FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PMI podigao euro, Fedov zapisnik dolar

Autor: gple
LONDON, 22. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak ojačao prema jenu na međunarodnim tržištima valuta, poduprt ohrabrujućim podacima iz eurozone, dok je dolaru potporu pružio zapisnik sa sastanka koji nije otklonio mogućnost da američka središnja banka u rujnu počne smanjivati monetarne poticaje.

Euro je ojačao prema jenu 0,7 posto i njime se trgovalo po 131,32 jena. Bio je u plusu i prema funti, i to 0,2 posto, i dosegnuo je 85,48 penija.

Jedinstvena europska valuta oslabila je pak prema dolaru, i to 0,3 posto, kliznuvši na 1,3310 dolara. Dolar je bio na još većem dobitku prema jenu, od jedan posto, i njime se trgovalo po 98,70 jena.

Preliminarne procjene londonske tvrtke za prikupljanje podataka Markit pokazale su da su aktivnosti u privatnom sektoru eurozone porasle u kolovozu više nego što se očekivalo, sugerirajući ubrzani oporavak gospodarstva u zoni primjene jedinstvene europske valute.

Analitičari ipak i dalje očekuju slabljenje eura prema dolaru s obzirom na razlike u kamatnim stopama u eurozoni i SAD-u.

"ECB je i dalje jako neodređen u pogledu smjernica za predstojeće razdoblje, napominjući tek da će dulje vrijeme zadržati ključne kamatne stope na niskoj razini. Fed je pak prilično jasan u pogledu postupnog ukidanja monetarnih poticaja", tumači Antje Praefcke iz Commerzbanka.

Američka središnja banka jučer je objavila zapisnik sa srpanjskog sastanka odbora za monetarnu politiku koji nije prigušio očekivanja da bi Fed idućeg mjeseca mogao početi smanjivati poticaje za gospodarstvo.

"Fedov zapisnik vjerojatno je tek potaknuo tržišta da još konkretnije očekuju skorašnji početak smanjivanja monetarnih poticaja", konstatirao je Lee Hardman iz BTMU-a.

Čini se da na tržištima prevladava uvjerenje da je svaki dan u kojem se poticaji budu smanjivali korak bliže podizanju ključnih kamatnih stopa, zaključuje Marshall Gittler iz IronFX-a. To će po njegovim riječima poduprijeti dolar "bi jer na dulji rok trebalo značiti više realne kamate u SAD-u", tumači.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙