FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 15. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ŽENEVA - Američki sudac Edward Korman, iz New Yorka, objavio je prvu privremenu bilancu povijesnog sporazuma koji su 1998. potpisale švicarske banke i Svjetski židovski kongres, a koji se odnosi na povrat židovske imovine bez nasljednika, objavio je zueriški židovski list Tachles. Po izvješću, preživjelim žrtvama holokausta, od kojih su neki imali račune u Švicarskoj, podijeljeno je 1,24 milijarda dolara. Švicarske banke, optužene da su desetljećima čuvale židovske račune bez nasljednika, isplatile su 1998. ukupno 1,25 milijarda dolara sudu za rješavanje tih zahtjeva u Zuerichu (Claim resolution tribunal - CRT), što je sudac uložio u američke državne obveznice. Administrativni troškovi tog postupka nisu poznati. Po Tachlesu, sud je stajao manje od 800.000 dolara.

MOSKVA -Rusija i druge zemlje trebali bi razmotriti moguću humanitarnu dostavu pšenice Egiptu, najvećem svjetskom uvozniku te žitarice, budući da je suočen s akutnom nestašicom, izjavio je u ponedjeljak u Moskvi zamjenik ruskog ministra poljoprivrede Ilja Šestakov. Prošloga je tjedna Egipat, koji obično uvozi 10 milijuna tona pšenice godišnje, imao samo 500.000 tona uvezene pšenice. Ukupna vladina zaliha, u koju je uključena domaća pšenica, iznosi oko 3,5 milijuna tona. Egipat ima zalihe pšenice za manje od dva mjeseca, kazao je prošlog tjedna ministar za opskrbu svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija.

PARIZ - Više od 20 aktivista Greenpeacea probilo se u ponedjeljak ujutro u nuklearnu elektranu Tricastin na jugu Francuske i zatražilo njezino zatvaranje, objavio je Greenpeace. "Ovom akcijom Greenpeace poziva Francoisa Hollandea da zatvoru nuklearku Tricastin, koja je među pet najopasnijih u Francuskoj", kaže se u priopćenju organizacije. Glasnogovornica elektroenergetske kompanije EDF zanijekala je da su aktivisti doprli do reaktora elektrane te istaknula da ih je većina uhićena. Hollande je obećao da će smanjiti udio nuklearne energije u proizvodnji električne energije sa 75 na 50 posto do 2025. godine. Želi također zatvoriti najstariju francusku nuklearku u Fessenheimu, u blizini njemačke granice, do 2017. godine.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙