FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 31. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB/BUDIMPEŠTA - USKOK još nije službeno kontaktirao mađarsko državno tužiteljstvo u vezi sa zahtjevom da se ispita čelnik MOL-a Zsolt Hernadi u svezi s navodnim podmićivanjem bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera u zamjenu za prepuštanje većinskih upravljačkih prava INA-e toj mađarskoj kompaniji, objavio je u srijedu mađarski list Nepszabadsag. USKOK je 10. srpnja na svojoj internetskoj stranici objavio da nastavlja istragu protiv Hernadija, koja je bila prekinuta u prosincu 2012. zbog njegove nedostupnosti hrvatskim pravosudnim tijelima, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela davanja mita. Glasnogovornica mađarskog državnog tužiteljstva Raulla Merhej izjavila je listu Nepszabadsagu u srijedu da nikakav službeni zahtjev USKOK-a još nije stigao.

PODGORICA - Podgorički Viši sud osudio je na ponovnom suđenju Ivu Menzalina, Špiru Lučića, Boru Gligića i Ivu Gojnića na ukupno 12 godina zatvora zbog ratnog zločina i nečovječnog postupanja prema hrvatskim ratnim zarobljenicima u logoru Morinj 1992., javila je u srijedu crnogorska televizija. Menzalin je osuđen na četiri, Lučić i Gligić na po tri, a Gojnić na dvije godine zatvora. Presudu je izreklo posebno vijeće sutkinje Milenke Žižić na Višem sudu u Podgorici, a odvjetnici obrane, nezadovoljni presudom, najavili su žalbu. Ovo je treće suđenje za zločin u Morinju. Ukoliko žalbeni sud i treći put prihvati žalbu obrane, on će donijeti i konačnu presudu.

JERUZALEM - Izraelska pregovaračica Tzipi Livni rekla je da joj prvi krug izravnih mirovnih pregovora s Palestincima održan početkom tjedna u Washingtonu ulijeva nadu. "Optimistična sam (...) nakon prvog susreta", izjavila je u utorak u razgovoru koji je u srijedu ujutro objavio izraelski radio. "Bio je to događaj koji je u nama pobudio uzbuđenje i nadu". Nakon gotovo trogodišnjeg prekida mirovnog procesa i nakon više od šezdeset godina sukoba, glavna izraelska pregovaračica Tzipi Livni i Saeb Erakat, glavni palestinski pregovarač, obnovili su u ponedjeljak i u utorak izravni dijalog pod pokroviteljstvom američkog državnog tajnika Johna Kerryja. Dogovorili su se da će nastojati postići konačno mirno rješenje sukoba u idućih devet mjeseci. "Bilo je važno održati prvi sastanak nakon više mjeseci tijekom kojih su Amerikanci razgovarali s nama i s njima (Palestincima)", rekla je Livni koja je i ministrica pravosuđa u vladi Benjamina Netanyahua.

KABUL - Broj civilnih žrtava afganistanskog sukoba porastao je za 23 posto u prvom polugodištu 2013. u odnosu na isto razdoblje lani, ističe se u izvješću UN-ova ureda u Afganistanu (UNAMA) objavljenom u srijedu. "Porast broja poginulih i ranjenih muškaraca, žena i djece u prvih šest mjeseci 2013. doveo je do porasta broja civilnih žrtava za 23 posto u odnosu na isto razdoblje lani", ističe se u izvješću. U sukobu talibanskih pobunjenika koji su 2001. svrgnuti s vlasti i afganistanske vojske udružene s međunarodnom koalicijom poginulo je 1.319 civila (+14 posto u odnosu na prvo polugodište 2012.), a 2.533 su ranjena (+28 posto) od 1. siječnja do 30. lipnja 2013. UNAMA je usto ocijenila da stradava "sve više žena i djece".

PHNOM PENH - Tijesni rezultati nedjeljnih izbora u Kambodži mogli bi dovesti do političkih trzavica ako premijer Hun Sen ne pokuša postići kompromis s oporbom koja ne želi priznati njegovu pobjedu. Glavna oporbena stranka u Kambodži priopćila je u srijedu da je pobijedila na nedjeljnim parlamentarnim izborima, dok je Hun Sen još u ponedjeljak rekao da je njegova stranka dobila izbore i odbacio sve tvrdnje o prijevarama. Nakon izbora koje su lokalne i međunarodne organizacije ocijenile nepravednima, stranka Hun Sena Narodna stranka Kambodže objavila je da je sačuvala većinu u parlamentu sa 68 mjesta prema 55 mjesta oporbe. Oporbena Stranka nacionalnog spasa Kambodže (CNRP) kaže da ima 63 mjesta.

MOSKVA - Dominique Strauss-Kahn izjavio je u srijedu da je politika za njega "prošlost" i da će se sada baviti savjetovanjem, u razgovoru za rusku televiziju u kojemu je komentirao gospodarsko stanje u svijetu i aferu Snowden. "Politika je za mene prošlost", rekao je bivši direktor Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) odgovarajući na pitanja Rusije 24 i agencije Itar-Tas o svom uhićenju u New Yorku 2011. i o svojim tadašnjim predsjedničkim ambicijama. "Danas radim kao savjetnik vlada i velikih kompanija u mnogim zemljama, u svim dijelovima svijeta", rekao je. "Pokušavam, koliko mogu, ispuniti svoju zadaću i dati najbolje moguće savjete", dodao je Strauss-Kahn.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙