FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 24. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

RIO DE JANEIRO - Koncertima i svetom misom u utorak je na plaži Copacabani u Rio de Janeiru počelo obilježavanje Svjetskog dana mladih u nazočnosti, po policiji, 400.000 mladih hodočasnika. Prvi latinoamerički Papa, papa Franjo, u poruci je koju je pročitao jedan mladić pozvao je hodočasnike iz cijelog svijeta da dopuste da ih "privuče Isus Krist" i da "postanu misionari". Nešto prije Papa je na Twitteru objavio poruku: "Dragi mladi, Krist vjeruje u vas i povjerava vam vlastitu misiju: 'Idite, i učinite sve narode učenicima mojim'." Nakon burnog dolaska u Rio u ponedjeljak kada je njegovo vozilo bilo blokirano 12 minuta u gomili, Papa se u utorak odmarao, a misu otvaranja služio je nadbiskup Rija, msgr. Orani Tempesta, posvetivši je "svima onima koji vjeruju da je novi svijet moguć (...) svim mladima, i onima progonjenima i ranjenima životom (...), nezaposlenima, bez obitelji, koji lutaju ulicama ili su zatočeni".

SOFIJA - Više od sto bugarskih zastupnika, ministara i novinara uz pratnju je izvedeno iz parlamenta u srijedu ujutro, nakon što su osam sati u toj zgradi bili zatočeni zbog opsade prosvjednika ispred nje. Policija je stvorila koridor kroz gomilu Bugara koji već četrdeset dana prosvjeduju protiv vladine odluke da imenuje medijskog tajkuna za šefa sigurnosne službe, što vide kao primjer privatnih interesa u državnim institucijama. Iako je vlada naknadno povukla svoju odluku, prosvjednici nisu odustali i sada pozivaju na njezinu ostavku. "Policija je reagirala na odgovarajući način, iako su se prosvjednici ponašali agresivno", rekao je novinarima ministar unutarnjih poslova Cvetlin Jovčev. "Pokušat ćemo pronaći one koji su bacali kamenje na policiju i zastupnike", rekao je. Po nekim izvorima, čak je 2.000 prosvjednika opkolilo u utorak popodne zgradu Narodnog sobranja, dok su odbori razmatrali rebalans državnog proračuna.

KAIRO - Najmanje jedan pristaša svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Mursija ubijen je u srijedu na prosvjedu u Kairu, doznaje se iz sigurnosnih izvora. Muslimansko bratstvo objavilo je na svojoj internetskoj stranici da je policajac u civilu otvorio na prosvjednike vatru s pravim mecima, ubivši dvoje i ozlijedivši još nekoliko. Izvor iz snaga sigurnosti potvrdio je da je ubijen jedan Mursijev pristaša. U sukobima Mursijevih pristaša i protivnika u Kairu u utorak je poginulo devetero ljudi. U zasebnom incidentu, u eksploziji bombe kod policijske postaje u pokrajini sjeverno od Kaira u srijedu je poginula jedna osoba, a 17 je ozlijeđeno, među kojima nekoliko policajaca.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙