FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 2. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30 sati:

SPLIT - Ministar branitelja Predrag Matić danas je u Splitu svoje sugrađane Vukovarce pozvao na smirivanje stanja te istaknuo kako se demokratskim metodama može doći do rješenja u kojem bi svi bili zadovoljni, a da su za to potrebni dobra volja i mir. "Jako sam tužan zbog toga što se događa u Vukovaru. Hrvatski branitelji su se 90-ih godina borili za poštivanje hrvatskih zakona, a ponekad poštivanje tih zakona nekome i ne odgovara, no zakon je zakon, rekao je ministar Matić novinarima nakon što je u Splitu nazočio otkrivanju spomenika 4. gardijskoj brigadi i dodjeli počasne povelje grada Splita generalu Gotovini. Situacija u kojoj hrvatski branitelji dižu ruku na hrvatsku policiju i obrnuto više je nego poražavajuća, rekao je Matić komentirajući današnje nasilno skidanje dvojezičnih ploča u Vukovaru. Svima u Vukovaru poručio je da spuste loptu na zemlju, da se situacija riješi demokratski i razgovorom, "jer nasilje nije rješenje". "Postoje načini i metode kako to riješiti. Borili smo se za demokraciju i vladavinu prava. Naći će se dobra rješenja, ali je za to potreban mir", dodao je ministar Matić.

BRAČ/SPLIT - Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je kako je postavljanje dvojezičnih natpisa na latiničnim i ćiriličnom pismu u skladu s ranijim najavama i dogovorima, te da današnja zbivanja u Vukovaru imaju političke motive. "S obzirom na to da je još 2009. godine Gradsko vijeće Vukovara glasovima HDZ-a, HSP-a, a također i SDSS-a, kao tadašnjeg koalicijskog partnera, uvelo dvojezinčnost de facto u Statut grada Vukovara, onda držim da sve ovo što se sada događa na neki način ima političke motive", rekao je ministar Bauk novinarima na trajektu, na povratku s otoka Brača. On vjeruje kako će u sljedećim danima i tjednima "biti dovoljno vremena za političku raspravu" u vezi postavljanja dvojezičnih natpisa u Vukovaru. Podsjetivši kako su dvojezični natpisi postavljeni "tek na nekoliko mjesta", ministar Bauk je kazao da se primjena odredbi Ustavnog zakona uvodi postupno i u skladu sa popisom stanovništva 2011. godine, po kojem Srbi čine 33,3 posto ukupnog pučanstva Vukovara. "Gradsko vijeće može u Statutu određene dijelove grada i određene tzv. funkcionalne dijelove zakona isključiti od primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, primjerice tamo gdje je pripadnika srpske manjine u manjem broju, a vjerujem da se zna koji su to dijelovi grada. A također i za određene stvari, primjerice nazive ulica, može se u tom dijelu izuzeti od primjene", istaknuo je ministar Bauk, dodavši kako to mora biti u skladu s Ustavom. Ministar očekuje da će Gradsko vijeće Vukovara dati svoj doprinos da se postupi, kako se izrazio, na jedan primjeren način i "uvede ravnopravna upotreba srpskog jezika i ćirilice na način kako to odgovara trenutku i svemu onome što je Vukovar prošao".

VUKOVAR - Tijekom prijepodnevnih prosvjeda protiv postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru ozlijeđena su četiri pripadnika interventne policije, potvrdila je Hini zamjenica glasnogovornika PU vukovarsko-srijemske Maja Barbarić. "Troje policajaca; dvije policajke i jedan policajac, ozlijeđeno je ispred zgrade Porezne uprave u Vukovaru, a jedan interventni policajac kod Ureda državne uprave", rekla je Barbarić. Zamjenica policijskog glasnogovornika potvrdila je da do okončanja prosvjeda u 12,20 sati nitko od sudionika prosvjeda nije priveden.

VUKOVAR - Komentirajući današnje prosvjede i nasilno uklanjanje postavljenih dvojezičnih ploča na javnim ustanovama u Vukovaru, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ocijenio je da su "kabinetske odluke ministara i Vlade, neprepoznavanje situacije na terenu donijele sve ovo danas u Vukovaru". Istaknuo je da nije vrijeme za postavljenje ćiriličnih natpisa u Vukovaru, da je Vukovar još uvijek "pun stradanja, pun rana, a ovo je dosipavanje soli na ranu". Župan Galić je ocijenio da ćirilica u Vukovaru nije samo pismo već i simbol stradanja. "Pozivam političare srpske nacionalnosti da javno kažu kako još nije vrijeme za uvođenje ćiriličnih natpisa, a Vukovar je mjesto posebnog pijeteta i za to se svi moramo zalagati ako želimo dobrobit i zajednički život i Srba i Hrvata na ovom prostoru", rekao je Galić. Istaknuo je da županija kao lokalna samouprava nije dala nalog da se izrađuju dvojezične ploče te kako očekuje da predstavnici Vlade i grada Vukovara sjednu i razgovaraju o tom problemu.

ZAGREB - Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da država ne smije ustuknuti pred bezakonjem i onima koji uništavaju državnu imovinu, komentirajući današnje onemogućavanje postavljanja ploča s dvojezičnim natpisima, na latiničnim i ćiriličnom pismu, na tijelima državne uprave u Vukovaru. Današnji događaji u Vukovaru, smatra, poruke su netolerancije i poziva na nasilje, a "stigmatiziranje ćiriličnog pisma" nazvao je sramotnim. "Mislim da su i vlada i lokalna samouprava i predstavnici srpske zajednice pokazali dovoljno razumijevanja i strpljenja za primjenu zakona. Nastavak djelovanja onih koji se protive provođenju zakona, Ustava, europskih obveza u pitanjima ostvarivanja jezičnih prava manjina predstavlja ozbiljnu teškoću i ozbiljan problem oko kojega očekujem da će se okupiti sve stranke, a državne institucije djelovati u skladu sa svojim ovlastima", rekao je Pupovac Hini upitan za komentar vukovarskih događaja. Sprječavanje provođenja zakona, napadi na službene osobe, uništavanje državne imovine i slanje poruka netolerancije i poruka pozivanja na nasilje ne samo da ne pripadaju demokratskim društvima, nego su poruke koje, osim što izazivaju zabrinutost, trebaju biti predmet vrlo ozbiljnih reakcija, poručio je. Što se tiče stigmatiziranja ćiriličnog pisma kao neprijateljskog pisma, pisma agresora, to je naprosto sramota, poručio je saborski zastupnik SDSS-a podsjetivši da je ćirilično pismo "povijesno pismo dobrog dijela slavenskih naroda, od kojih jedan dio sjedi u Europskom parlamentu i sa sobom ga je unio kao jedno od službenih europskih pisama". Država ne može ustuknuti pred bezakonjem niti pred onima koji postupaju protuzakonito i uništavaju državnu imovinu, zaključio je Pupovac ocjenjujući da "sve političke stranke u Hrvatskoj trebaju pozvati na poštivanje zakonitosti jer su one te koje su te zakone donijele". "I trebaju pozvati na provođenje zakona bez izuzetka, svugdje gdje za to postoje zakonske pretpostavke", rekao je.

SPLIT - Na križanju Ulice slobode i Ulice kralja Zvonimira u Splitu danas su generali u mirovni Ante Gotovina i Damir Krstičević pred brojnim okupljenim građanima i nekadašnjim pripadnicima 4. gardijske brigade svečano otkrili spomenik toj brigadi. Svečanost je organizirala Udruga veterana 4. gardijske brigade HV-a, a nazočio je ministar obrane Ante Kotromanović, ministar branitelja Predrag Matić, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i mnogi drugi uglednici. General Damir Krstičević je naglasio kako danas otkriveni spomenik 4. gardijskoj brigadi treba podsjećati na ustrajnost, nepokolebljivost, hrabrost i žrtvu hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. "Treba nas podsjećati na sve one poginule, nestale, umrle, znane i neznane Hrvate koji su patili, podnijeli žrtvu za hrvatski narod, a jedan od njih je sigurno i Zvonko Bušić", rekao je Krstičević. Ministar obrane Kotromanović, nekadašnji zapovjednik 4. gardijske, izjavio je kako mu je današnji dan jedan od najsretnijih dana i životu."Dugo se radilo na pripremi ovog spomenika. Ovo je dobar dan za sve nas koji smo nekada bili pripadnici te brigade, rekao je Kotromanović ističući kako je važno održavati tradiciju brigade. Kako je zaključio, postavljanje spomenika niz je nepobjedivosti 4. gardijske brigade. Ministar Matić je rekao da je osim Dioklecijana, Marjana i Hajduka i legendarna 4. gardijska brigada brend grada Splita. U ime grada Splita i svoje osobno počast i poštovanje legendarnoj splitskoj brigadi iskazao je i gradonačelnik Ivo Baldasar kazavši da je spomenik postavljen na raskrižju dviju splitskih ulica znakovitih imena. "Podsjetnik je to na borbu Hrvata za svojom domovinom tijekom koje su se Dalmatinci i prije, ali i sada, a najvjerojatnije i u budućnosti iskazali kao časni i povjerljivi borci", rekao je Baldasar kojega su okupljeni često prekidali zvižducima i neprimjerenim povicima. Autor spomenika "Samo je jedna udarna" je Teo Bilas, a odluku o izgradnji donijelo je splitsko Gradsko vijeće 5. lipnja 2012. godine.

SPLIT - Umirovljenom generalu Anti Gotovini danas je u splitskoj Vili Dalmacija svečano uručena povelja počasnog građanina Splita. Tom se prigodom Gotovina osvrnuo i na značenje 4. gardijske brigade kojoj je danas u Splitu postavljen spomenik. "Postavljen je trajni podsjetnik na vrijeme kad je 4. gardijska brigada bila osovina časne obrane ovog kraja i naše domovine, naših obitelji i naših domovane. Tako je Split danas rekao hvala. Obrana je bila dužnost i obveza. Ponosni smo na to razdoblje naših života", rekao je Gotovina. Napomenuo je da je na nama da "duhovno i materijalno izgradimo domovinu u oglednu zemlju sretnih ljudi" te dodao da je zato sretan što danas preuzima povelju počasnog građanina Grada Splita. Predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita Boris Ćurković tom je prigodom izjavio kako se priznanje dodjeljuje građanima koji su se iskazali na polju solidarnosti, humanosti i koji su predano izvršavali svoje zadaće.

ZAGREB - Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) pozdravlja novi model upućivanja pacijenata na specijalističke preglede i bolničko liječenje, te ocjenjuje da će se njime uvesti reda u zdravstveni sustav, povećati kvaliteta zdravstvene zaštite i ojačati uloga liječnika obiteljske medicine. Postavljanje dijagnoze, liječenje pacijenata i praćenje kroničnih bolesnika od danas je zadaća liječnika primarne zaštite, a prijeoperativne pretrage više se ne obavljaju u bolnicama, nego u domovima zdravlja. Za bolovanja su također mjerodavni isključivo liječnici obiteljske medicine, koji će na teret HZZO-a propisivati jeftinije generičke lijekove. Predsjednica KoHOM-a Ines Balint kao važan preduvjet za povećanje kvalitete zdravstvene zaštite ističe definiranje postupaka prijeoperativne obrade na razini cijele države, kojih se svi trebaju pridržavati. Za same pacijente novim modelom upućivanja ništa se revolucionarno ne mijenja jer su liječnici obiteljske medicine i dosad pratili svoje kronične pacijente, kaže predsjednica KoHOM-a.

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i zamjenik generalnog direktora ruske tvrtke Zarubežnjeft Alexander J. Voronjin, u čijem je vlasništvu rafinerija Brod u susjednoj BiH, danas su u Zagrebu definirali daljnje korake za rješavanje problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu uzrokovanog radom rafinerije Brod, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Zmajlović je naglasio da je njegov prioritetni zadatak u što kraćem roku pronaći kvalitetno i trajno rješenje za problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, a jedino takvo rješenje je što skorija modernizacija rafinerije Brod. Voronjin je ustvrdio da Zarubežnjeft poduzima sve mjere kako bi se ostvarili rokovi modernizacije a sam proces ubrzao.

ZAGREB - Predsjednik HSS-a Branko Hrg optužio je danas ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića da laže o subvencioniranju prijevoza učenika srednjih škola, jer Vlada ne subvencionira 75 posto od stvarne cijene mjesečne učeničke karte nego znatno manje. Jovanović se premalo bavi školstvom, a previše nogometom, rekao je Hrg na konferenciji za novinare i poručio ministru neka iznese prave podatke o subvencioniranju prijevoza učenika srednjih škola. Svjesni smo da u Hrvatskoj nema novca i da svi moramo štedjeti, ali trebalo bi iskreno reći što možemo, a što ne možemo napraviti, kaže Hrg. HSS stoga od Ministarstva traži da objavi točne podatke o iznosima sufinanciranja učeničkog prijevoza po županijama. Hrvoje Petrić iz HSS-ova Ravnateljstva za odgoj, obrazovanje, znanost i sport založio se za besplatne udžbenike u cijeloj Hrvatskoj te istaknuo da nema razloga za veliki porast cijena udžbenika. Uštede se mogu postići tako da se za trećinu smanji opseg gradiva, pa bi se za toliko smanjile i školske torbe. Hrvatska nema strategiju razvoja sustava odgoja i obrazovanja, kaže Petrić, pa HSS predlaže osnivanje državnog instituta za planiranje odgoja i obrazovanja koji bi bio povezan s potrebama rada, a financijska sredstva osigurala bi se ukidanjem nekoliko nepotrebnih državnih agencija.

KRAPINA - Festivalska večer starih kajkavskih skladbi "Popevke za navek" u petak 13. rujna i 48. Festival kajkavskih popevki u subotu 14. rujna, vrhunac su programa "Tjedna kajkavske kulture Krapina 2013." predstavljenog na današnjoj konferenciji za novinare u Krapini. "Tjedan kajkavske kulture doživljava svoje 48. izdanje i nešto što toliko dugo traje sigurno ima svoju kvalitetu. U programu se može pronaći ponešto za svakoga", rekao je na predstavljanju programa Ivica Cerovečki, predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, glavnog organizatora manifestacije. Pripremljen je bogat kulturno-umjetnički, zabavni i sportski program koji bi trebao privući veliki broj posjetitelja iz Zagorja, ali i okolnih županija, budući da su ove godine uloženi veliki napori upravo na omasovljenje Tjedna kajkavske kulture, dodao je Cerovečki.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙