FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ATENA - Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble u četvrtak je izjavio da ga je "jako impresionirao" napredak koji je Grčka već ostvarila, ustvrdivši da je Njemačka spremna uložiti sredstva u fond za potporu grčkim poduzećima. "Jako sam impresioniran onime što je Grčka ostvarila glede uravnoteženja proračuna i modernizacije gospodarstva", rekao je Schaeuble tijekom susreta s poslovnim ljudima i svojim grčkim kolegom Janisom Sturanrasom u Ateni, ali i poslije dodao da preostaje još puno posla. "Njemačka je spremna uložiti u fond koji će grčkim poduzećima omogućiti svježi novac čim on bude spreman", dodao je Schauble. Grčki ministar razvoja je pojasnio da će taj fond, nazvan "institut rasta", surađivati s velikim međunarodnim bankama, a podržat će ga privatni dioničari. Njemački ministar je istaknuo da Grčka mora nastaviti privatizaciju, otvoriti tržište, modernizirati fiskalni sustav, boriti se protiv neplaćanja poreza i reformirati upravu, koja ima veliku ulogu u razvoju gospodarstva. Podsjetio je da Berlin surađuje s Grčkom u području reforme lokalne administracije.

LONDON/NEW YORK - Dolar je ojačao u četvrtak prema košarici drugih vodećih svjetskih valuta na međunarodnim deviznim tržištima, jer ulagači očekuju da će dobri gospodarski pokazatelji u SAD-u omogućiti američkoj središnjoj banci da nastavi s planiranim smanjenjem monetarnih poticaja. Euro je u takvim okolnostima oslabio prema dolaru 0,34 posto, na 1,3079 dolara. Prema jenu je pak jedinstvena europska valuta ojačala, dosegnuvši najvišu razinu u sedam tjedana od 131,45 jena. Dolar je na izrazitijem dobitku bio prema jenu, ojačavši 0,7 posto, na 100,29 jena. Američku valutu podupro je jučerašnji istup čelnika Feda Bena Bernankea koji je ponovio da banka i dalje očekuje da će sa smanjenjem poticajnih mjera započeti u drugoj polovini godine, ne isključujući pritom ni moguću promjenu plana ako se promijene prognoze za gospodarstvo. "Očekujemo da će dolar jačati, no iz Feda dobivamo mješovite signale", kazao je Peter Kinsella, valutni strateg u Commerzbanci. Dolaru je danas dodatni poticaj prema euru i jenu stigao s američkog tržišta rada, budući da su novi pokazatelji pokazali pad tjednih zahtjeva za isplatu naknada za nezaposlene na najnižu razinu u protekla četiri mjeseca.

BUDIMPEŠTA - Tri mađarska biznismena namjeravaju uz potporu ulagača s Bliskog istoka pokrenuti novog zrakoplovnog prijevoznika sa sjedištem u Budimpešti koji bi trebao popuniti prazninu nastalu prošlogodišnjom propašću Maleva. Očekuje se da će Solyom Hungarian Airways do kraja rujna raspolagati sa šest zrakoplova i povećati flotu na 25 letjelica do kraja 2014., te na 50 do 2017., uključujući i 10 zrakoplova širokog trupa za destinacije dugog doleta. Izvršni direktor Solyoma Jozsef Vago nije naveo detalje o rutama, ali je prognozirao naglo širenje na Bliski istok, sjevernu Afriku i na područje nekadašnjih članica Sovjetskog Saveza. Dio nekadašnjih destinacija s polazištem u Budimpešti koje je svojedobno opsluživao propali prijevoznik Malev preuzeli su diskontni europski prijevoznici poput Wizz Aira i Ryanaira. Ostale i dalje čekaju prijevoznike. Vago ističe da će se Solyom fokusirati na popunjavanje praznina nastalih propašću Maleva. Prema njegovim su riječima financiranje novog prijevoznika spremni poduprijeti jedan industrijski ulagač iz Omana i jedan financijski ulagač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali nije želio navesti njihova imena.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙