FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 30. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZADAR

Šesta je obljetnica Kornatske tragedije, jedne od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku. Na današnji dan prije šest godina u akciji gašenja požara na otoku Kornatu stradalo je 12 vatrogasaca. Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, njih šestero poginulo je na mjestu događaja, dok su ostali, uz teške opekline po tijelu, prebačeni u obližnje bolnice u Zadru i Splitu, ali su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina. Jedini koji je preživio nesreću je vatrogasac Frane Lučić iz Tisnog na otoku Murteru. Jedini optuženi za pogibiju vatrogasaca je Dražen Slavica, bivši zapovjednik šibenske JVP, kojemu je suđenje počelo u studenome 2010. nakon što je odlukom Vrhovnog suda sa šibenskog prebačeno na Županijski sud u Zadru. Državno odvjetništvo Slavicu tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Na teret mu se stavlja i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih. Obilježavanje šeste godišnjice Kornatske tragedije u organizaciji Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije i ove će se godine održati na otoku Kornatu.

VUKOVAR

Predstojnik Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske županije Goran Bošnjak sazvao je konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća grada Vukovara. To je treći put da se saziva konstituirajuća sjednica, posljednja koju zakon dopušta. U slučaju neuspjeha Vukovar čekaju novi izbori za Gradsko vijeće. Prva konstituirajuća sjednica održana je 27. lipnja, druga 23. srpnja, a obje su bile neuspješne jer se izabrani vijećnici nisu mogli usuglasiti ni o formiranju Mandatnog povjerenstva. Koalicija HDZ-HSP AS u Gradskom vijeću ima 12 mandata, SDP devet, a SDSS koji podupire SDP tri mandata. Vukovarski HDZ i HSP Ante Starčević najavili su da će poduprijeti predsjednika vukovarskog SDP-a Željka Pinjuha za predsjednika Gradskog vijeća Vukovara.

ZAGREB

Zagrebačka Gradska skupština raspravljat će na izvanrednoj sjednici o poslovanju Zagrebačkog holdinga, o čemu bi se trebao očitovati i gradonačelnik Milan Bandić. Prema izvješću uprave Zagrebačkog holdinga o poslovanju u prošloj godini, dugoročne obveze te tvrtke su 6,7 milijardi kuna, a kratkoročne tri milijarde, dok je gubitak bio 359 milijuna kuna, što je za 126 milijuna manje nego 2011., ponajprije zbog povećanja cijena ZET-a i Vodoopskrbe i odvodnje. Bit će riječi i o rezultatima poslovanja Holdinga od njegova osnutka.

KOPRIVNICA

U Muzeju grada Koprivnice sinoć je otvorena izložba „Stara hrvatska knjiga 18. i 19. stoljeća“ na kojoj su predstavljena djela hrvatskih pisaca, pisana bilo kojim od ondašnjih narječja ili jezika koji su bili u uporabi, knjige stranih autora kao i one anonimne, knjige tiskane u hrvatskim tiskarama i mnoge druge. Uz knjige iz muzejske knjižnice, izložene su dvije knjige Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“, a iz knjižnice Franjevačkog samostana posuđeno je dvadesetak raritetnih. Autorica izložbe Božica Anić, viša knjižničarka Muzeja grada Koprivnice, rekla je kako knjiga spomenutog razdoblja, koja se za ovu prigodu našla kao muzejski eksponat, dolazi iz vremena kada ne postoji jedinstveni standardni hrvatski jezik, nego su u uporabi narječja koja su često predstavljala problem u komunikaciji. Podsjetila je i na jaku zastupljenost latinskog jezika, kojim pišu obrazovani kako bi bili razumljivi na području cijele Europe. "Ako se ovome doda još političko-teritorijalna podjela hrvatskih krajeva i pripadnost različitim političkim tvorevinama, koje su ponekad represivnim mjerama nametale svoj jezik, onda se s pravom pitamo što je to hrvatska knjiga", rekla je Božice Anić, koja je zatim objasnila kojim se kriterijem vodila pri građenju izložbe. "Hrvatska knjiga primarno obuhvaća djela hrvatskih autora, bez obzira kojim jezikom ili narječjem pisali. Tu su knjige stranih autora prevedene na neka od narječja i tiskane u hrvatskim tiskarama, kao i knjige čiji je sadržaj vezan uz Hrvatsku, teone koje su imale široku primjenu, rekla je.

DUBROVNIK

U sklopu glazbenog festivala "Dubrovnik u pozno ljeto" sinoć je održan koncert na kojemu su nastupili violinsti Viktor Tretiyakov i Natalia Likhopoi, pijanisti Dubravka Vukalović i Bruno Vlahek, te komorni orkestar Dubrovačkog simfonijskog orkestra Laus akademije. Na programu je bio Koncert za dvije violine, gudače i continuo u d-molu Johanna Sebastiana Bacha, te prva hrvatska izvedba "Varijacija na hrvatsku narodnu temu" skladatelja i pijanista Brune Vlaheka. U gudačkom ansamblu uz Dubrovački simfonijski orkestar našli su se najbolji polaznici Laus Akademije. Oni su pohađali majstorski seminar Laus akademije koji je, ove godine drugi put, održao jedan od najvećih violinista današnjice Viktor Tretiyakov. Novi suradnik Lausa, pijanist i skladatelj Bruno Vlahek, iza sebe već ima ozbiljnu međunarodnu karijeru, a iz Dubrovnika odlazi na turneju po Kini s programom za dva klavira i klavir četveroručno u suradnji s Dubravkom Vukalović kao D&B duo. Večeras izvedena Varijacija na hrvatsku narodnu temu, op. 38 Brune Vlaheka, dio je njegova "kineskog" programa. Glazbene razgovore vodio je Vojo Šiljak.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙