FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 8. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

KAIRO -Socialdemokrat Zijad Baha el-Din će vjerojatno biti imenovan na dužnost privremenog premijera Egipta, doznaje u nedjelju navečer Reuters pozivajući se na glasnogovornik predsjedništva. On je rekao i da će Muhamed ElBaradei preuzeti dužnost potpredsjednika vlade. Baha el-Din je pravnik obrazovan na sveučilištu u Oksfordu, bio je zadužen za investicije u nekadašnjoj vladi bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka tijekom razdoblja liberalizacije ali je poslije dao ostavku na položaj. Stotine tisuća pristaša i protivnika svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija izišle su u nedjelju na ulice Kaira i Aleksandrije, samo dva dana nakon što je tijekom sličnih okupljanja poginulo 35 osoba.

ATENA - Grčka je navela u nedjelju da se približava sporazumu s Europskom unijom i MMF-om o smanjuju broja radnih mjesta u javnom sektoru čime se otvara put isplati nove tranše zajma od 8,1 milijarde eura. "Ostvarili smo bitne napretke", naglasio je u Ateni Poul Thomsen, predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) iz trojke vjerovnika uz EU i Europsku središnju banku (ECB). Nadam se da ćemo u ponedjeljak postići sporazum prije sastanka predstavnika eurozone, dodao je, prenosi agencija ANA. Grčki ministar financija Yannis Stournaras je rekao da je optimist u pogledu zaključivanja sporazuma u ponedjeljak. Stručnjaci trojke traže jamstava Atene u vezi ukidanja radnih mjesta u javnom sektoru i proračunske discipline.

KAIRO - Naoružane osobe napale su u nedjelju vojnu kontrolnu postaju na sjeveru Sinaja i ubile jednog vojnika, naveo je policijski dužnosnik. Napad je izveden blizu grada El-Arich, gdje su islamistički aktivisti u petak navečer zauzeli sjedište namjesništva Sjevernog Sinaja i zatim podigli svoj barjak, precizirao je taj dužnosnik. U petak su naoružane osobe ubile pet vojnika na tom poluotoku, nedugo nakon smrti jednog vojnika u toj nestabilnoj regiji na sjeveroistoku zemlje, koja graniči s Gazom i Izraelom. Nekoliko islamista je javno prijetilo nasiljem u znak odmazde na vojni udar protiv Mursija. Međutim za napade još nitko nije preuzeo odgovornost.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙