FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 13. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

PEKING

Kineske vlasti otkazale su planove o izgradnji tvornice za preradu uranija u južnome kineskom gradu Heshanu, dan nakon što je nekoliko stotina prosvjednika izašlo na ulice tražeći da se od projekta odustane, objavljeno je u subotu na internetskim stranicama lokalne uprave. Prijedlog o izgradnji tvorničkog kompleksa na površini od 230 hektara u središtu industrijske zone u delti Biserne rijeke u pokrajini Guangdong, potaknula je nelagodu i među stanovništvom susjednog Hong Konga i Macaua. U priopćenju objavljenom na internetskim stranicama uprave grada Heshana stoji kako se traži "poštivanje želja lokalnih stanovnika" te da gradska uprava ne namjerava predložiti ni poduprijeti realizaciju projekta što ga je predvidjela kineska državna nuklearna korporacija (CNNC). Ta je korporacija u projekt planirala uložiti oko 37 milijardi juana ili oko šest milijardi američkih dolara.

CLEVELAND

Protiv bivšeg vozača školskog autobusa iz Clevelanda Ariela Castra (52) podignuta je optužnica s ukupno 977 točaka zbog otmice i desetogodišnjeg zatočenja triju mladih žena, oslobođenih prije dva mjeseca, izvijestio je javni tužitelj. Kaznena djela iz optužnice datiraju još iz kolovoza 2002., kada je Castro optužen za otmicu jedne od triju žena, pa sve do svibnja ove godine kada je jedna od zatočenica uspjela pobjeći iz zatočeništva. Američke vlasti su, među ostalim, optužile Ariela Castra za otmicu i silovanje triju žena, Amande Berry (27), Gine DeJesus (23) i Michelle Knight (32) te za otmicu djevojčice koju je Amanda rodila u zatočeništvu. DNK analiza pokazala je da je otac djevojčice Castro. Tri su djevojke otete između 2002. i 2004. Po njihovim riječima, iz kuće nisu izašle posljednjih deset godina i nisu se sve nalazile u istoj prostoriji, no znale su jedna za drugu.

BORDEAUX

Petero rumunjskih državljana poginulo je u subotu ujutro na jugozapadu Francuske kad se njihov automobil sudario s kamionom, objavile su vatrogasne službe. Prema preliminarnoj istrazi kamion je naletio na automobil s rumunjskim državljanima nakon što mu je pukla guma. Nesreća se dogodila nedaleko od Teicha na autocesti A660, objavili su lokalni mediji. Vozač kamiona je teže ozlijeđen.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙