FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 28. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

OSIJEK - Iznimno visoke temperature u Osijeku koje traju već više dana, a prognoza je da će se i nastaviti, nisu povećali broj hitnih intervencija, ističu u osječkoj Hitnoj medicinskoj pomoći. Po riječima ravnateljice Silvane Sabo, unazad tjedan dana Hitna služba dnevno ima 70-tak intervencija, što je u prosjeku, čak i nešto niže od intervencija prije ovoga vala vrućine. U ambulanti Obiteljske medicine Doma zdravlja Osijek je dr. Monika Jeđud također rekla da nemaju povećan broj pacijenata "osim što sada dolaze uglavnom starije i stare osobe, koje nisu otišle na more ili negdje dalje, za razliku od mladih koji su ipak u velikom broju negdje u blizini vode i kupališta". Osobe starije životne dobi koje nam dolaze žale se uglavnom na vrtoglavicu, mučninu i slabost, dodala je. Kao i uvijek kada su ovako ekstremne temperature savjetujemo da se ne izlazi van do kasnih poslijepodnevnih sati, naravno tko može, da se pije dovoljno tekućine, jede lagana hrana i izbjegavaju teški poslovi. Posebno je važno da kronični bolesnici redovito uzimaju propisane lijekove, istaknula je dr. Jeđud, specijalista obiteljske medicine.

DUBROVNIK - U grušku luku danas je uplovilo šest brodova na kružnim putovanjima s više od 11 tisuća putnika, pa Dubrovnik bilježi jedan od najuspješnijih dana kad je u pitanju posjet gostiju s kruzera. U posjet Dubrovniku došli su turisti s brodova MSC Armonia, Costa Magica, Grand Celebration, Splendour of the Seas i Norwegian Jade. Grad je i danas bio prepun turista, a poveći broj gostiju s brodova na kružnim putovanjima izazvao je i veće gužve ne gradskim cestama. Iz Turističke zajednice Grada najavljeno je da će Dubrovnik od 1. svibnja do 1. studenog posjetiti 30 posto putnika s brodova na kružnim putovanjima više nego u razdoblju prošle godine. Tako se očekuje dolazak 824 tisuće putnika za razliku od 2012. kada je kroz grušku luku u razdoblju od 1. srpnja do 1. studenog prošlo 664 tisuće putnika s brodova na kružnim putovanjima. U protekloj 2012. u Dubrovnik je uplovilo 648 kruzera s nešto više od milijun putnika, a ove godine očekuje se da će taj broj biti i veći.

VINKOVCI - Na vinkovačkom Aerodromu Sopot danas se održava prvi aeropiknik "Vinkovci - najstariji europski grad”, kojim uprava aerodroma, Zrakoplovni klub "Vrabac" i Gradski muzej žele privući pozornost javnosti na mogućnosti koje pruža taj aerodrom, ali i posjetitelje upoznati s bogatom prošlosti Vinkovaca, kojeg areholozi smatraju najstarijim europskim gradom. "Nadamo se da će građani prepoznati naše nastojanje i originalnost ideje promocije Vinkovaca, njihovih kulturnih tradicionalnih vrijednosti, činjeničnog nasljeđa i prepoznatljive baštine, te nas poduprijeti u aktivnostima", kazao je upravitelj aerodroma Milan Mravinac. Dodao je da je vinkovački aerodrom, udaljen tek nekoliko kilometara od grada, jedan od najopremljenijih takve vrste u Hrvatskoj na koji, u nuždi, može sletjeti bilo koji zrakoplov. Na aeromitingu sudjeluju zrakoplovci s oko dvadesetak zrakoplova iz Hrvatske i susjednih država koji će se natjecati u rutnom letenju i preciznom slijetanju. Upriličen je i prikaz združene vježbe pripadnika vinkovačke Vatrogasne postrojbe, Gorske službe spašavanja i Hitne medicinske pomoći tijekom koje je simulirana nesreća malog putničkog zrakoplova. Posjetitelji su mogli pogledati i izložbu "7.000 godina sopotske kulture", etnoizložbu fotografija zapaženog hrvatskog fotografa Vinkovčanina Zvonka Tanockog i prikaz tradicijskih vještina i proizvoda etnoudruge "Vrijedne ruke".

MAKARSKA - Još uvijek, četvrtog dana od nestanka, nema traga za nestalim Čehom koji je u četvrtak ujutro nestao iz Baške Vode, doznaje se od spasitelja na terenu. Opsežna potraga za 47-godišnjim Čehom pokrenuta je jutros oko pet sati kada je na teren izišlo 48 spasitelja iz Splita, Makarske, Šibenika, Bjelovara i Karlovca. "Zona potrage se sve više širi. Idemo njegovim tragom. Znamo da je bio na Svetom Iliji na Biokovu, a u silasku mu se izgubio svaki trag", kazao je za Hinu Srđan Vrsalović iz HGSS-a. U potrazi za nestalim Čehom sudjeluju i četiri potražna psa, a tijekom noći su im pomagale i termovizijske kamere. Jutros su uz pomoć helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva pretražene planinarske staze i putevi na samom vrhu Biokova. Tri tehnička tima na terenu pretražuju strme predjele koji su se u prijašnjim akcijama traganja na Biokovu pokazali kao "alternativni pravci" turistima koji su pokušali skratiti put, a najčešće su upravo ti pravci bili pogubni za njih, kazali su u HGSS-u.

ZAGREB - Četiri osobe su ozlijeđene u prometnoj nesreći u središtu Zagreba, izvijestila je rano poslijepodne zagrebačka policija, ne navodeći radi li se o težim ili lakšim ozljedama. Nesreća, u kojoj su sudjelovala tri osobna automobila, dogodila se na križanju ulice Andrije Hebranga i Trga maršala Tita. U policiji se nisu mogle dobiti pojedinosti o nesreći jer traje očevid.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙