FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 29. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

RIM - Papa Franjo izjavio je u ponedjeljak da se homoseksualce ne smije osuđivati ili marginalizirati i da ih se mora integrirati u društvo, te da žene definitivno neće obnašati svećeničku službu u Katoličkoj crkvi. U razgovoru s novinarima u zrakoplovu na povratku iz Brazila u Rim, papa Franjo izrekao je dosad najmilosrdnije riječi nekog poglavara Katoličke crkve o homoseksualcima. Naglasio je da ih se ne smije diskriminirati, ali je dodao da po katekizmu Katoličke crkve homoseksualna orijentacija nije grijeh, ali homoseksualni odnosi jesu. U istom je razgovoru kazao da je zabrana obnašanja svećeničke službe ženama u Katoličkoj crkvi "definitivna".

RIM - Papa Franjo vratio se u ponedjeljak u Rim iz posjeta Brazilu u povodu 28. Svjetskog dana mladih u Rio de Janeiru. Papu je u zračnoj luci u Rimu dočekao talijanski ministar unutarnjih poslova i drugi čovjek vlade Angelino Alfano. Brazil je bio prvi Papin posjet inozemstvu. Tijekom boravka u Brazilu 76-godišnji papa mnogo se puta sastao s mladima, posjetio je jednu favelu, bivše narkomane i zatvorenike, a posjet je završio misom na Copacabani u nedjelju na kojoj se okupilo više od tri milijuna vjernika.

SANTIAGO DE COMPOSTELA - Santiago de Compostela odat će u ponedjeljak počast žrtvama željezničke nesreće u kojoj je 79 ljudi izgubilo život, na svečanoj misi u katedrali u tome gradu na sjeveru Španjolske. Hodočasnici koji u sve većem broju pristižu u grad, od četvrtka ispred katedrale i na središnjem gradskom trgu Obradoiro preko puta katedrale, polažu cvijeće, darove i poruke ispisane rukom kako bi izrazili sućut. Nakon prvih ukopa proteklog vikenda u gradovima diljem Španjolske, večeras u 19,00 sati počinje zadušnica za žrtve u Santiagu de Composteli, gdje se završava put svetog Jakova kojim sa štapom u ruci prolazi mnoštvo hodočasnika iz cijelog svijeta. Očekuje se da će na misi sudjelovati i premijer Mariano Rajoy, princ Felipe i princeza Letizia te infanta Elena, najstarija kći kralja Juana Carlosa.

LJUBLJANA - Predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Igor Lukšič u ponedjeljak je izrazio bojazan od pogoršanja prilika u državi zbog gospodarske krize i politike štednje i rezova na koju je prisiljena vlada koju vodi Alenka Bratušek. "Bez suradnje svih u rješavanju ključnih problema na jesen u Sloveniji može ponovo doći do radikalizacije i nestabilnosti", rekao je Lukšič na konferenciji za novinare govoreći o aktualnim političkim pitanjima. On je dodao da bi vlada s više strateške vizije trebala pokrenuti razgovore o izlasku iz krize sa socijalnim partnerima, oporbom i drugim skupinama.

SARAJEVO - U većem dijelu BiH u ponedjeljak je oglašeno upozorenje na opasnost od ekstremnih vrućina jer se tijekom dana očekuje rast temperature zraka i iznad 40 stupnjeva Celzijevih. Takozvani crveni meteorološki alarm oglašen je za područje Sarajeva, Mostara, Banje Luke, Tuzle i Višegrada u istočnoj Bosni. Entitetski hidrometeorloški zavodi građanima su uputili upozorenje kako su visoke temperature potencijalno opasne po život te su preporučili mjere opreza uključujući i savjete da se što manje vremena provodi na otvorenome.

SARAJEVO - Jedanaest osoba uključujući četiri zatvorska stražara uhićeno je u Bosni i Hercegovini pod sumnjom da su sudjelovali u organiziranju ilegalne preprodaje droge na području Tuzlanske županije, potvrdila je u ponedjeljak Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Pripadnici ove agencije tijekom dana proveli su pretrage cijelog niza objekata na području Tuzle, a među njima je bio i Kazneno popravni-zavod. Kako se navodi u priopćenju SIPA-e, akcija kodnog naziva "Brava" provedena je po nalogu županijskog tužiteljstva, a dokazi su osim u Tuzli prikupljani i na području Lukavca i Živinica. Svi privedeni terete se za kaznena djela zloporabe službenog položaja i neovlaštenog prometa teških opojnih droga.

TRIPOLI - Najmanje je jedan vojnik poginuo u noćnim sukobima u istočnolibijskome gradu Bengaziju, objavio je u ponedjeljak predstavnik službe sigurnosti. Nasilje je izbilo nakon prošlotjednog ubojstva jedog antiislamističkog političkog aktivista. Sukobi su najžešći u zapadnome okrugu Gveši, a bore se oružane skupine i vojni specijalci. Nekoliko sati prije toga odjeknule su eksplozije u zgradama kojima se koriste pravosudne vlasti.

SIDI BUZID - Policija je u ponedjeljak upotrijebila suzavac pokušavajući rastjerati prosvjednike u Sidi Buzidu u središtu Tunisa koji su tražili odlazak vlade koju predvode islamisti, javlja AFP. Policija je suzavcem uzvratila prosvjednicima koji su je gađali kamenjem uzvikujući slogane protiv Enahde, islamističke stranke na vlasti, po istom izvoru. Stotine prosvjednika okupile su se u ponedjeljak, na početku novog radnog tjedna, već u 7,00 sati po mjesnom vremenu a zatim su dužnosnicima pokušale zabraniti ulazak u zgradu prefekture koju je štitila vojska.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙