FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nesklonost riziku uoči objave Fedova zapisnika pritisnula dolar

Autor: gple
LONDON, 20. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je danas oslabio prema ostalim ključnim valutama u oskudnoj trgovini na međunarodnim tržištima valuta jer ulagači zaziru od rizika u očekivanju jasnih signala iz američke središnje banke o početku ukidanja monetarnih poticaja.

Euro je ojačao prema dolaru 0,5 posto, na 1,34065 dolara, što je njegova najviša razina u dva mjeseca.

Jen je također bio u plusu prema zelenoj novčanici, i to 0,3 posto, i dolarom se trgovalo po 97,27 jena.

Ulagači su danas bili neskloni imovini koju smatraju rizičnom pa su utočište potražili u švicarskom franku i jenu. Tržišta dionica širom svijeta bilježila su silazan trend a novi val rasprodaja zapljusnuo je i valute tržišta u nastajanju.

"Nema velikih igrača i obujam trgovine gotovo je upola manji nego u travnju, pa kretanja cijena mogu biti pretjerana", upozorava Mankash Jain iz londonskog Solo Capitala.

Ulagači očekuju sutrašnju objavu zapisnika sa srpanjskog sastanka američke središnje banke u potrazi za naznakama hoće li Fed idućeg mjeseca početi smanjivati mjesečne kupovine obveznica.

Jen je pak crpio potporu iz pada tržišta dionica u posljednje vrijeme i rasprodaja valuta na tržištima u nastojanju, između ostalog zbog očekivanja da će Fed već idućeg mjeseca početi smanjivati monetarne poticaje.

"Ulagači nisu skloni riziku uoči objave Fedova zapisnika. Tako će vjerojatno biti sve dok ne dobiju jasne smjernice", tumači Simon Derrick iz Bank of New York Mellona.

"Nesklonost riziku pritisnula je čak i tečaj dolara prema jenu", ističe. "Među pojedinim japanskim ulagačima koji su dosada kupovali inozemni dug možda je prevladao oprez", dodaje Derrick.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙