FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

PEKING - Kinesko gospodarstvo poraslo je u tromjesečju od travnja do lipnja 7,5 posto, pokazali su službeni podaci, očitujući usporavanje aktivnosti drugo tromjesečje zaredom. U prva tri ovogodišnja mjeseca gospodarstvo je poraslo 7,7 a u posljednjem tromjesečju prošle godine 7,9 posto. U šestomjesečnom razdoblju zaključno s krajem lipnja aktivnosti su porasle 7,6 posto, objavio je državni ured za statistiku, dodajući da je rezultat u promatranom razdoblju "općenito stabilan" i u okviru očekivanja. "No, i dalje se suočavamo s teškim i složenim gospodarskim sitiuacijama", ističu.

BEČ - Austrijska vlada očekuje da će Europska komisija najesen ocijeniti plan restrukturiranja nacionalizirane banke Hypo Alpe Adria, kazala je austrijska ministrica financija za tamošnji tisak. "Signalizirano nam je da će Hypo biti među odlukama Europske komisije ujesen", kazala je Maria Fekter u razgovoru za austrijski gospodarski list WirtschaftsBlatt u izdanju od ponedjeljka. Austrijska vlada nacionalizirala je Hypo 2009. nakon prekomjerne ekspanzije austrijskog zajmodavca u jugoistočnoj Europi, ubrizgavši u njega više od dvije milijarde eura. Europska komisija mora odobriti navedenu državnu pomoć a Austriju je kritizirala zbog spore provedbe restrukturiranja u Hypou.

STOCKHOLM - Švedski lanac trgovina odjećom Hennes & Mauritz izvijestio je danas o snažnom skoku prodaje u lipnju, najvećem u devet mjeseci. Prodaja u trgovinama otvorenim godinu dana i dulje porasla je tri posto u odnosu na isto razdoblje lani iskazano u lokalnim valutama, što je njezin najveći rast od prošlogodišnjeg rujna. Ukupna je prodaja poskočila 13 posto, izvijestio je danas drugi po veličini lanac trgovina odjećom u svijetu. H&M je već izvijestio da mu je prodaja u prvih 17 dana prošlog mjeseca mjeseca poskočila 14 posto. U kompaniji nisu komentirali podatke.

LONDON - Cijene nafte blago su oslabile danas pod pritiskom najnovijih pokazatelja iz Kine o usporavanju aktivnosti, potpirivši zabrinutost za naftnu potražnju. Na londonskom je tržištu cijena barela pala je za 21 cent, na 108,60 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 50 centi nižoj cijeni, od 105,45 dolara. Neposredno nakon objave podatka cijene nafte nakratko su porasle, signalizirajući da je ulagačima laknulo što su brojke više-manje očekivane i što usporavanje nije još izraženije. Potom je ipak prevladalo negativno raspoloženje. Makrogospodarski podaci potpirili su zabrinutost za naftnu potražnju jer bi po procjenama Međunarodne agencije za energiju (IEA) upravo tržišta u nastajanju trebala biti njezin najvažniji motor u idućoj godini.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi bili su danas u blagom plusu, poduprti rudarskim dionicama. Londonski Ftse indeks pritom je ojačao 0,38 posto, na 6.569 bodova, frankfurtski DAX 0,14 posto, na 8.224 boda, a pariški CAC za 0,34 posto, popevši se na 3.868 bodova. Rudarske dionice ojačale su u prosjeku za 0,5 posto. Od pojedinačnih sektora dobitnika izdvaja se još bankarski. Najveći pojedinačni dobitnik bio je tako njemački zajmodavac Commerzbank, sa skokom cijene dionica od 3,9 posto. Dobitnici su zabilježeni i u tehnološkom sektoru, kojem su podršku pružile vijesti o spajanjima.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros ojačale jer rast kineskog gospodarstva nije usporen toliko koliko su se mnogi ulagači plašili. Burzovni indeksi u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju bili su sati u plusu između 0,2 i 1,5 posto. Na Tokijskoj se burzi zbog blagdana danas nije radilo, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u plusu 0,4 posto.

NEW YORK - Nakon što je prošloga tjedna Fed signalizirao da će još neko vrijeme voditi labavu monetarnu politiku, u fokusu ulagača na Wall Streetu ovoga će tjedna biti kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dow Jones indeks ojačao je prošloga tjedna 2,2 posto, na 15.464 boda, dok je S&P 500 skočio tri posto, na 1.680 bodova, a Nasdaq indeks 3,5 posto, na 3.600 bodova. Rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se izjavi predsjednika Feda Bena Bernanke da je labava monetarna politika nužna još neko vrijeme, što je na tržištu protumačeno kao najava da će se programi otkupa obveznica nastaviti dosadašnjim tempom sve dok se tržište rada znatnije ne oporavi.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙