FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 2. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Američki poslodavci u srpnju su otvorili 162 tisuće novih radnih mjesta, usporivši tako tempo zapošljavanja u odnosu na mjesec prije, izvijestila je danas američka vlada. Ti podaci ispod su tržišnih očekivanja. Ekonomisti su u anketi Reutersa procjenjivali da je u srpnju u američkom gospodarstvu otvoreno 184.000 novih radnih mjesta. Ipak, stopa nezaposlenosti pala je s lipanjskih 7,6 na 7,4 posto, što je njezina najniža razina u više od četiri godine. Ujedno, revidirani su podaci za svibanj i lipanj, koji pokazuju da je tada otvoreno ukupno 26 tisuća novih radnih mjesta manje nego što je prvotno procijenjeno. U privatnom američkom sektoru u prošlome mjesecu otvoreno je neto 161 tisuća novih radnih mjesta, a u javnom sektoru njih tisuću. Najviše je u srpnju otvoreno radnih mjesta u maloprodaji, ugostiteljskom, turističkom i financijskom sektoru, kao i u veleprodaji. Ukupno je bez posla u srpnju bilo 11,5 milijuna Amerikanaca. Ti podaci učvrstili su stajalište da se tržište rada nalazi na putu oporavka, iako ukupno gospodarstvo još uvijek sporo raste.

SARAJEVO - Europska komisija u petak je izrazila žaljenje zbog "kontinuiranog zastoja" u pregovorima s Bosnom i Hercegovinom o bilateralnom trgovinskom režimu koji je uslijedio nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, upozorivši istodobno kako će izravnu štetu pretrpjeti upravo građani BiH jer će zbog toga skuplje plaćati proizvode koji se uvoze iz Hrvatske. Kako se ističe u izjavi Europske komisije objavljenoj na internetskoj stanici delegacije EU u BiH, u aktualnim pregovorima o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH (SSP) i Privremenog (trgovinskog) sporazuma u svjetlu pristupanja Hrvatske EU, Bosna i Hercegovina i dalje odbija prihvatiti metodologiju EU. "Pošto do sada nije postignut dogovor o prilagobi SSP-a, Bosna i Hercegovina sada nameće znatne pristojbe na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske, naročito mlijeka i određenih vrsta mesa i mesnih proizvoda koji su bili u potpunosti liberalizirani do 1. srpnja 2013. Europska komisija žali zbog sadašnjeg stajališta BiH koji nije sukladan duhu bilateralne slobodne trgovine kako je to uređeno SSP-om i Privremenim sporazumom. Efektivna uspostava bilateralne slobodne trgovine je jedan od kamena-temeljaca kretanja ka članstvu u EU a sadašnje stajalište BiH predstavlja korak unatrag", stoji u izjavi Europske komisije.

PODGORICA - Za samo tjedan dana nakon što je Crna Gora raspisala međunarodni natječaj za istraživanje nafte i plina u crnogorskom podmorju, interes je pokazalo 19 tvrtki, među kojima i hrvatska Ina. Kako je novinarima rečeno u crnogorskoj vladi, najveći interes su pokazale kompanije iz Velike Britanije i Sjedinjenih Država. Razmatrajući aktivnosti na realizaciji projekta istraživanja i proizvodnje ugljikovodika u podmorju Crne Gore, vlada je utvrdila da je 19 tvrtki posjetilo 'sobu s podacima'. Vlada je raspisala tender za 13 blokova u crnogorskom podmorju, s površinom od oko tri tisuće četvornih kilometara, a tender objavljen 26. srpnja će biti otvoren do veljače sljedeće godine. Među 26 tvrtki koje su još ranije izrazile interes za dodjelu ugovora, kako se navodi u izvještaju, je sedam britanskih i desetak američkih, a od europskih kompanija Ina iz Hrvatske, srbijanska Nis Gazpromneft, talijanske Edison SpA i Eni, njemačke Wintershall i RWE DEA, francuski Total, norveška Statoil Asa, švicarska White Falcon te još neke.

LONDON/NEW YORK - Tečaj dolara na međunarodnim deviznim tržištima danas je oslabio, nakon što su ključni podaci s američkog tržišta rada pokazali da je tempo zapošljavanja u srpnju usporio u najvećem svjetskom gospodarstvu. U takvim okolnostima euro je nakratko dosegnuo 1,3284 dolara, nakon čega se stabilizirao na 1,3265 dolara, a to znači da je u plusu 0,4 posto u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja dan ranije. Istodobno, tečaj dolara nakratko se spustio i do 98,91 jena. Potom se donekle stabilizirao, na 99,11 jena, što znači da je u minusu 0,4 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙