FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 10. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

MAKARSKA - Predsjednik Republike Ivo Josipović jučer je, tijekom posjeta Makarskoj, uručio odličje reda Bana Jelačića pukovniku Anti Tonču Mendešu za zasluge u Domovinskom ratu. Njegov angažman i aktivnosti u ratu rezultirali su uspjesima 156. brigade Hrvatske vojske kojoj je bio na čelu, rekao je Josipović, uručujući odličje Mendešu na prijemu što ga je priredio gradonačelnik Tonči Bilić. Gosti na jučerašnjem prijemu u Makarskoj bili su i viceadmiral Ante Urlić i komodor Marileo Staničić. S čelnicima Grada i gradskim vijećnicima predsjednik Josipović je razgovarao o aktualnom trenutku Makarske.

VOLODER - Konjički maraton arapskih konja završio je sinoć povratkom u Voloder šestero jahača, članova Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine. Tijekom pet dana, jahači su prešli 300 kilometara kroz više županija središnje i sjeverozapadne Hrvatske po, u 17 godina kako se maraton održava, najtoplijem vremenu. No prošao je bez problema za jahače i njihove ljubimce. Konjički maraton održava se uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja, pod sloganom „Tradicija prošlosti – potreba budućnosti“. U 17 maratona od obala Dunava do dubrovačkih zidina, jahači su skupili više od devet tisuća kilometara.

DUBROVNIK - U sklopu glazbenog dijela programa 64. dubrovačkih ljetnih igara sinoć je tvrđavi Revelin koncert priredio Matija Dedić trio - uz renomiranog hrvatskog jazz pijanista Matiju Dedića nastupili su slavni američki jazz glazbenik, kontrabasist Scott Colley i bubnjar Antonio Sanchez. Nakon albuma „From the Beginning“ koji ostvaruje s Jeff Balardom i Larry Grenadierom, ritam sekcijom koja surađuje s cijelim nizom vrhunskih glazbenika, Matija Dedić snima svoj album „MD in NY“, s Kendrickm Scottom i Vincente Archerom te potpisuje ugovor s Origin Recordsom. Početkom 2012. godine snima svoj treći album s renomiranim američkim jazz glazbenicima u New Yorku jednostavnog naziva „Jazz M.D. feat. Antonio Sanchez i Scott Colley“, koji je kruna dosadašnjeg rada u godini u kojoj Dedić obilježava 20 godina umjetničke karijere i to upravo na Dubrovačkim ljetnim igrama.

DUBROVNIK - U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik sinoć je otvorena izložba renomirane dubrovačke umjetnice Dubravke Lošić pod nazivom Palimpsest za Grad. Na izložbi umjetnica se predstavlja izborom od 250 radova nastalih od 1988. godine iz dosadašnjih ciklusa, ali i novih nastalih povodom ove izložbe. Posjetitelji imaju, između ostalog, priliku vidjeti gigantizirani osammetarski metalni sag postavljen na pročelju Galerije, peterometarske kule iz postave opere Adel i Mara u HNK Splitu, izbor iz serije Rozarija koje umjetnica kontinuirano radi od devedesetih godina do danas, serije Marionete (1988.-2013.), Veliki trkači (2007.-2010.), Ptice (2004.-2007.), Krajolici (2007.), Kalamota (1996.-2007.).

MALI LOŠINJ -

Ove će godine meteori Perzeidi, poznatiji kao Suze sv. Lovre, svoj maksimum aktivnosti imati u noći s 11. na 12. kolovoza, a Mjesec neće ometati vidljivost, priopćio je Hrvatski astronomski savez, koji poziva sve zainteresirane da nađu mjesto bez javne rasvjete i uživaju u spektaklu. Mjesec koji je u ovom trenutku samo tanki srpić i koji će zaći iza ponoći, svojom svjetlošću neće ometati vidljivost meteora pa su ove godine idealni uvjeti za opažanje Perzeida. Najbolje vrijeme za opažanje tog nebeskog vatrometa bit će od ponoći (11. kolovoza) do jutra (12. kolovoza). Među činjenicama o Perzeidima, navodi se da je matično tijelo Komet 109P/Swift-Tuttle, radijant Zviježđe Perzej, maksimalni broj meteora do 60 u jednom satu, njihova brzina 59 kilometara u sekundi, te da je narodni naziv Suze sv. Lovre.

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙