FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast australskog dolara, ojačao i euro

Autor: mpuk
LONDON, 6. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Na međunarodnim deviznim tržištima danas je znatno ojačao tečaj australskog dolara, nakon što je središnja australska banka snizila kamatne stope u skaldu s očekivanjima, a ojačao je i euro zahvaljujući snažnom rastu njemačkih tvorničkih narudžbi.

Reserve Bank of Australia snizila je danas kamatnu stopu za gotovinu za 0,25 postotna boda, na rekordno niskih 2,5 posto.

Zahvaljujući tome, australski dolar porastao je za 0,7 posto prema američkom dolaru, na 0,9006 dolara. Oporavio se tako s najniže razine u tri godine od 0,8848 dolara, koju je dotaknuo u ponedjeljak. Njegov tečaj jača već dva dana i na putu je da ostvari najbolju izvedbu u zadnja dva tjedna.

"Malo je vjerojatno da će rast australskog dolara potrajati. I središnja australska banka kazala je da očekuje daljnji pad valute", rekao je Neil Mellor, valutni strateg u Bank of New York Mellon.

U međuvremenu, tečaj eura ojačao je u odnosu na dolar na 1,33 dolara nakon što je objavljeno da su narudžbe njemačkoj industriji porasle u lipnju za 3,8 posto u odnosu na mjesec prije, što je njihov najveći rast od listopada i veći nego se očekivalo.

Istodobno, američki dolar je pao u odnosu na jen za 0,2 posto. na 98,085 jena.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙