka, tijekom noći.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas kako treba razumjeti Vladina nastojanja da, vezano uz spor s Europskom komisijom oko primjene europskog uhidbenog naloga, Hrvatska ima ravnopravan tretman kao članica EU, ali i važnim ocijenio da Hrvatska ne bude prepoznata kao zemlja koja štiti zločince. "Treba razumjeti nastojanje Vlade da Hrvatska ima ravnopravan tretman kao država u okviru EU i da se ista načela primjenjuju za hrvatske građane i za građane drugih europskih zemalja, no treba poštivati i obveze koje smo preuzeli", rekao je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu".

ZAGREB - U proteklih tjedan dana za 6 posto smanjio se broj liječnika koji su, na poziv Hrvatskog liječničkog sindikata, povukli suglasnost za rad duži od 48 sati tjedno, izvijestio je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić, te poručio da će se promjenama organizacije rada u svim bolnicama omogućiti pravodobna i učinkovita zdravstvena skrb. U analiziranim zdravstvenim ustanovama danas do 12 sati tu je suglasnost povuklo 21 posto od ukupnog broja liječnika. Usporedbe radi, u tim istim zdravstvenim ustanovama tjedan dana ranije bilo je 27 posto liječnika koji su povukli navedenu suglasnost, istaknuo je Ostojić.

SPLIT - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je u Splitu predao uporabnu dozvolu za novoizgrađenu Zdravstvenu školu koja će, kako je najavljeno, službeno biti otvorena sljedećeg tjedna. U projekt je uloženo 62,5 milijuna kuna, čime splitska Zdravstvena škola nakon 60 godina postojanja prestaje biti podstanar. Predajuću uporabnu dozvolu, ministar Jovanović je istaknuo kako se radi o povijesnom događaju ne samo za Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, nego i za cijelu Hrvatsku.

OTOK - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović otvorio je danas u Osnovnoj školi Kamešnica u Otoku Dalmatinskom kraj Sinja Učionicu budućnosti opremljenu nastavničkim računalom, tablet računalima za 25 učenika i pametnom pločom. Vlada ulaže maksimalno u obrazovanje i znanost želeći omogućiti svima da Hrvatska bude društvo jednakih šansi za sve, a društvo jednakih šansi može biti jedino ako je u svakom dijelu Hrvatske dostupno najkvalitenije obrazovanje, rekao je ministar Jovanović otvarajući prvu Učionicu budućnosti u Hrvatskoj.

ZAGREB - Ministarstvo kulture predložilo je dva kandidata za mogućeg vršitelja dužnosti intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, te Gradu Zagrebu uputilo novi pismeni zahtjev za očitovanjem o tom prijedlogu, na koji odgovor očekuje sutra, doznaje Hina iz Ministarstva.

ZADAR - Suđenje Draženu Slavici, bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku optuženome za pogibiju 12 vatrogasaca u kornatskoj tragediji, danas je iznošenjem završnih riječi državnog odvjetnika Zvonka Ivića na zadarskom županijskom sudu ušlo u završnu fazu. "Dražen Slavica odlučivao je o svemu i izdao je zapovijed za desantiranje na Kornat. Pripreme za odlazak odvijale su se pod njegovim izričitim zapovjedništvom, a on je odlučivao o tome tko će onamo otići, rekao je Ivić.

DUBROVNIK - U Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku danas je počeo međunarodni skup „Filozofija i demokracija“ koji je okupio sudionike iz Hrvatske, te Njemačke, Bugarske, Španjolske, BiH i Velike Britanije. Kako je rekao voditelj konferencije prof. dr. Pavao Barišić sa Sveučilišta u Splitu središnja tema ovogodišnjeg - osmoga po redu skupa vrlo je aktualna, a radi se o deliberativnoj demokraciji, odnosno demokraciji kod koje se odluke donose raspravljanjem, razgovorom, savjetovanjem i slično.

RIJEKA - Policija intenzivno traga za vandalima koji su iščupali i bacili u more spomen obilježje postavljeno na Gatu Karoline Riječke u spomen na posjet pape Ivana Pavla II. Rijeci. Utvrđeno je da su nepoznati počinitelji spomen obilježje u obliku bitve bacili u more 1. rujna noću. Simboličnu bitvu su s dna mora s dubine od oko šest metara izvadili ronioci Javne vatrogasne postrojbe Rijeka.

MEDULIN - Počela je akcija izvlačenja iz mora olupine srušenog akrobatskog aviona koji se jučer oko 15 sati srušio u more kod Medulina, potvrdila je glasnogovornica Policijske uprave istarske Nataša Vitasović koja rekla i da se još uvijek utvrđuje identitet dvojice muškaraca koji su smrtno stradali u toj zrakoplovnoj nesreći. "Tijela dvojice stradalih prevezena su na odjel patologije pulske Opće bolnice, a njihov identitet bit će utvrđen tijekom sutrašnjeg dana", rekla je Vitasović.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙