FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 12. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Industrijska proizvodnja u eurozoni u svibnju je smanjena, prvi put u četiri mjeseca, pokazali su u petak podaci Eurostata, ukazujući na krhak i neravnomjeran oporavak eurozone. Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja smanjena je tako za 0,3 posto na mjesečnoj i za 1,3 posto na godišnjoj razini, objavio je statistički ured EU-a. Padu proizvodnje najviše je pridonio pad proizvodnje trajnih potrošačkih roba, i to od 2,3 posto na mjesečnoj i od 6,2 posto na godišnjoj razini. Na razini 27 članica EU-a industrijska proizvodnja u svibnju je prema mjesecu ranije smanjena za 0,6 posto, dok je prema istom mjesecu prošle godine pala za 1,6 posto. Pad proizvodnje zabilježen je u dva najveća gospodarstva eurozone, Njemačkoj i Francuskoj, dok je u Italiji i Španjolskoj, trećem i četvrtom po veličini gospodarstvu, proizvodnja u tvornicama blago uvećana. Na godišnjoj razini, najizrazitiji pad proizvodnje zabilježen je u Irskoj i Švedskoj, za 7,7 posto. S druge strane, najveći rast proizvodnje zabilježen je u Litvi, od 21,6 posto, pokazuju podaci Eurostata.

FRANKFURT - Nova opsežna zadaća nadzora banaka u eurozoni mogla bi biti preveliko opterećenje za Europsku središnju banku, upozorio je u današnjem novinskom intervjuu član bančina izvršnog odbora Peter Praet. "Eurozona je formirana s premalo institucija koje bi bile stvarno sposobne obavljati zadane im funkcije", konstatirao je u razgovoru za duesseldorfski Handelsblatt glavni ekonomist ECB-a. "Povjeravaju nam sve više i više zadaća. Ne bih to baš nazvao politizacijom banke već možda prekomjernim opterećivanjem", dodao je. Još od početka krize u eurozoni ECB je na glasu kao jedina institucija koja može dovoljno brzo gasiti krizne požare. Od druge polovine iduće godine preuzet će i funkciju supervizije banaka u cijeloj eurozoni. "To je strašno velik izazov", upozorava Praet. Založio se ujedno za otvoreniju komunikaciju unutar ECB-a, primjerice objavom zapisnika sa sastanaka, kao što to radi američki Fed. "Spekulacije u tom smjeru potvrđuju moje uvjerenje da bismo prije ili kasnije morali početi objavljivati zapisnike. Intenzivno raspravljamo o toj mogućnosti", dodao je.

LONDON/NEW YORK - Euro je u petak oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima pod utjecajem više čimbenika, od izjava dužnosnika Europske središnje banke (ECB) do političke krize u Portugalu, ali i zbog povratka ulagača kupovinama dolara. Euro je tako oslabio gotovo 0,5 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3035 dolara. Dolar je bio na dobitku i prema jenu, za oko 0,2 posto, te se njime trgovalo po 99,12 jena. Jedinstvenu europsku valutu pritisnule su danas izjave visokog ECB-ovog dužnosnika Petera Praeta da će središnja banka zadržati ključne kamatne stope na postojećim razinama ili ih čak dodatno smanjiti, sve dok inflacija ostaje umjerena. Pritiske euru izazvao je i rast prinosa na portugalske obveznice, nakon što je vlada u Lisabonu zbog političke krize odgodila sljedeću ocjenu napretka reformi uvjetovanih u sklopu paketa zajmova međunarodnih zajmodavaca.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙