FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 17. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Američka središnja banka i dalje očekuje da će još ove godine početi smanjivati opsežne poticajne mjere za gospodarstvo iako je moguća i promjena tog plana, navodi guverner Ben Bernanke u tekstu izvješća za Kongres. U redovnom izvješću o stanju u gospodarstvu Bernanke je poseban naglasak stavio upravo na mogućnost promjena tog plana. "Naše kupovine imovine ovise o ekonomskim i financijskim trendovima, ali ni u kom slučaju nisu čvrsto zadane", istaknuo je guverner američke središnje banke u tekstu izvješća, prvi puta objavljenom na bančinoj internetskoj stranici prije iznošenja u Kongresu. To znači da će Bernanke u Kongresu potvrditi prošlomjesečnu najavu da će Fed obustaviti program kupnje obveznica najkasnije do sredine iduće godine. "Po potrebi će zapravo Fedov odbor biti spreman primijeniti sve raspoložive instrumente, uključujući brži tempo kupovine u određenom razdoblju, kako bi pospješio povratak maksimalnoj zaposlenosti u uvjetima cjenovne stabilnosti", stoji u izvješća. Ponavlja se također da će Fed zadržati ključne kamatne stope blizu nule sve dok stopa nezaposlenosti ne padne na 6,5 posto i pritom voditi računa o tome da se inflacija ne otme kontroli. Odluči li podizati kamate, Fed će to činiti postupno, naglasio je.

BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila uspostavu ureda europskog javnog tužitelja koji bi se isključivo bavio kaznenim djelima povezanim s nezakonitom uporabom sredstava iz europskog proračuna, zbog čega se godišnje gubi oko pola milijarde eura. Ured bi trebao djelovati kao neovisno tijelo pod demokratskim nadzorom, imao bi decentralizirinu strukturu povezanu s nacionalnm pravosudnim sustavima. Delegirani europski tužitelji vodili bi istrage u državama članicama, koristeći nacionalne kadrove i poštujući zakonodavstvo te države. Europski javni tužitelj bi usklađivao njihov rad. Komisija želi da ured započne s radom 2015. godine. "S današnjim prijedlogom Europska komisija ispunjava svoje obećanje o nultoj toleranciji prema prijevarama protiv europskog proračuna. Kada je riječ o novcima poreznih obveznika svaki euro je važan, u današnjoj ekonomskoj situaciji još i više. Kriminalci koji koriste rupe u zakonu kako bi ukrali novac poreznih obveznika ne bi se smjeli slobodno šetati samo zato što nemamo odgovarajuće instrumente da ih privedemo pravdi", izjavila je povjerenica za pravosuđe Viviane Reding. Pozvala je zemlje članice i Europski parlament da podrže ovaj važan projekt kako bi ured europsko tužitelja mogao početi djelovati od 1. siječnja 2015.

RIM - U Italiji danas živi oko 9,56 milijuna siromašnih , od čega 4,8 milijuna živi u apsolutnom siromaštvu ili bijedi, rezultati su izvješća Državnog instituta za statistiku (Istat). To je 15,8 posto od ukupnog broja stanovnika zemlje i u porastu je u odnosu na prethodnu godinu kada je postotak bio 13,6. Broj osoba koje su živjele u apsolutnom siromaštvu 2011. je iznosio 5,7 posto u odnosu na ukupan broj stanovnika zemlje, a tijekom 2012. popeo se na 8 posto. "Od početka ekonomske krize 2008. ovo je prvi put da bilježimo stvarno povećanje relativnog i apsolutnog siromaštva koji pogađaju sve društvene kategorije", rekla je dužnosnica Istata na konferenciji za novinare. Apsolutno siromaštvo ili bijeda podrazumijeva postotak stanovništva koje živi ispod određenog iznosa raspoloživog dohotka. Prag apsolutnog siromaštva za osobu u dobi od 18 do 59 godina varira od 537 eura mjesečno u manjemu gradiću na jugu Italije do 806 eura mjesečno u većem gradu na sjeveru. Relativno siromaštvo se određuje kao minimum prihvatljivog standarda života u društvu. U relativnom siromaštvu se u Italiji tijekom 2012. živjelo s prihodom od 990,88 eura za dvočlanu obitelj. Relativno siromaštvo povećano je u cijeloj zemlji, no ovisi i o broju članova obitelji koji privređuju.

LONDON/NEW YORK - Euro je danas na međunarodnim deviznim tržištima nadoknadio ranije gubitke prema dolaru nakon što je čelnik američke središnje banke Bernanke kazao kako i dalje očekuje da će se postupno početi smanjivati programi poticaja u drugoj polovini godine, dakako uz uvjet da se stanje u gospodarstvu nastavi poboljšavati. Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3156 dolara, što znači da je na gubitku od tek 0,03 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije. Dolar je bio na mršavom dobitku i prema jenu, od 0,07 posto, i njime se trgovalo po 99,14 jena. Prinosi na američke obveznice smanjeni su, dolar je blago oslabio prema drugim vodećim svjetskim valutama, a euro je gotovo nadoknadio ranije gubitke prema dolaru. Britanska funta također je nastavila jačati prema dolaru, dosegnuvši najvišu razinu u dva tjedna od 1,5270 dolara.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙