FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 14. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

KNIN - Kninska Opća bolnica "Hrvatski ponos" do 22. kolovoza treba se očitovati o zahtjevu za zaštitu prava primalje Jage Stojak, kojoj je nedavno ta zdravstvena ustanova odlučila otkazati ugovor o radu nakon što je Stojak, pozivajući se na priziv savjesti, odbila sudjelovati u zahvatima namjernog prekida trudnoće.

OSIJEK - Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić podržao je zahtjeve seljaka i njihov prosvjed, ističući kako su zahtjevi opravdani, a prosvjed legitimni i jedini način koji im je preostao u pokušaju da ostvare svoja prava. Šišljagić u priopćenju poziva nadležna ministarstva i Vladu RH da, kako navodi, u cilju očuvanja poljoprivredne proizvodnje i opstojnosti sela, imaju razumijevanja za nagomilane probleme u poljoprivredi te da "zajedno s udrugama poljoprivrednih proizvođača ulože dodatni napor u pronalaženju modela, koji će poljoprivrednicima omogućiti očuvanje proizvodnje i konkurentnost na europskom tržištu".

ZAGREB - Udruga za zaštitu ljudskih prava i zaštitu žrtava pravosuđa Veronika Vere i Udruga za zaštitu prava dužnika uputile su najvišim državnim dužnosnicima zahtjev za odgodu ovrha i deložacija do rješenja Ustavnog suda o ustavnosti dijela Ovršnog zakona kao i zahtjev da ovršenici dobiju prvenstvo pri otkupu nekretnina u kojima se nalaze pod istim uvjetima kao i ovrhovoditelji. Na okruglom stolu o žrtvama kreditnih ureda, ovrha i deložacija, predstavnici udruga su također predložili uvođenje kontrole sudskih akata od strane neovisnog tijela. Traže i omogućavanje ovršenima žalbu u ovršnom postupku i prije ustezanja sredstava s računa.

ZAGREB - Transparency International Hrvatska (TIH) pozvao je vodstva političkih stranaka koja se pripremaju za unutarstranačke izbore, da reguliraju financijsku stranu tih aktivnosti prije početka kampanje. Unutarstranački izbori u SDP-u otvorili su dodatna pitanja financiranja političkih stranaka, navodi u današnjem priopćenju TIH i ističe da je za transparentnost političkih stranaka važno da one pronađu model prema kojem politika neće biti rezervirana samo za bogate, već sve članove stranke.

VINKOVCI - U Svečanom mimohodu sudionika 48. vinkovačkih jeseni i reviji konjskih zaprega, ulicama i trgovima Vinkovaca 15. rujna proći će oko 4000 sudionika iz 76 kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske, BiH, Srbije, Rumunjske, Njemačke, Mađarske i Austrije koja njeguju izvorni hrvatski folklor, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u Vinkovačkim jesenima. „Novost ove godine bit će nastup kandžijaša iz Kruševice i Nuštra, čime želimo pokazati i očuvati taj dio tradicije. Isto tako cilj nam je da se ove godine svaka skupina na pozornici predstavi svojim lokalnim bećarcem ili napjevom", rekao je Aleksandar Nović iz organizacijskog odbora ovogodišnjeg Mimohoda Vinkovačkih jeseni.

ZAGREB - Ministarstvo kulture je odabralo 25 medija koji ulaze u drugi krug Javnog poziva za dodjelu nepovratnih sredstava neprofitnim medijima - programa čiji je cilj jačanje njihovog kritičkog kapaciteta i društvenog utjecaja, a kojim bi se medijima trebalo dijeliti oko 3 milijuna kuna. Na listi za drugi krug objavljenoj jučer na internet stranicama Ministarstva nalaze se, između ostalih, Portal H-Alter, Lupiga (www.lupiga.com), Forum.tm (www.forum.tm), Portal Kulturpunkt.hr, Treći sektor - civilno društvo na malom ekranu (televizija - proizvodnja audiovizualnog sadržaja), Nepokoreni grad, Internetski portal VoxFeminae.net, TV emisija "Cenzura", In-portal.hr, Libela.org – portal o rodu, spolu i demokraciji te Crol.hr.

DUBROVNIK - U sklopu dramskog dijela programa 64. Dubrovačkih ljetnih igara sinoć je izveden drugi premijerni naslov ove sezone, a riječ je o interdisciplinarnom projektu „Otac hrabrost“, autora i redatelja Borisa Bakala koji Festivalski dramski ansambl igra na pet lokacija istodobno – u palači Sponza, na Buži, sjevernom ulazu u Grad, na igralištu ispod tvđave Minčeta, u Osnovnoj školi „Marin Getaldić“ – Centar te u Collegiumu Ragusinum. "Otac hrabrost“ propitkuje što je hrabrost u individualnom izlaganju sebe, istražuje i temu odgovornosti, odgovornosti za učinjeno te odgovornosti za doživljeno i viđeno te što je važno pojedincu, zajednici, umjetniku i postoji li uopće u svakodnevnom preživljavanju, koje se čini važnijim od svega, nešto zaista važno.

ZAGREB - Novinar Drago Pilsel podignuo je kaznenu prijavu protiv kolumnista portala www.dnevno.hr Tvrtka Dolića, neimenovanoga vlasnika i neimenovanoga glavnog urednika portala zato što je na portalu www.dnevno.hr 8. kolovoza objavljena Dolićeva kolumna, a zašto, kako je Pilsel smatra, postoji osnovana sumnja da su u objavljivanju kolumne ostvarena sva bitna obilježja više kaznenih djela, među kojima i tzv. zločina iz mržnje.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙