FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Promet u američkoj maloprodaji blago je porastao u lipnju, izvijestilo je danas američko ministarstvo trgovine, čiji se podaci nadovezuju na niz naznaka o posustajanju rasta najvećeg svjetskog gospodarstva. Promet u maloprodaji porastao je u prošlom mjesecu 0,4 posto, nakon što je u svibnju uvećan 0,5 posto. Najviše je porasla potražnja za automobilima a dodatnu potporu prometu pružile su u više cijene benzina. Prodaja građevinskog materijala zabilježila je pak najveći pad u više od godinu dana, što možda signalizira nevolje na tržištu nekretnina. Ako se izuzmu automobili, benzin i građevinski materijal, temeljni promet uvećan je 0,1 posto, nakon 0,2-postotnog rasta u svibnju. Takozvani temeljni promet najtješnje korespondira s osobnom potrošnjom u sklopu BDP-a.

BUDIMPEŠTA - Mađarska razmatra mogućnost prijevremene otplate preostalog iznosa kredita, poručio je u pismu čelnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) guverner središnje banke Gyorgy Matolcsy. "Razmatramo mogućnost prijevremene otplate preostalih obveza Mađarske", napisao je guverner Matolcsy u pismu izvršnoj direktorici MMF-a Christine Lagarde, čiji je sadržaj objavljen na internetskoj stranici mađarske središnje banke a prenosi ga Reuters. Očekuje se da će Mađarska preostali iznos kredita, dodijeljen 2008., isplatiti do kraja ove godine, navodi mađarska agencija MTI, pozivajući se na bančino priopćenje. Guverner Matolcsy dodaje i da će inicirati postupak zatvaranja MMF-ova ureda u Budimpešti. "Na početku 2013. MMF je dovršio takozvanu proceduru postprogramskog monitoringa a dug Mađarske prema MMF-u past će ispod 200 posto njezine kvote, pa više nema potrebe za MMF-ovim uredom u Budimpešti", citira MTI bančino priopćenje.

FRANKFURT - Druga po veličini njemačka banka Commerzbank u ponedjeljak je izvijestila da je postigla sporazum o prodaji obimnog portfelja zajmova za komercijalne nekretnine u Velikoj Britaniji, američkoj banci Wells Fargo i investicijskom fondu Lone Star Funds. Dogovorena transakcija odnosi se na zajmove za komercijalne nekretnine u ukupnom iznosu pet milijardi eura, kao i na cjelokupno operativno poslovanje Hypothekenbank Frankfurta u Britaniji. "Commerzbank je danas potpisao sporazum o prodaji portfelja zajmova za komercijalne nekretnine u Britaniji konzorciju kojeg čine banka Wells Fargo i fond Lone Star Funds", navodi se u priopćenju Commerzbanke. "Riječ je o jednoj od najvećih transakcija u segmentu zajmova za komercijalne nekretnine posljednjih godina u Europi", dodaje se. Prodajna cijena nije navedena, ali je Commerzbank otkrio da će transakcija rezultirati troškovima od oko 179 milijuna eura. Sporazum će pomoći Commerzbanci da brže no što je planirano smanje obujam poslovanja koji ne pripada osnovnoj djelatnosti, kao i portfelje loših nekretninskih zajmova.

LONDON/NEW YORK - Euro je danas oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima zbog zabrinutosti ulagača u vezi stanja kako najvećih europskih gospodarstava, tako i onih na periferiji eurozone. Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,1 posto prema dolaru, na 1,3052 dolara. Dolar je bio na dobitku i prema jenu, oko 0,5 posto, i njime se trgovalo po 99,83 jena. Prognoze za jedinstvenu europsku valutu i dalje su slabe, s obzirom na pad njemačkog izvoza, nekadašnjeg glavnog motora rasta najvećeg europskog gospodarstva, francuski gubitak zadnjeg vrhunskog trostrukog A rejtinga, te na nesuglasice u portugalskoj vladi oko mjera štednje. Dodatno bi euro moglo pogoditi i usporavanje kineskog gospodarskog rasta.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙