FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mkov
ZAGREB, 30. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - U misiju ISAF (The International Security Assistance Force) u Afganistanu danas je u vojarni 91. zrakoplovne baze "Pukovnik Marko Živković" u Zagrebu svečano ispraćen 22. kontingent Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH). Zapovjednik 22. kontingenta je brigadir Jozo Matković, a u misiju odlazi 154 pripadnika OSRH te 22 pripadnika Oružanih snaga Crne Gore, kao nastavak partnerskih odnosa dviju zemalja koji se razvijaju u okviru A-5 inicijative, priopćilo je Ministarstvo obrane. U 22. kontingent također ulazi i 56 pripadnika OSRH koji se već nalaze u operaciji u Afganistanu.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici povećala trošarine na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon za deset lipa po litri, a za plinsko ulje za grijanje za osam lipa po litri, priopćeno je iz Vlade iz koje tvrde da povećanje trošarina neće utjecati na cijene goriva. Uredbom o visini trošarina na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon, koja će na snagu stupiti u utorak, 3. rujna, trošarina za olovni benzin utvrđena je na 4.100 kuna za tisuću litara (do sada 4.000 kuna), a na bezolovni benzin nova tošarina je 3.460 kuna za tisuću litara (do sada 3.360 kuna). Nova trošarina na plinsko ulje za pogon i kerozin za pogon je 2.660 kuna za tisuću litara (do sada 2.560 kuna), a na plinsko ulje za grijanje 423 kune.

ZAGREB - Ministarstvo zdravlja u današnjem je priopćenju odbacilo optužbe Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara da Ministarstvo iznosi paušalne i neargumentirane navode o neto iznosima dodataka za liječnička dežurstva. Navodi o iznosima za dežurstva i prekovremeni rad, za koje se uvećavaju plaće, utemeljeni su na provjerljivim podacima o plaćama i primanjima u bolnicama, ističe se u priopćenju. Prema podacima iz triju zagrebačkih kliničkih bolnica, medicinska sestra sa srednjom stručnom spremom, koja radi na bolničkom odjelu u turnusima, s 10 godina staža, bez obiteljskih olakšica, prema ništetnom kolektivnom ugovoru (KU) primala je prosječno 5.400 kuna, prema važećem KU prima prosječno 5.280, a bez KU primala bi prosječno 4.600 kuna.

POSTIRA - U Postirama na Braču danas je otvoren novi objekt Tvornice za preradu proizvoda ribarstva tvrtke Sardina, koji se prostire na više od 15 tisuća četvornih površine i u koji je investirano 250 milijuna kuna. U toj investiciji, kako je rečeno, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) sudjelovala sa 187 miljuna kuna, odnosno 70 posto, dok su preostalih 30 posto vlastita ulaganja, a investicija je realizirana u okviru IPARD programa. Novu je tvornicu otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je istaknuo kako je ribarstvo važna strateška grana hrvatskog gospodarstva te da je tvornica na Braču najveća investicija u ribarstvo od osamostaljenja Hrvatske.

SENJ/ZAGREB - Poreznici su danas zatvorili senjski hotel Libra, zbog nepodmirenog poreznog duga tvrtke Mališa, u sklopu koje hotel posluje, u iznosu od oko 800 tisuća kuna. Pravni zastupnik tvrtke Mališa, u čijem je vlasništvu hotel Libra u Senju, riječki odvjetnik Velimir Došen kazao je za Hinu da je danas ponovno zatvoren hotel unatoč zamolbi za odgodu zbog moguće štete za turizam. Ističe kako je tvrtka Mališa u matnoj poziciji jer je Trgovački sud sprječava da plati dug Poreznoj upravi zbog pokrenutog postupak otvaranja stečajnog postupka. Problematično je, kaže Došen, što je 45 gostiju hotela danas na izletu na Plitivičkim jezerima i vraćaju se večeras. Pokušali smo ishodovati dozvolu da gosti samo noćas prespavaju u hotelu, ali nam to nije dopušteno. Gosti mogu tek po požarnim stepenicama po svoje stvari u sobama, tvrdi Došen.

SPLIT - Poreznici su na području područnog ureda Split od početka primjene Zakona o fiskalizaciji do sada proveli više od 3.800 nadzora i utvrdili 770 nepravilnosti, što je u konačnici rezultiralo izricanjem 80 privremenih zabrana obavljanja djelatnosti, doznaje se u Poreznoj upravi. Nadzor primjene fiskalizacije se provodi nad svim obveznicima fiskalizacije, ističu iz Porezne uprave. Tako navode da su na splitskom području, osim kod obveznika koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost (2.400), nadzor izvršen i kod trgovaca (480), pekara (100), odvjetnika (14), mesara (16), frizera (23), na tržnicama (111) itd.

ZAGREB - Pučka pravobraniteljica Lora Vidović ocijenila je danas da odredbe iz novog Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti, po kojima je studentima starijim od 26 godina od 1. srpnja prestalo vrijediti besplatno zdravstveno osiguranje, nisu prihvatljive sa stanovišta zaštite ljudskih prava. Pravobraniteljica u priopćenju pozdravlja najavljenu inicijativu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, kako bi svi redoviti studenti imali pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu u trajanju od 8 godina od trenutka upisa na studij.

KARLOVAC - "Dani piva Karlovac - hrvatski festival piva", najveća pivarska manifestacija u Hrvatskoj, koju svake godine posjeti oko 200.000 posjetitelja, službeno je večeras otvorena na središnjoj pozornici Sportsko-rekreacijskog centra „Korana“, a u otvorenja je sudjelovala i makedonska veleposlanica Daniela Karagozoska, jer je na ovogodišnjoj, 27. po redu manifestaciji, Makedonija „zemlja partner“.

RIJEKA - Okvirni sporazum za projektiranje i nadzor izgradnje novog Doma za starije i nemoćne osobe - gerontološkog centra Volosko te prvi ugovor o izradi idejnog projekta i ishođenja lokacijske dozvole, potpisani su danas u Voloskom. Dokumente su potpisali ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Volosko Marijan Haupert i Zlatko Tomčić, direktor tvrtke Capital-Ing, koja je na čelu zajednice ponuditelja odabrane u postupku javne nabave. Vrijednost okvirnog sporazuma je 4,6 milijuna kuna a vrijednost prvog ugovora 1,4 milijuna kuna. Potpisivanjem se jamči ishodovanje sve potrebne dokumentacije i dozvole za izgradnju novog doma u sljedeće dvije godine, nakon čega se planira prijaviti projekt za financiranje iz europskih fondova.

ZAGREB - Grad Zagreb kupuje zemljiše TŽV Gredelja i Zagrepčanke kako bi izvukao Zagrebački holding iz problema, ustvrdili su danas zastupnici SDP-a i HDZ-a u Gradskoj skupštini, no iz HSLS-a smatraju da nije ni bilo logike da ta zemljišta uopće budu u Holdingu. "Ta zemljišta su naša i trebamo za njih tražiti rješenje, umjesto da to stalno guramo pod tepih", rekao je predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) na skupštinskoj sjednici na kojoj su zastupnici većinom glasova podržali zaključke o prihvaćaju prava prvokupa nekretnina u vlasništvu Holdinga - Gredelja i Zagrepčanke. Kosor smatra da će se na taj način pomoći Upravi Holdinga da se rastereti onoga što u njemu nije ni trebalo biti.

ZAGREB - Trojica nepoznatih, naoružanih i maskiranih počinitelja opljačkali su danas u 13 sati prateći zaštitarski automobil prepun novca u vlasništvu Klemm securityja u industrijskoj zoni u Ulici Klake, na području Zaprešića, izvijestila je zagrebačka policija. Pljačkaši su crni zaštitarski "Citroen C3" opljačkali na izlaznoj rampi pekarnice "Dubravica" i otuđili nekoliko kovčega novca sa, za sada, neutvrđenom količinom novca, te su se s mjesta pljačke udaljili bijelim kombijem velikom brzinom. Pljačka je izvedena u neposrednoj blizini dječjega jezičnog vrtića "Zvono" i ureda zaprešićkoga gradonačelnika.

VARAŽDIN - U mjestu Paka pokraj Novog Marofa pronađeno je oko stotinu kilograma za sada nepoznate tvari, potvrdila je danas glasnogovornica Policijske uprave varaždinske Marina Kolarić koja je Hini rekla i da policija traga za odgovornima za nedozvoljeno odlaganje te tvari. Kolarić kaže da je tvar u spremnicima pronađena jučer popodne na ugibalištu na cesti u mjestu Paka kraj Novog Marofa, udaljenom dvadesetak kilometara od Varaždina. Kako je rekla, na teren je izašla inspekcija za zaštitu okoliša koja je pronađene spremnike prevezla u tvrtku „Univerzal“ u Varaždinu. Budući da još traje analiza koja bi trebala utvrditi o kojoj je tvari riječ, Kolarić kaže da se u ovom trenutku još ne zna radi li se o živi, kako to navode neki mediji.

KOPRIVNICA- Izložba "Portreti hrvatskih i europskih velikodostojnika", prva iz ciklusa tematskih studijskih izložaba grafičkih listova Muzeja grada Koprivnice, otvorena je večeras u Galeriji Koprivnica u Koprivnici. Autorica izložbe Draženka Jalšić Ernečić na otvaranju izložbe je istaknula kako to prva izložba iz ciklusa tematskih studijskih grafičkih listova Muzeja grada Koprivnice, kojom će započeti otkrivanje važnijih grafičkih zbirka u hrvatskim muzejima.

DUBROVNIK, 30. kolovoza 2013. (Hina) - Samostalna izložba slika akademskoga slikara Velimira Trnskog, 116. po redu, a četvrta u dubrovačkoj Palači Sponza, otvorena je večeras u tom reprezentativnom dubrovačkom prostoru. Na otvaranju izložbe autor je poručio publici da može vidjeti kako je statičnost i ponavljanje oblika izrazio crtežom, a pokret vode ili ljudi, slikarski bojom. "Želim reći kako je moj moto da je slika, prije nego postane privid realnosti, jedna bijela ploha, ispunjena bojanim oblicima koji su upravo tako obrubljeni linijom", rekao je Trnski dodavši kako je to istinita, ali suhoparna fraza.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙