FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: dmak
ZAGREB, 24. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Siniša Varga najavio je povoljnije i tržišno konkurentnije HZZO-ove police dopunskog zdravstvenog osiguranja, s cijenom od 70 kuna na mjesec za sve građane. Cijena police ovisit će o odluci Upravnog vijeća, a prijedlog će biti 70 kuna za sve hrvatske građane, rekao je Varga. Sada su cijene tih polica od 50 do 80 kuna za umirovljenike, a za zaposlene od 80 do 130 kuna na mjesec, ovisno o primanjima. Ravnatelj HZZO-a istaknuo je da će Zavod novim načinom ugovaranja i smanjivanjem vrijednosti police nastojati zadržati postojeće i privući nove osiguranike. Državni osiguravatelj, koji ima dva milijuna i 370 tisuća osiguranika, tako želi zadržati korisnike kojima se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i dolaskom konkurencije navodno nude jeftinije osiguravateljske usluge. Medijske napise o europskim direktivama po kojima HZZO više ne bi mogao ugovarati police dopunskog zdravstvenog osiguranja Varga je nazvao "špekulacijama koje su iz tko zna kojih razloga plasirane u medije". Najavio je da će HZZO dopunsko zdravstveno osiguranja najvjerojatnije staviti u novi pravni oblik, kao samostalan i konkurentan proizvod na tržištu, nevezan uz državni proračun.

VARAŽDIN - Desetak koncerata, među kojima i Massima, Elemental i Stilness, brojni ulični performansi, Kreativafest te više od stotinjak izlagača samo su dio ponude prvog dana 15. jubilarnog Špancirfesta koji je započeo u Varaždinu i traje do nedjelje 1. rujna. Tijekom deset dana Špancirfesta bit će izvedeno više od 150 programa na pozornicma i ulicama. Izvođači ove godine, osim iz 14 europskih zemalja, dolaze i iz Sjeverne i Južne Amerike, a kao i svake godine najveću pažnju privlače brojni koncerti. Na tri pozornice, dvije u samom centru i jedna pod bedemom Starog grada, održat će se u deset dana pedesetak koncerata. Već sutra na rasporedu je koncert Opće opasnosti i Zabranjenog pušenja, u nedjelju belgijski Triggerfinger, a u četvrtak 29. Skunk Anansie te slijedećeg dana, u petak, koncert Gibonnija. Let 3 nastupaju pretposljednjeg dana Festivala dok je završnica, u nedjelju 01. rujna, rezervirana za S.A.R.S., Letu štuke i Majke. Prema najavama iz Turističke zajednice Varaždin će u slijedećih desetak dana posjetiti između 150 i 200 tisuća "šetača" kao i mnoga poznata imena iz hrvatskog javnog života.

SPLIT - Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u Splitu je najavila kako će uskoro u proceduru prijedlog zakona o jedinstvenom tijelu za vještačenje, kojim bi se prevladale dosadašnje poteškoće neujednačenih vještačenja o stupnju invalidnosti, a koje pogoduju odlasku u mirovinu unatoč eventualnoj radnoj sposobnosti. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić je kazao kako je u Hrvatskoj prevelik broj prijevremenih i invalidskih mirovina, najavljujući reviziju invalidskih mirovina. "Godišnje više od 12 posto naših umirovljenika, koji odu u mirovinu, idu u invalidske mirovine. Nije Hrvatska tako bolesna zemlja niti su tako teški uvjeti rada da imamo toliko invalidskih mirovina", kazao je Mrsić, koji je danas s potpredsjednicom Vlade bio u Splitu. Opačić je kazala kako ima velikih poteškoća s neujednačenim vještačenjima stupnja invalidnosti. "Vrlo brzo ćemo pustiti u saborsku proceduru prijedlog zakona o jedinstvenom tijelu vještačenja. Već smo dogovorili da će jedinstveno tijelo funkcionirati pri Fondu za rehabilitaciju", rekla je ministrica Opačić odgovarajući na novinarska pitanja. Taj bi zakon trebao pridonijeti smanjivanju potpunog isključivanja invalida iz svijeta rada tako što bi im se omogućilo da na temelju "ostatka radne, odnosno funkcionalne sposobnosti" mogu tražiti posao. Hrvatska, za razliku od drugih zemalja članica EU, u svom sustavu još nije regulirala "ostatak radne sposobnosti" te će se trebati pristupiti procjenjivanju i takve radne sposobnosti, rekla je Opačić.

JADOVNO - Predsjednik Sabora Josip Leko kazao je nakon polaganja vijenaca kod spomenika Jadovno, da državna vlast odavanjem počasti danas žrtvama u jami Jazovka i u Jadovnom pokazuje okrenutost budućnosti i demokratskim vrijednostima i protivljenje dijeljenju žrtava totalitarnih sustava. Radi se o civilizacijskoj ljudskoj gesti kojoj je cilj opomena svima onima koji bi se htjeli vraćati u totalitarne sustave, kazao je predsjednik Sabora Josip Leko. Ministar branitelja Predrag Matić je kazao da je ovo prvi put u 23 godine novije hrvatske povijesti da ljudi "i jedne i druge političke orijentacije prihvaćaju činjenicu da postoje nevine žrtve i s jedne i s druge strane te da nema 'naših i vaših'". Zahvalio je veleposlanstvima Austrije, Italije, Francuske, Mađarske i Njemačke, te UN-a što su danas "zajedno s nama", jer, kazao je, "time pokazuju da radimo pravu stvar". Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima prigodnim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježili su prijepodne kod Jame Jazovke, a poslijepodne u Jadovnom kod Gospića predstavnici središnje državne vlasti i diplomatskog zbora u RH, te članovi Vladinog Povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i grobalja poslijeratnog razdoblja. Vijence su položili izaslanik predsjednika RH general bojnik Dragutin Repinc, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i ministar branitelja Predrag Matić.

ZAGREB - Zagrebački holding lani je zabilježio gubitak od 359 milijuna kuna, što je za 126 milijuna manje nego u 2011., ponajprije zahvaljujući povećanju cijena usluga Vodoopskrbe i odvodnje i Zagrebačkog električnog tramvaja. To su brojke iz godišnjeg izvješća o poslovanju Holdinga u 2012. o kojemu će raspravljati gradski zastupnici na izvanrednoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine 30. kolovoza, kada će glavna tema biti dosadašnje poslovanje, ali i nove mjere restrukturiranja. Te mjere, kako je najavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, neće ići na uštrb građana već će se razmotriti mogućnost snižavanja nekih od Holdingovih komunalnih usluga, pa bi se i ta odluka mogla naći na dnevnom redu sjednice. Predsjednik skupštinskog Odbora za komunalno gospodarstvo Vladimir Ferdelji ustvrdio je kako Holding nužno treba restrukturirati jer centralno upravljanje ne mogu imati i tvrtke čiji je cilj profit i one kojima je cilj pružiti dobre i povoljne komunalne usluge građanima. "Holding treba restrukturirati u koracima - ne idu prvo otkazi", kazao je Ferdelji i dodao kako će na skupštinskoj sjednici zastupnici saznati detalje o tome, pa i o troškovima Direkcije, gdje je bilo 214 zaposlenih.

ZAGREB - Mirovine će od 1. srpnja porasti za jedan posto, zbog usklađivanja njihove vrijednosti za polovinu iznosa porasta potrošačkih cijena i bruto plaća, a to će povećanje biti isplaćeno s mirovinama za rujan, izvijestilo je danas Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Po podacima Državnog zavoda za statistiku, potrošačke cijene su u prvih šest mjeseci porasle za 1,3 posto, a nominalne bruto plaće za 0,7 posto, tako da će se mirovine i mirovinska primanja povećati za jedan posto. Nominalni mjesečni iznos povećanja nešto je manji od 30 milijuna kuna, odnosno oko 150 milijuna kuna do kraja godine. Odluku o usklađivanju mirovina slijedećega će tjedna donijeti Upravno vijeće HZMO-a, a povećanje mirovina za srpanj bit će isplaćeno s mirovinama za rujan,

SPLIT - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je kako su dijelovi ugovora o radu što ih je vodstvo Brodosplita ponudilo radnicima tog poduzeća nezakoniti, te je najavio kako će njegovo Ministarstvo predložiti da se sporni dijelovi usklade sa Zakonom radu. "U sljedeći ponedjeljak će Ministarstvo rada i mirovinskog sustava dostaviti u Brodosplit poslodavcu i sindikatima svoje mišljenje s prijedlogom da se u tim ugovorima izmijene stavke koje nisu u skladu sa Zakonom o radu”, rekao je ministar Mrsić odgovarajući danas na pitanja novinara u Splitu. Ministar nije želio precizirati koje stavke ponuđenih ugovora o radu u Brodosplitu nisu u skladu sa Zakonom o radu rekavši kako o tomu najprije službeno želi izvijestiti poslodavce i sindikate u splitskom brodogradilištu.

Mrsić je istaknuo kako nije nezakonit ugovor, nego samo neki njegovi dijelovi.

(Hina) xdm ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙