FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: amat
ZAGREB, 7. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled važnijih događaja iz Hrvatske do 12,30 sati:

VUKOVAR - Vijećnica HDZ-a u vukovarskom Gradskom vijeću Marija Budimir potvrdila je da je Uskoku dala iskaz o pokušaju potkupljivanja od strane vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe (SDP) koji ju je, kako tvrdi, tražio da u Gradskom vijeću podrži SDP i SDSS. "Nema su tu više šta reći. Sve što sam kazala, stojim iza toga i nadam se da će institucije odraditi svoj posao", kratko je Hini kazala Budimir. Prema neslužbenim saznanjima, gradonačelnik Sabo, navodno je osim Marije Budimir pokušao potkupiti još jednog HDZ-ovog vijećnika u vukovarskom Gradskom vijeću, koji je također pozvan u Uskok. Prema riječima predsjednika vukovarskog HDZ-a Damira Barne, "očito je da su institucije počele djelovati te će konačno na svjetlo dana izaći sve ono na što je HDZ godinama upozoravao kada je u pitanju način vladanja Vukovarom Željka Sabe". Zamoljen da komentira postojanje još jednog vijećnika HDZ-a kojega je navodno pokušao podmiti, gradonačelnik Željko Sabo kazao je Hini kako "komentara jednostavno više nema".

ZAGREB - Pregovori triju sindikata i ministra zdravlja o novome kolektivnom ugovoru u zdravstvu, koji su pokrenuti prije tjedan dana i zaustavljeni isti dan, nastavljeni su u Ministarstvu zdravlja. Osim ministra zdravlja Rajka Ostojića, u razgovorima sudjeluju predsjednik Hrvatskoga liječničkog sindikata Ivica Babić, predsjednica Hrvatskoga sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak i predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek. Babić je uoči početka pregovora najavio "kako će prihvatit pregovore s protokolom do 31. kolovoza, ako netko do tada ne želi završiti pregovore znači da nema dobru namjeru i da ne pregovara u dobroj vjeri. Ako ne postignemo svoja prava sindikalne akcije se ne odgađaju, paralelno idu pripreme i sve industrijske akcije i bit će obustavljene tek onda kada potpišemo kolektivni ugovor". Avberšek je izjavila da se nada da će dva druga sindikata uvažiti činjenicu da u sustavu zdravstva rade ljudi koji po obrazovanju nisu zdravstveni djelatnici, od spremačice do ravnatelja i da bilo kakvo izdvajanje nekoga od njih ne bi bilo dobro za budući kolektivni ugovor.

OSIJEK - Predsjednik udruge "Baranjska brazda" Petar Pranjić najavio je da će seljaci u 12 kontinentalnih hrvatskih županija u podne započeti s javnim prosvjedima zbog stanja u poljoprivredi koje smatraju katastrofalnim i neodrživim. U izjavi za Hinu Pranjić je kazao da je odluka o prosvjedima donesena na jučerašnjem sastanku čelnika seljačkih udruga u Zagrebu, a glavni razlog za prosvjede je ponašanje ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, kojeg udruge drže najodgovornijim za sadašnje stanje. Stoga traže njegovu ostavku ili smjenjivanje. "Nećemo odustati ni od zahtjeva za isplatom prestaloga dijela poticaja, što može biti isplaćeno vaučerom ili vrijednosnim papirom, tražit ćemo i bolju otkupnu cijenu pšenice, jer postojeća nema veze s trgovanjem, niti s burzom", poručio je Pranjić.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je, u povodu završetka svetog mjeseca Ramazana i ramazanskog posta te proslave Ramazanskog bajrama, uputio čestitku muftiji Azizu ef. Hasanoviću, predsjedniku Mešihata islamske zajednice u RH, vjerskim službenicima te svim vjernicama i vjernicima islamske vjeroispovijesti u Hrvatskoj. "Svima želim da blagdanske dane provedu u radosnom vjerničkom i obiteljskom okruženju, u ozračju mira i ljubavi", stoji u čestitki predsjednika Josipovića.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Zoran Milanović čestitao je vjernicima islamske vjeroispovijesti Ramazanski bajram. "U prigodi Ramazanskog bajrama, u ime Vlade i svoje osobno, svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj upućujem najiskrenije čestitke. Neka vam ovo blagdansko vrijeme protekne u miru i sreći, radosti i obiteljskom zajedništvu. Bajram Šerif Mubarek Olsun!“, poručio je premijer Milanović.

ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske je na današnjoj telefonskoj sjednici odobrila da se radi pružanja humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini u gašenju požara upute dva zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tipa Canadair CL-415. Vlada je Odluku o uporabi Oružanih snaga u pružanju humanitarne pomoćidonijela na temelju Zakona o Vladi Republike Hrvatske i Zakona o obrani, uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga.

DUBROVNIK - Na vanjskom bazenu hotela Neptun u Dubrovniku jučer poslijepodne teško je ozlijeđena osmogodišnja Argentinka kojoj se kosa zaplela za usisnu cijev bazena te je nekoliko minuta ostala pod vodom. U splitskoj bolnici gdje je jučer dovezena helikopterom doznaje se da je njeno zdravstveno stanje nepromijenjeno te da i dalje ovisi o aparatima. Do nesreće je došlo kada se djevojčicina kosa zapela za usisnu cijev bazena pa nije mogla isplivati na površinu već je ostala pod vodom par minuta. Kupači koji su se nalazili na bazenu te osoblje hotela uspjeli su je izvući i počeli s reanimacijom do dolaska hitne pomoći, kažu u dubrovačkoj policiji. Neslužbeno se doznaje da je djevojčica spašena iz vode dubine 80-ak centimetara nakon što su joj osobe koje su joj priskočile upomoć škarama presjekli kosu zapletenu za rešetku usisne cijevi bazena. Hitna pomoć navodno je došla vrlo brzo. Djevojčica je potom prevezena u Opću bolnicu u Dubrovniku, a nakon pružene liječničke pomoći zbog teških tjelesnih ozljeda prevezana je helikopterom u splitsku bolnicu.

ŠIBENIK - U Šibeniku danas počinje treći Terraneo festival koji će na devet pozornica do petka ugostiti stotinjak svjetskih i domaćih izvođača u rasponu od elektronike preko hip hopa do rocka te privući na desetke tisuća posjetitelja željnih zabave i dobre glazbe. Najveće zvijezde prvog dana festivala bitanski je trio The Prodigy poznat po hitovima iz devedestih poput Smack My Bitch i Firestarter s albuma The Fat Of The Land koji je 1999. bio najprodavaniji album u Velikoj Britaniji. Osim njih, u srijedu nastupaju i Fun-Da-Mental, Eyesburn, Emiliana Torrini, Koan Sound, Mayales, Woods, Krankšvester, Kawasaki 3p i mnogi drugi. U četvrtak je najveće ime festvala kultni bend My Bloody Valentine, jedan od vodećih na nezavisnoj rock sceni, a brojne će posjetitelje privući i američki sastav Calexico i njihova neodoljiva mješavina tradicionalne latinoameričke glazbe, countryja, jazza te indie rocka. Tu su, uz ostale, i Gang Of Four, Rob Garza iz grupe Thievery Corporation, Duncan Sheik, Postolar Tripper, Dubioza Kolektiv, Mambo Kurt... Nositelji programa zadnjeg dana festivala legendarni su hiphoperi Wu-Tang Clan. Nemali broj posjetitelja u petak će zasigurno privući i imena kao što su Cloud Nothings, The Cribs, Aloe Blacc, The Bots, My Buddy Moose, Darkwood Dub i mnoštvo drugih.

ZAGREB - Akademski kipar Tomislav Ostoja darovao je Gradu Zagrebu zbirku svojih umjetničkih radova i stan od 130 četvornih metara u Opatičkoj ulici, a darovnicu je danas potpisao u Gradskoj upravi u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića i Biserke Rauter Plančić, ravnateljice Moderne galerije koja će, u suradnji s Gradom, brinuti o toj donaciji. Riječ je o 336 umjetnikovih skulptura, slika i crteža i to od kiparovih početnih radova do recentnih djela. "Inspiracija za moj rad je Split i Dalmacija, no više od 60 godina proveo sam u Zagrebu živeći i radeći i zato sam ovdje oformio i galeriju", kazao je kipar Ostoja zahvalivši Gradu Zagrebu i Modernoj galeriji što su donaciju preuzeli u cijelosti.

ZAGREB - Vrhovni sud umanjio je kazne trojici od petorice bivših pripadnika 7. gardijske brigade Pume koji su u listopadu 2011. nepravomoćno osuđeni za strijeljanje srpskih ratnih zarobljenika 1995. u akciji "Maestral 2". Odlukom Vrhovnog suda koja je u srpnju stigla na zagrebački Županijski sud kazna je sa šest na četiri i pol godine zatvora umanjena Tihomiru Šavoriću i Nenadu Jurincu, a s pet na četiri i pol godine Antunu Novačiću. Potvrđene su dvogodišnje kazne Robertu Precehtjeru i Robertu Bevaku, osuđenima za pomaganje u zločinu jer su zarobljene vojnike vozili na stratište, a Vrhovni sud nepromijenjene je ostavio i oslobađajuće presude Emilu Črnčecu i Goranu Gaći. Prvosupanjski ih je sud oslobodio jer tijekom suđenja nije izveden niti jedan dokaz koji bi ih teretio za ratni zločin protiv zarobljenika, to jest za strijeljanje šestorice zarobljenika.

ZAGREB - Istjecanje amonijaka u varaždinskoj tvornici Koka nije izazvalo opasnosti za okoliš i zdravlje ljudi, a od strane inspekcije zaštite na radu do sanacije oštećenja zabranjeno je korištenje i rad u tom prostoru, izvijestila je danas policija. Očevidom kojem su prisustvovali inspektori za zaštitu okoliša, zaštitu na radu, sanitarni inspektori te inspektori opreme pod tlakom utvrđeno je da je jučer oko 6 sati u pogonu za proizvodnju mesa, došlo do istjecanja amonijaka iz cijevi koja je dio rashladnog uređaja protočnog tunela prema isparivačima, ističe policija u službenom priopćenju. Dodaju i da ozljede dvoje ljudi, starih 19 godina, koji su nakon toga zatražili liječničku pomoć još nisu okvalificirane.

ZAGREB - Pretrčavajući cestu sinoć je u mjestu Đulovac kod Daruvara poginula šestogodišnja djevojčica na koju je naletjela 36-godišnja vozačica dok je obilazila parkirani automobil, doznaje se u policiji. Nesreća se dogodila sinoć oko 19,15 sati kada je vozačica "passatom" daruvarskih oznaka obilazila automobil parkiran uz desni rub Đurine ulice u Đulovcu. Djevojčica je pretrčavala kolnik, a od siline udara odbačena je na lijevu bankinu. Vozačica je potom sletjela u jarak gdje je prednjim krajem vozila udarila u betonski most. Od zadobivenih ozlijeda djevojčica je preminulo na mjestu nesreće, a očevidom je utvrđeno da vozačica nije bila pod utjecajem alkohola, izvijestila je policija.

(Hina) xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙