FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 29. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić predao je danas na Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (ZFPPN). "Temeljni razlog za ocjenu ustavnosti zakona je činjenica da je u njemu navedeno da dužnik sam ispituje tražbinu, da vjerovnici nemaju nikakvu zaštitu u sudskom postupku te ukoliko vjerovnik ospori tražbinu oni ne mogu voditi niti jedan postupak u kojemu će utvrđivati da imaju valjanu tražbinu", kazao je Kolakušić. Dodao je da je na ta dva temelja tražio ocjenu ustavnosti ukupno 11 zakonskih članaka. Kada je 22. srpnja najavio da će tražiti ocjenu ustavnosti tog zakona, sudac Kolakušić je zaustavio predstečajnu nagodbu u tvrtki Dalekovod, a ministar financija Slavko Linić prokomentirao je da je zgrožen sučevom odlukom. Ocijenio je i da takva odluka pokazuje kolika je pravna nesigurnost u Hrvatskoj, jer su mnogi suci već prihvatili nagodbe u drugim slučajevima. U priopćenju koje je potom proslijedio medijima Kolakušić je pojasnio da je podržavao početnu ideju predstečajnih nagodbi, ali da je primjena tog Zakona dovela do povreda Ustava i ostalih zakona.

KARLOVAC - U Karlovačkoj županiji potpisana su danas tri ugovora projekta razminiranja na ratom pogođenim područjima ukupne vrijednosti od 1,5 milijuna eura. Europska unija (EU) projekt financira s gotovo jedan milijun i 169 tisuća eura (1.168.885,16 eura), a ostatak Hrvatska iz državnog proračuna. Zahvaljujući se Hrvatskom centru za razminiranje (HCR) i Karlovačkoj županiji što su uspjeli privući tako značajna sredstva, ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH Diana Pleština kazala je da je riječ o novcu iz IPA programa za 2009. koji bi ostao neiskorišten da se nije uspješno reagiralo za te potrebe u Karlovačkoj županiji. "Umjesto da se novac neiskorišten vrati u EU, usmjeren je na razminiranje, ali trebalo je dokazati da ga trebamo i da će biti iskorišten na dobar način", istaknula je Pleština. Ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec ocijenio je da je Karlovačka županija najbolji primjer drugim županijama kako rješavati minski problem. "U Hrvatskoj 12 županija ima minski problem, a Karlovačka je županija na visokom četvrtom mjestu. Nadamo se da će ove godine s naših karata miniranog područja biti izbrisana Virovitičko-podravska županija, iduće godine Dubrovačko-neretvanska, ali i da će Karlovačka županija biti razminirana prije krajnjeg roka - 2019. godina", kazao je Jakopec. Župan Ivan Vučić rekao je da Karlovačka županija ima još 64,8 četvornih kilometara minski sumnjivog područja u 12 gradova i općina, te da će se ovaj novac iskoristiti za razminiranje u Josipdolu, Cetingradu, Rakovici, Bariloviću i Generalskom Stolu.

ZAGREB - Sindikalni predstavnici radnika PAN - Tvornice papira Zagreb upozorili su danas da tvrtka nije radnicima isplatila devet plaća, te su zaprijetili vodstvu da će pokrenuti sve pravne mehanizme kako bi ga natjerali da ispuni prava radnika. Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijski sindikat (SMH-IS) Josip Juričić i sindikalni povjerenik SMH-IS-ja u Tvrnici papira Svetislav Janjik održali su konferenciju za tisak na kojoj su kazali da direktor tvrtke ne odgovara na pozive za razgovore te da manipulira i zastrašuje preostalih 47 radnika. Tvrtka je u rasulu, ne proizvodi, isključena joj je struja i napustila ju je stručna radna snaga, a radnici dolaze, dežuraju i čekaju svoje plaće, kazali su. Prema izjavama Juričića i Janjika, vlasnik je odgovorio da u PAN-u djeluje Sindikat drvne i papirne industrije i da nema što s njima razgovarati, ali oni ističu da "ljudi valjda imaju ustavno i zakonsko pravo slobodno se organizirati". Nije poznato uplaćuje li vlasnik prinose za mirovinsko osiguranje i staž, kazao je Juričić i dodao da nakon konferencije za tisak podnose prijave i tužbe svim nadležnim tijelima.

MAKARSKA - Nakon četiri dana vrlo teške i opsežne potrage, pripadnici HGSS-a uspjeli su pronaći tijelo za koje se pretpostavlja da se radi o češkom turistu. Kako je izvijestio HGSS, tijelo je pronađeno visoko u planini Biokovo u podnožju jedne litice, nekih kilometar i pol iznad sela Topići. Po svemu sudeći, nesretni Čeh je, kažu u HGSS-u, skrenuo s puta i zalutao te vjerovatno pao. U potrazi za nestalim svakoga dana bilo je angažirano po 50-ak gorkih spašavatelja s potražnim psima i svi raspoloživi resursi. Bio je uključen i helikopter i posada HRZ-a, koji je bio velika pomoć spasiocima, a uvjeti na terenu su zbog velikih vrućina i teškog terena bili izuzetno teški. Područje potrage bilo je izuzetno veliko, a radi se o lavirintu litica, kanjona i nepreglednog prostora što je otežavalo potragu. Nakon očevida, HGSS-ovce još očekuje i težak transport tijela u dolinu.

DUBROVNIK - U nastavku policijske akcije Gladius u kojoj je u travnju ove godine u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Srbiji uhićena organizirana skupina krijumčara raznih vrsta droga policija je u Zagrebu i Dubrovniku uhitila još četiri osobe koje povezuje s krijumčarenjem droga, prvenstveno marihuane. Na području Dubrovnika i Zagreba u petak i subotu 26. i 27. srpnja uhićene su četiri osobe koje su po završetku kriminalističkog istraživanja zadržane u pritvoru dok se četiri osobe već nalaze u istražnom zatvoru, a jedna osoba je nedostupna, izvijestila je dubrovačka policija. U sklopu međunarodne policijske akcije Gladius uhićena je ukupno 51 osoba i radi se o jednoj od najvećih koordiniranih akcija koja je uz uhićenja rezultirala i zaplijenom 376 kilograma marihuane i 523 grama heroina te oružja.

ZAGREB - Drama ‘Noć bogova’ hrvatskog književnika Mire Gavrana premijerno će biti prikazana u subotu, 3. kolovoza u Teatru Turiya u indijskom gradu Hyderabadu. Do sada je ova Gavranova drama imala dvadeset premijernih izvedbi diljem svijeta, a od proljetos igra i u Teatru Gavran u Zagrebu. Gavranova suradnja s indijskim kazalištima otpočela je 2004. Djela Mire Gavrana do sada su prevedena na 35 jezika, njegove drame i komedije su imale više od dvije stotine kazališnih premijernih izvedbi diljem svijeta, a vidjelo ih je više od dva milijuna gledatelja. Proteklih dvadesetak godina Miro Gavran je uvjerljivo najizvođeniji hrvatski kazališni pisac u zemlji i inozemstvu. Miro Gavran je jedini živući dramatičar u Europi kome je posvećen čitav festival, a koji djeluje izvan njegove domovine, od 2003. u Slovačkoj, a od 2013. u Poljskoj.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙