FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 2. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

MADRID - Broj nezaposlenih osoba smanjio se u srpnju u Španjolskoj u odnosu na mjesec ranije, zabilježivši pad peti mjesec zaredom, što se zahvaljuje sezonskim faktorima, uključujući turističku sezonu, priopćilo je tamošnje ministarstvo rada. Broj nezaposlenih pao je u srpnju za 1,4 posto ili 64.866 osoba u odnosu na lipanj, što znači da je bez posla bilo 4,7 milijuna ljudi, pokazali su podaci. U odnosu, pak, na srpanj prošle godine, broj nezaposlenih bio je veći za 2,4 posto. Broj registriranih nezaposlenih osoba pao je u srpnju na mjesečnoj razini u svim glavnim gospodarskim sektorima, pri čemu je najveći pad zabilježen u sektoru usluga, za 37.614 osoba, ili 1,3 posto, zahvaljujući snažnoj turističkoj sezoni. U građevinarstvu je broj nezaposlenih pao za 17.310, a u industriji za 11.233, priopćilo je ministarstvo. Ti podaci uslijedili su nakon tromjesečnog izvješća španjolskog Državnog zavoda za statistiku koje je pokazalo da je stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu iznosila 26,3 posto, što znači da 6 milijuna ljudi nije moglo naći posao. "Na godišnjoj razini, broj zaposlenih i dalje pada, a nezaposlenih i dalje raste, iako sporijim tempom nego prije, što ukazuje na promjenu trenda. To pokazuje da bi stopa nezaposlenosti u trećem tromjesečju mogla biti slična onoj u drugom", rekla je Estefania Ponte, direktorica u tvrtki Cortal Consors.

LJUBLJANA - Kamate po kojima banke u Sloveniji odobravaju kredite poduzećima među najvišima su u eurozoni, više kamate obračunavaju samo banke u Portugalu i Grčkoj, ističe u petak ljubljanski "Dnevnik", uz ocjene ekonomista da takva politika banaka onemogućuje konkurentnost gospodarstva i da bi dugoročno mogla dovesti do još većeg udjela loših kredita u bankama koje komitenti neće moći vraćati. Prosječna kamata na kredit viši od milijun eura u eurozoni je u travnju ove godine iznosila 2,2 posto, a u Sloveniji 4,6 posto, a slovenske će banke ove godine naplatiti 725 milijuna kamata na 15,76 kredita, što je skoro 400 milijuna eura više nego kad bi se obračunavala prosječna kamatna stopa za te kredite u eurozoni, navodi list. U Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) koja je najveća slovenska banka u vezi s tim navode da poduzeća s dobrim referencama mogu dobiti relativno povoljan kredit i od banaka u inozemstvu, pri čemu granice nisu problem, ali je njena kamatna politika uvjetovana i vlastitom nemogućnošću da se zaduži u inozemstvu i nastojanjem da drastično smanji kreditnu eksponiranost u najvećoj financijskoj krizi, navodi "Dnevnik".

MUENCHEN - Najveći europski osiguravatelj Allianz u petak je izvijestio da je u drugom tromjesečju poslovao s neto dobiti od 1,6 milijardi eura, što je za 27 posto više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Operativna dobit istodobno je porasla za 5,2 posto, na 2,4 milijarde eura, dok su mu prihodi uvećani za šest posto, na 26,8 milijardi eura, objavio je njemački osiguravatelj u poslovnom izvješću za drugo tromjesečje. Dobri rezultati ponajviše se zahvaljuju snažnim rezultatima u segmentu osiguranja imovine i od nezgoda te u segmentu upravljanja imovinom. Među čimbenicima koji su utjecali na poslovne rezultate Allianz izdvaja 330 milijuna eura neto gubitaka po odštetnim zahtjevima za poplave koje su u lipnju pogodile središnju Europu. Allianz je ujedno potvrdio ranije zacrtanu prognozu te u ovoj godini očekuje operativnu dobit od 9,2 milijarde eura, plus-minus 500 milijuna eura. Napominju ipak da će vjerojatno dosegnuti gornju granicu ciljanog raspona.

LONDON - Cijene nafte u petak su na londonskom tržištu po prvi put od početka travnja premašile 110 dolara, jer su snažniji gospodarski podaci poboljšali izglede za potražnju u okolnostima prekida proizvodnje u Africi i redovnom održavanju koje ograničava opskrbu sa Sjevernog mora. Cijena barela sirove nafte Brent pritom je nakratko dosegnula 110,09 dolara, što je njezina najviša razina od 3. travnja. No, potom se stabilizirala na 109,44 dolara, što znači da ju minusu za 10 centi u odnosu na prethodno zatvaranje. Na američkom tržištu cijena nafte porasla je za šest centi, na 107,95 dolara. Cijene nafte u Londonu na putu su da zabilježe tjedni dobitak od više od dva posto, nakon što su u prethodna dva tjedna slabile. Trgovci su ipak odlučili pričekati nove pokazatelje prije poduzimanja daljnjih poteza. Barel nafte na američkom tržištu na putu je da ostvari tjedni dobitak od tri posto. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 106,10 dolara, što znači da je bila viša za 1,13 dolara u odnosu na dan ranije.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Solidni poslovni rezultati europskih osiguravatelja potaknuli su danas novi, blagi rast cijena dionica na europskim burzama, dok investitori nove smjernice iščekuju od objave izvješća o zaposlenosti u SAD-u. Frankfurtski DAX oko 13,30 sati bio je u plusu 0,11 posto, na 8.415 bodova, a pariški CAC 0,07 posto, na 4.047 bodova, dok je londonski FTSE bio u minusu 0,21 posto na 6.675 bodova. Europski indeks osiguravajućeg sektora porastao je za 1 posto, pri čemu su dionice osiguravatelja AXA ojačale 3,6 posto a Allianza 1,6 posto temeljem dobrih poslovnih rezultata za drugo tromjesečje. "Trenutno gospodarsko okruženje vrlo je dobro za europske osiguravajuće kompanije, s rezultatima koji pokazuju da mogu ostvariti vrlo stabilan, pozitivan rast zarade", kazao je Christian Stocker, strateg u UniCreditu. Prema podacima Thomson Reuters StarMine-a, svi osiguravatelji koji su dosad objavili poslovna izvješća ispunili su ili premašili očekivanja analitičara.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući rekordnim dosezima burzovnih indeksa na Wall Streetu i sigurnosti ulagača nakon što su američki Fed i Europska središnja banka poručili da će i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,8 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je jutros u plusu 0,4 posto. Azijske ulagače ohrabrili su jučerašnji rekordni dosezi S&P 500 i Dow Jones indeksa, nakon boljih nego što se očekivalo podataka iz američkog gospodarstva.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo podacima iz američkog gospodarstva. Dow Jones ojačao je 128 bodova, ili 0,83 posto, na 15.628 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,25 posto, na 1.706 bodova, a Nasdaq indeks 1,36 posto, na 3.675 bodova, najvišu razinu u 13 godina. Proboj S&P 500 indeksa iznad razine od 1.700 bodova, po prvi puta u povijesti, zahvaljuje se rastu cijena dionica u svih 10 sektora tog indeksa. Najviše su pritom porasle cijene u sektorima povezanim s rastom gospodarstva, kao što su financijski, industrijski i tehnološki. Dobro raspoloženje zahvaljuje se sigurnosti ulagača nakon što je Fed u srijedu poručio da je gospodarstvu i dalje potrebna podrška, stoga će nastaviti provoditi programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica. Na taj način američka središnja banka ubrizgava na financijska tržišta mjesečno 85 milijardi dolara svježeg, jeftinog novca koji već dugo vremena potiče rast cijena dionica. Institut za menadžere nabave (ISM) izvijestio je da je njegov indeks tvorničke aktivnosti u SAD-u u srpnju skočio s 50,9 na 55,4 boda, najvišu razinu u dvije godine. Objavljeno je, također, da je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna pao za 19.000, na 326.000, najnižu razinu od siječnja 2008. godine, što ukazuje na oporavak tržišta rada.

(Hina) xggoj yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙