FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV. Hrvatska u 15, 30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 27. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Medicinske sestre i tehničari, njih 12,5 tisuća, idu u štrajk, potvrdila je danas skupština Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara (HSSMS-MT), a datum štrajka ostaje tajna, rekla je novinarima predsjednica Glavnog vijeća Sindikata Ankica Prašnjak. U štrajk idemo s nedefiniranim datumom, datum ostaje tajna i iznenađenje za sve - Vladu, medije, poslodavca, rekla je Prašnjak. Medicinske sestre i tehničari duboku su nezadovoljni odnosom države prema njima, žale se na drastično smanjenje plaća, neplaćanje prekovremenih sati i traže da im se vrate prava iz kolektivnog ugovora kojeg je nedavno, zbog proceduralnih razloga, sud proglasio ništetnim. Prašnjak je izvijestila je da je ministar zdravlja pozvao sindikalne predstavnike u srijedu na sastanak, te potvrdila da će se pozivu odazvati. Odazvat ćemo se, iako je teško vjerovati da će ministrova ponuda biti takve naravi da možemo odustati od naše aktivnosti, rekla je Prašnjak. Uzmaka, poručuje, nema, tim više što su sindikalci, nakon što su prije mjesec dana odustali od štrajka, izigrani.

VALBANDON - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović razgovarao je danas na ručku u Valbandonu s istarskim županom Valterom Flegom te gradonačelnicima i načelnicima Istarske županije. Ustvrdivši kako lokalna samouprava u Istri radi vrlo dobro i efikasno, predsjednik Josipović je u izjavi za novinare kazao kako bi želio da cijela Hrvatska bude na toj razini. "Istra je brend i ona nosi optimizam. Uostalom, ime Istre je poznato u svijetu, a u prilog tome govori i veliki broj turista koji svake godine dolazi u ovaj kraj", istaknuo je Josipović dodavši kako je upravo iz tog razloga od velike važnosti i uloga župana, gradonačelnika i načelnika o kojima "ovisi kvaliteta života, standard i uspjeh svakog građanina Istre". "Istra se po mnogo čemu izdvaja u pozitivnom smislu od ostalih hrvatskih regija. Nastavite ovim putem premda bih želio da vas i ostale županije sustignu", poručio je Josipović. Zahvalivši se predsjedniku Josipoviću na "čestim izjavama kako je upravo lokalna uprava i samouprava pokretač cijelog našeg društva", istarski župan Valter Flego istaknuo je kako se gradonačelnici i načelnici u svom radu ponekad bore s problemima od kojih "neki jesu a neki nisu u njihovoj domeni rješavanja".

SPLIT - U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci danas do ponoći se očekuje promet od oko 60.000 putnika u dolascima i odlascima što je ovogodišnji rekord tijekom jednog dana. "Kroz splitsku zračnu luku danas će u oba smjera prometovati više od 25.000 putnika što je najveći promet tijekom jednog dana ove godine", izjavio je za Hinu voditelj službe prihvata i otpreme u splitskoj zračnoj luci Mate Melvan. Istaknuo je kako će tijekom dana u tu zračnu luku stići 110 zrakoplova. "Danas nam najviše dolaze putnici iz skandinavskih zemalja, te Velike Britanije, Njemačke i Francuske", rekao je Melvan. Koordinator Jadrolinijinog splitskog plovnog područja Ante Mrvica je izvijestio kako će danas kroz splitsku trajektnu luku proći u oba smjera oko 35.000 putnika. To je na razini prometa od prošle subote kada je ostvaren rekordan jednodnevni promet tijekom ove godine.

OSIJEK - U napuštenoj kući u Dalju djeca su jučer pronašla spremnik za automatsku pušku sa streljivom, a na farmi za stoku "Lovas" djelatnici su također jučer pronašli trenutnu tromblonsku minu, izvijestila je danas osječko-baranjska policija. U policiji ističu da je opasna minsko-eksplozivna sredstva izuzeo službenik za protueksplozijsku zaštitu, te napominju da građani koji dragovoljno predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva neće biti sankcionirani.

PULA - Pobjednik ovogodišnjeg 60. jubilarnog Festivala igranog filma u Puli i dobitnik Velike Zlatne Arene je film "Obrana i zaštita" redatelja Bobe Jelčića, objavljeno je danas na konferenciji za novinare u Festivalskom centru. Nagrada publike - Zlatna vrata Pule dodijeljena je filmu "Kauboji" redatelja Tomislava Mršića s prosječnom ocjenom 4,79. Redatelj pobjedničkog filma "Obrana i zaštita" Bobo Jelčić osvojio je i Zlatne Arene za scenarij i režiju. Zlatna Arena za glavnu žensku ulogu pripala je Nadi Đurevskoj za ulogu Milene u filmu "Obrana i zaštita" a za glavnu mušku ulogu Bogdanu Dikliću za ulogu Slavka u tom filmu. Za najbolju sporednu žensku ulogu Zlatnu Arenu je osvojila Lana Barić za ulogu mame u filmu "Šuti" redatelja Lukasa Nole dok je za najbolju sporednu mušku ulogu nagrađen Nikša Butijer za ulogu Petra u filmu "Svećenikova djeca" redatelja Vinka Brešana. Nagrade - Zlatne Arene bit će laureatima uručene večeras u pulskoj Areni.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙