FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 13 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 2. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12.30 sati

VUKOVAR - U Vukovaru je jutros počelo postavljanje dvojezičnih ploča na latiničnom i ćiriličnom pismu na javne ustanove, no postavljene ploče su prosvjednici silom strgnuli. Stotinjak prosvjednika jutros se okupilo ispred Ureda državne uprave i na kratko su spriječili postavljanje dvojezične ploče na tu zgradu. Predstojnik Ureda državne uprave Goran Bošnjak potvrdio je Hini da su do tada bile postavljene ploče na Poreznu upravu i policiju. Nešto prije 11 sati prosvjednici su se uputili prema zgradi Porezne uprave koju je osiguravalo sedam, osam policajaca. Čim su stigli, stisnuli su policajce uza zid, bilo je naguravanja, jedan od prosvjednika je čekićem nastojao razbiti dvije dvojezične ploče na zgradi, a zatim su ih strgnuli. Incident je trajao vrlo kratko, nakon čega je iz okruženja prosvjednika izašlo troje specijalaca, pri čemu se jedan držao za vrat, jedan za ruku, a policajka za rame. Prosvjednike je ispred Ureda državne uprave na nasilno skidanje ploča pozvao Stevo Culej, bivši specijalni policajac i predsjednik Udruge specijalne policije grada Vinkovaca. Što čekate, idemo to riješiti, rekao je Culej. Srbima nitko u Vukovaru ne brani da žive, ali ne treba dopustiti da traže previše, kazao je Culej. Prosvjednici su ploče uklonili i sa zgrade policije. U naguravanju nije bilo ozlijeđenih, a ploče su prvo razbijene čekićem, a potom ih je strgnuo Marijan Živković, koji je u Domovinskom ratu, koliko je novinarima poznato, ostao bez dva sina. Nakon toga su prosvjednici, unatoč tri kordona s osamdesetak policajaca, uspjeli strgnuti i ploču sa zgrade policije. Prosvjed je završio u 12.20 sati.

VUKOVAR - Jutrošnji prosvjed počeo je konferencijom za novinare Stožera za obranu hrvatskog Vukovara ispred Ureda državne uprave. Stotinjak članova stožera poručilo je da će "do petka Vukovar provriti". Predsjednik Stožera Tomislav Josić izjavio je kako je ministar Arsen Bauk najavljivao da će napraviti u Vukovaru feštu kada se budu postavljale dvojezične ploče, a one su, kazao je, postavljane tijekom noći. Poručio je premijeru Zoranu Milanoviću da on ne može znati kako se stradalnici Vukovara osjećaju kada se postavljaju ćirilični natpisi jer se "on ni za šta nije borio". "Ćirilica je došla u Vukovar na tenkovima, a sada dolazi s transporterima i jakim policijskim snagama", rekao je Josić, te najavio da će policijsko osiguranje u Vukovaru morati biti prisutno duže vremena. Najavio je nasilno skidanje ploča, rekao da sa svih strana u Vukovar dolaze ljudi kako bi se pridružili Stožeru za obranu Vukovaru, a da policija blokira grad i sprječava ulazak u njega. Josić je emotivno poručio članovima Vlade RH da nisu dobrošli na Dan sjećanja za žrtvu Vukovara. "Ako vam je smetalo ono u Kninu, u Vukovaru vas čeka puno gore", poručio je Josić. Član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Vlado Iljkić istaknuo je da "sile mraka rade po mraku" i da sama ta činjenica dovoljno govori o onome što se događa u Vukovaru.

VUKOVAR - Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić u 12,20 sati okupio je prosvjednike i raspustio ih čime je prosvjed prekinut, ali je najavio da će se ujutro ponovno okupiti ako osvanu nove dvojezične ploče. Naglasio je da je Vukovar multietnički grad te da nitko nikome ne sprječava da postupke vodi na svom jeziku, da vadi dvojezične dokumente, no da su dvojezične ploče "poniženje za Vukovar" i da u Vukovaru "nisu prihvaljive". Josić je istaknuo da će se, kako je i najavljivano, dvojezične ploče u Vukovaru skidati i ubuduće. Upozorio je sve hrvatske političare da "dobro razmisle" i da "dobro paze što rade". Nakon nasilnog uklanjanja danas postavljenih dvojezičnih ploča na latiničnom i ćiriličnom pismu sa zgrada Porezne uprave, Policije i Ureda državne uprave, član Stožera Vlado Iljkić je rekao da je Stožer, zajedno s prijateljima i vukovarskim braniteljima, "primjenom pasivne sile skinuo ploče". Pohvalio je policajce za "izuzetno profesionalan rad bez obzira na krajnji rezultat", te dodao da su policajci svojim ponašanjem učinili to da velike štete u principu nije ni bilo. "Izražavamo žaljenje zbog ozlijeđene policajke, no, odgovornost snose oni koji su joj naredbe izdavali", rekao je Iljkić. Istaknuo je da Stožer želi poručiti hrvatskoj javnosti, pogotovo onima koji su krenuli prema Vukovaru, a njih je, kazao je, na tisuće, da budu dostojanstveni.

PUĆIŠĆA - Ministar uprave Arsen Bauk odgovarajući jutros na novinarska pitanja u vezi s postavljanjem ploča s dvojezičnim natpisima u Vukovaru rekao je kako nije upoznat sa svim detaljima. "Dopustite mi da se informiram o čemu se radi pa ću tijekom dana dati izjavu", rekao je ministar Bauk danas novinarima u Pučišćima gdje je bio u pratnji ministra znanosti obrazovanja i sporta Željka Jovanovića koji je u tom otočnom mjestu bio u povodu početaka nove školske godine. Na novinarsku primjedbu kako to da još nije upoznat, ministar Bauk je rekao da "nije upoznat sa svim detaljima". Novinari su podsjetili ministra Bauka na njegovu raniju izjavu kako će postavljanje ploča s dvojezičnim natpisima u Vukovaru biti najavljeno i obavit će se transparentno, te su ga pitali zašto se to sada dogodilo "pod okriljem noći", na što je Bauk odgovorio: "Bilo je javljeno, u medijima sam vidio da će ići ploče, a o ovim sigurnosnim aspektima ne mogu dati kometar jer jednostavno nije u mojoj domeni." Na upit je li očekivao probleme pri postavljanju dvojezičnih natpisa u Vukovaru, Bauk je kazao kako se "po najavama koje su bile već mjesecima moglo očekivati da će biti određenih otpora, prosvjeda".

SPLIT - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je, prvoga dana nove školske godine, iz škole u Pućišćima na Braču poželio učenicima i svima koji rade u školstvu godinu bez poteškoća, istaknuvši pritom važnost obrazovanja i osobito škola na otocima. "Došli smo na Brač poslati poruku koliko je važno školstvo na otocima, jer od ukupno oko 330.000 učenika u osnovnim školama u Hrvatskoj, njih 7195 je na otocima", rekao je Jovanović. Ove godine na otocima je u osnovne škole upisano 75 djece manje nego prošle godine, a u cijeloj Hrvatskoj gotovo 5000 djece manje, rekao je. "U zadnjih deset godina u hrvatskim je školama 60.000 učenika manje pa je to jedan od problema koji je za hrvatsko društvo vrlo značajan", upozorio je Jovanović. "Danas na Braču bih poručio svim učenicima u Hrvatskoj, posebice prvašićima, te učiteljima, nastavnicima, ravnateljima, stručnim suradnicima i svima zaposlenim u školstvu i roditeljima da je pred nama još jedna školska godina i da želim da nam ta školska godina protekne bez problema", istaknuo je ministar Jovanović. Što više radimo i učenici će iz naših škola izaći sa znanjem, vrijednostima, vještinama i kompetencijama koje će im biti jamstvo da mogu dobiti kvalitetan posao ili se upisati fakultet koji žele, rekao je. Znanje je moć i želim da naši učenici budu što moćniji, kazao je. Školstvo je za hrvatsku Vladu na prvom mjestu, rekao je i podsjetio kako je premijer Zoran Milanović rekao da će se, kada bude više novaca u proračunu, on najprije usmjeravati u prosvjetu. Osvrnuvši se na projekt "Shema školskog voća", rekao je da je predviđeno da on počne s prva četiri razreda kako bi djeca od najranije dobi usvojila zdrave životne navike. "U Hrvatskoj trećina djece gotovo nikada ne jede voće i povrće i gotovo nitko ne doručkuje te zbog toga imamo promlema i s debljinom a onda iz toga slijede bolesti srca i šećerna bolest", istaknuo je Jovanović. Osnovnu školu u Pučišćima, u koju je ove školske godine upisano ukupno 172 učenika, od kojih osam prvašića, s ministrom Jovanovićem posjetili su i ministar uprave Arsen Bauk te pomoćnik ministra za sport Petar Skanasi koji su, obojica njeni bivši đaci.

ZAGREB - Zbog nedolaska dvojice pozvanih svjedoka na zagrebačkom Županijskom sudu danas nije nastavljeno suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu te njegovoj bivšoj stranci za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media. Na klupi za svjedoke nisu se pojavili svjedoci Ivan Čepin i bivši intendant splitskog HNK, glumac Rade Perković. Sanaderova obrana zbog toga je odustala od Perkovićeva ispitivanja, dok je predložila da Čepin svjedoči na idućoj raspravi 16. rujna. Sutkinja Ivana Čalić izvijestila je da je u spis uvršten nalaz grafološkog vješptaka, dok se još čeka novi nalaz financijsko-knjigovodstvenih vještaka koje će, najvjerojatnije, ispitati 17. i 18. rujna. "To znači da uskoro završavamo s dokaznim postupkom", kazala je sutkinja odvjetnicima, dodajući kako se mogu početi pripremati za obrane. Stoga se očekuje da bi suđenje u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici u kojoj je prvi puta optužena i neka politička stranka moglo završiti u rujnu ili listopadu.

ZAGREB - Regionalni ured HZZO-a u Zagrebu od danas uvodi produljeno radno vrijeme na lokaciji Klovićeva 1 te će tako osiguranici u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji moći svaku srijedu od 8 do 19 sati riješiti sve potrebne poslove na šalteru ili dobiti pravni savjet o pravima iz obveznog zdravstvenog osiguranja. U ostale radne dane radno vrijeme ostaje isto, od 8 do 16 sati. Novom organizacijom rada sa strankama povećat će se produktivnost gospodarstva budući da više neće biti potrebe da radnik izbiva s radnog mjesta zbog odlaska u HZZO, navodi u današnjem priopćenju Zavod.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙